Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EXAE και ο μπαμπούλας MiFID

Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα 3ου τριμήνου της ΕΧΑΕ θα πρέπει να ικανοποίησαν την αγορά, ωστόσο η έλευση της MiFID δημιουργεί αμφιβολίες για το πού θα καθίσει η μπίλια των χρηματιστηριακών συναλλαγών από ξένους.

H EXAE και ο μπαμπούλας MiFID
Το 3ο τρίμηνο αποδείχτηκε πολύ καλό για τον όμιλο της ΕΧΑΕ, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα αποτελέσματα 9μήνου.

Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2006 και ανήλθαν σε 25,7 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί συνέβη αυτό.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε, ανερχόμενη στα 502 εκατ. ευρώ έναντι 238 εκατ.

Σημαντική συμβολή σε αυτό είχαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τον όμιλο της Marfin και άλλες μεγάλες τράπεζες και φυσικά οι αγορές μετοχών που συνδέονταν με εξαγορές.

Επίσης, σημαντική συμβολή στην αύξηση των καθαρών κερδών του ομίλου είχαν τα έσοδα από εισηγμένες εταιρίες που διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 24,4 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ. το 3ο τρίμηνο του 2006.

To τελευταίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων από τη MIG, ύψους 5,2 δισ. ευρώ, από τη Εurobank ύψους 1,3 δισ., από την Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. και από τις μικρότερες Aegean και Alapis.

Τα έκτακτα έσοδα από αυτές τις αυξήσεις ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ συνολικά, έναντι μόλις 3 εκατ. που είχε να επιδείξει το περυσινό 3ο τρίμηνο λόγω Εθνικής.

Το κερασάκι στην τούρτα των κερδών έβαλε η μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ δείχνουν πως υπάρχει δυναμική η οποία θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στα κέρδη των επόμενων τριμήνων.

Όμως, η εφαρμογή της MiFID, δηλαδή της κοινοτικής οδηγίας για τις αγορές χρηματοοικονομικών μέσων από την 1η Νοεμβρίου θα μπορούσε να αλλάξει άρδην την εικόνα αν και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται περισσότερο όσο περνά ο χρόνος.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αυτή τη στιγμή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο Χ.Α. από την εφαρμογή της MiFID.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του ημερήσιου τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εδώ όμως υπάρχει μια πρώτη απάντηση, έστω και αν είναι παρακινδυνευμένη.

Με δεδομένη τη σύμπραξη των 7 μεγάλων τραπεζών, δηλαδή των Citigroup, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse και UBS, για τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διενέργεια συναλλαγών επί των μετοχών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών, θα ήταν οξύμωρο αν οι προαναφερθείσες τράπεζες δεν ”περνούσαν” ένα μέρος των εντολών των πελατών τους μέσα από τη δική τους πλατφόρμα.

Αυτό το ”πέρασμα” θα πρέπει να αναμένεται και είναι εύλογο να πραγματοποιηθεί προοδευτικά για να δοκιμαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και για να αντιμετωπιστούν όσα προβλήματα υπάρξουν αρχικά.

Επομένως, κάποιες απώλειες για το Χ.Α. θα υπάρξουν. Απομένει να φανεί αν θα αντιπροσωπεύουν το 5% - 10% του ημερήσιου τζίρου σε πρώτη φάση, με αυξητικές τάσεις όσο περνάει ο χρόνος ή αν θα είναι μικρότερες.

Αντιμέτωπη με αυτό το ενδεχόμενο κι αφού σταθμίσει τα νέα δεδομένα, η ΕΧΑΕ θα προχωρήσει πιθανόν σε μειώσεις χρεώσεων, π.χ. για εκκαθάριση συναλλαγών κ.ά., οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύ γενναίες, πλήττοντας τα έσοδά της.

Η ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή της MiFID στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι δύσκολο να γίνει πριν διαπιστωθεί το μέγεθος των πρώτων, τουλάχιστον, ”εκροών” προς την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 7 ξένων μεγάλων τραπεζών.

Η δυναμική των αποτελεσμάτων του 3ου τριμήνου της ΕΧΑΕ δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον, όμως το άγνωστο των επιπτώσεων της MiFID προκαλεί αβεβαιότητα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι συγκριτικές αποτιμήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει δάπεδο στη τιμή μιας μετοχής, όταν η αποτίμηση είναι ελκυστική. Αυτό όμως δεν είναι το πιο δυνατό σημείο μιας εταιρίας με αναπτυξιακό προφίλ, όπως ήταν η ΕΧΑΕ μέχρι σήμερα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v