Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα λάθη δεν επιτρέπονται

O λαός λέει πως είναι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έχουν προκαλέσει προβληματισμό αλλά όχι κόκκινο συναγερμό. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα κρίνει πολλά.

Τα λάθη δεν επιτρέπονται

Η φωνή στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής αργά το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ξεκάθαρη. «Η Δευτέρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (assets), αν η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν ικανοποιήσει», ανέφερε το πολύπειρο στέλεχος fund.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας είχαν βρεθεί άλλη μια μέρα υπό πίεση ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,6%, σε αντίθεση με την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου που υποχώρησε κάτω από το 3%.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κάτι άλλο που μάλλον υποτιμήθηκε από τους επαΐοντες και τους υπολοίπους στην Αθήνα αλλά όχι από τις αγορές και εξηγεί εν μέρει την κίνηση στα ελληνικά ομόλογα.

Τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών πως η χώρα του θα σεβαστεί το όριο του 3% ως προς το ΑΕΠ του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019. Η δήλωση έπεισε προφανώς μερικούς στην αγορά πως η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει μονόπλευρα, αγνοώντας τον δημοσιονομικό κανόνα της ΕΕ.

Η δήλωση του κ. Σαβίνι ήταν σύμφωνη με την κυρίαρχη άποψη που έχουν μεγάλοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι. Κοινώς, πως θα υπάρξει μεν κάποιο δούναι και λαβείν στα δημοσιονομικά μεταξύ της Κομισιόν και των Ιταλών, αλλά στο τέλος η ιταλική κυβέρνηση θα ευθυγραμμισθεί.

Η δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών βελτίωσε προφανώς το προφίλ απόδοσης-ρίσκου των κρατικών ομολόγων της χώρας του στα μάτια της αγοράς.

Κάποιοι από τους τελευταίους επέλεξαν να στραφούν στα ιταλικά ομόλογα, πουλώντας τα ελληνικά των οποίων το προφίλ είχε πληγεί από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για παροχές και μη τήρησης της δέσμευσης για μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις από το 2019.

Ετσι, συνέβαλαν εν μέρει στην αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και στην πτώση των αποδόσεων στα ιταλικά.

Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η συμπεριφορά των αγορών προβλημάτισε μερικά κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες.

Αυτό είναι καλό σημάδι, γιατί δείχνει ότι κάποιοι κατανοούν τι γίνεται και ίσως αποφευχθούν τα χειρότερα, αν κάνουν τις ανάλογες εισηγήσεις και εισακουσθούν.

Εχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι η αντίληψη (perception) που έχει η αγορά για την πολιτική ενός προσώπου η μιας κυβέρνησης είναι πολλές φορές πιο σημαντική από την ίδια την πολιτική.

Είναι σημαντικό αφενός να μη χυθεί κι άλλο λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στις αγορές για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και αφετέρου, αν είναι δυνατόν, να σβηστεί η υφιστάμενη.

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μπορούν να το κάνουν.

Αλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει χτυπήσει ακόμη κόκκινος συναγερμός στις αγορές. Περιμένουν την πλέον επίσημη τοποθέτηση.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v