Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ποντάρουν για τα έσοδα από τις 120 δόσεις

Για τους θεσμούς και αρκετούς άλλους, το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι σημαντικό και θα κρίνει αν θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Πώς το βλέπει η Αθήνα.

Πού ποντάρουν για τα έσοδα από τις 120 δόσεις

Η στήλη ανέφερε χθες ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από φέτος αφήνει ένα δημοσιονομικό κενό κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (κάπου 265 εκατ. για την ακρίβεια).

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα καλύψει την τρύπα στα προϋπολογισθέντα έσοδα από ισόποση μείωση των δαπανών, με σημείο αναφοράς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που υποεκτελείται μέχρι στιγμής (όπως πέρυσι).

Όμως, ο μεγάλος άγνωστος στην κούρσα για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 είναι η απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, που η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει στις επιχειρήσεις, αλλάζοντας την υφιστάμενη για τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. 

Πριν λίγο καιρό, η στήλη είχε αναφερθεί τόσο στην έκθεση της Κομισιόν όσο και σε μελέτη από Έλληνα ακαδημαϊκό που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η ρύθμιση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, με βάση την πρότερη ελληνική εμπειρία, π.χ. τις 100 δόσεις του 2015.

Η Κομισιόν εκτιμά πως το δημοσιονομικό κόστος από τη ρύθμιση ξεκινά από τα 600 εκατ. ευρώ και φθάνει έως το 1,1 δισ. ευρώ για φέτος.  

Κοινός παρονομαστής, η διαπίστωση ότι τα οφέλη από τις πληρωμές εκείνων που δεν πλήρωναν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μικρότερα από τις απώλειες εσόδων από τη μεταφορά ήδη ρυθμισμένων οφειλών, π.χ. με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή των 100 δόσεων, στο μέλλον.

Επιπλέον, οι θεσμοί και η Κομισιόν θεωρούν ότι η ρύθμιση δημιουργεί προσδοκίες πως ανάλογη έκτακτη ρύθμιση οφειλών θα έλθει στο μέλλον, υπονομεύοντας την ήδη αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στη χώρα.

Πώς βλέπει το θέμα η Αθήνα; 

Κατ’ αρχάς διαπιστώνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού πάνε καλά σε γενικές γραμμές και το ισοζύγιο της ρύθμισης των 120 δόσεων εμφανίζεται «ελαφρώς αρνητικό» με βάση τα πρόσφατα στοιχεία.  

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ποντάρει πολλά στην υπαγωγή των επιχειρήσεων που δεν πλήρωναν στη ρύθμιση, με βασικό δέλεαρ το στοπ στις κατασχέσεις.  

Δεν έχεις κίνητρο να μπεις σε μια τέτοια ρύθμιση, αν γνωρίζεις πως θα συνεχισθούν οι κατασχέσεις από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως λένε.

Επιπλέον, θέλουν να κάνουν σαφές ότι ανάλογη ρύθμιση δεν πρόκειται να έλθει τα επόμενα 4 χρόνια.

Επομένως η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν αποκλείουν η ρύθμιση των 120 δόσεων να έχει θετικό πρόσημο στο τέλος, αν και αναγνωρίζουν ότι η ιστορία δεν είναι σύμμαχός τους.

Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; 

Η λογική υπαγορεύει πως θα είναι αρνητικό και πως ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Όμως, άλλο τρύπα 600 εκατ. ευρώ με 1,1 δισ. ευρώ, κι άλλο τρύπα 200-300 εκατ. ευρώ. 

Ιδωμεν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v