Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Γερμανία θα βάλει δύσκολα στην Ελλάδα 

Όσοι νομίζουν ότι το τέλος της εποχής Μέρκελ θα σηματοδοτήσει μια πιο ευμενή προσέγγιση από τη Γερμανία των ελληνικών επιδιώξεων για μεγαλύτερη χαλαρότητα στα δημοσιονομικά, ίσως θα πρέπει να αλλάξουν άποψη.    

H Γερμανία θα βάλει δύσκολα στην Ελλάδα

Στους δημοσιογραφικούς κύκλους μερικών από τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης που ακολουθούσαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο κι αλλού ήταν κοινό μυστικό.  Η κα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανήκαν μεν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα -το Λαϊκό Κόμμα- αλλά δεν είχαν αυτό που λέμε καλή χημεία. Αυτό συνέβαινε πριν ακόμη ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι η κα Μέρκελ είχε καλύτερη χημεία με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, παρότι ανήκαν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι φίλοι νεοδημοκράτες στους οποίους είχαμε μεταφέρει τις πληροφορίες είχαν «εκραγεί», λέγοντας πως επρόκειτο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα αναφέρουμε ξανά, αφενός, για την ιστορία και αφετέρου, γιατί η ειρωνεία είναι πως νέος καγκελάριος μπορεί να είναι ο ανιαρός Όλαφ Σολτς. Ο τελευταίος είναι σοσιαλδημοκράτης και επομένως ανήκει σε διαφορετική πολιτική ομάδα από τη ΝΔ αλλά μπορεί να έχει καλύτερη χημεία με τον κ. Μητσοτάκη απ’ ό,τι η κα Μέρκελ. Αυτό θα είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητικό. Κι αυτό γιατί ούτε ο κ. Σολτς ούτε ασφαλώς ο Χριστιανοδημοκράτης κ. Λάσετ έχουν το κύρος και την προσωπικότητα της κας Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν συχνά πρωτοβουλίες αλλά θα εξαρτώνται περισσότερο από τις αποφάσεις της γραφειοκρατίας, υποστηρίζουν άτομα με γνώση της γερμανικής πραγματικότητας.    

Όπως λένε, ο κ. Σολτς δεν θα μπορούσε να περάσει το καυτό θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην ΕΕ όπως έκανε η κα Μέρκελ, με το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης να είναι εναντίον. 
Eπιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων, που θέλει μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, περιστολή των δημόσιων δαπανών και φρένο στο χρέος.  

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ίδιος δεν θα δώσει το πράσινο φως για δημοσιονομική χαλαρότητα κατά τα πρότυπα της τελευταίας διετίας στα Eurogroup που θα συμμετέχει. Ακόμη κι αν συναινέσει σ’ ένα πιο χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας για την ευρωζώνη -πράγμα πιθανό-, δεν πρόκειται να μη βάλει χαλινάρι στην Ελλάδα που έχει χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, τονίζουν οι ίδιοι. Ακόμη κι η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, δεν πρόκειται να τα αγοράζει για να χρηματοδοτεί το κρατικό έλλειμμα.    

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ήταν σημαντικό για τη Γερμανία, την ΕΕ και την Ελλάδα. Ειδικότερα εμείς δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Ακόμη κι ένας πιθανός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων δεν θα μας αφήσει να ξοδεύουμε ελεύθερα, με τόσο υψηλό δημόσιο χρέος. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v