Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δολάριο βάζει φωτιά στη ρευστότητα

Η συνεχιζόμενη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν βάζει δύσκολα μόνο σε χώρες που είναι κατά βάση εισαγωγικές όπως η Ελλάδα. Δυσκολεύει επίσης την ζωή κι άλλων λόγω ρευστότητας.

Το δολάριο βάζει φωτιά στη ρευστότητα

Από τη μια πλευρά, το ενδεχόμενο της ύφεσης στην ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου και από την άλλη, οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed έστειλαν το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου. Αργά χθες το βράδυ, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πλησίασε ακόμη περισσότερο πιο κοντά στο 1 προς 1, στο 1,0037. Μάλιστα, αρκετοί προβλέπουν ότι ένα ευρώ μπορεί να αγοράζει λιγότερο από ένα δολάριο τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. 

Το ράλι του δολαρίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δηλ. πάνω από 10 χρόνια. Κι αυτό παρότι ο ανοδικός ή πτωτικός κύκλος του δολαρίου διαρκεί 7 με 8 χρόνια κατά μέσο όρο από το 1975 μέχρι σήμερα. Ο προηγούμενος πιο έντονα ανοδικός κύκλος του δολαρίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1978 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1985, με την ιστορική συμφωνία στο ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης. Η τελευταία περιελάμβανε τη συντονισμένη παρέμβαση των μεγάλη κεντρικών τραπεζών για την αποδυνάμωση του δολαρίου εκείνη την εποχή και στέφθηκε από επιτυχία.

Σήμερα, τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Ο Τζέρομ Πάουελ της Fed μοιάζει ικανοποιημένος από την ισχυροποίηση του πράσινου νομίσματος καθώς συμβάλλει στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Όσον αφορά εμάς, η στήλη είχε επιχειρηματολογήσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Ελλάδα, η οποία δεν είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, έχει πολλά να χάσει και λίγα να κερδίσει από το αδύναμο ευρώ. Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως συνεισφέρει στη συντήρηση των πληθωριστικών πιέσεων μέσω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Το πρόβλημα έγινε πιο έντονο το τελευταίο 12μηνο καθώς τόσο το δολάριο όσο και η τιμή του πετρελαίου ανέβαιναν μαζί, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα καθώς ακολουθούσαν διαφορετικές πορείες. Μερικοί θυμούνται ακόμη ότι το δολάριο ανατιμήθηκε απότομα προς τα τέλη του 2014, ενώ η τιμή του μαύρου χρυσού κατέρρεε.

Όμως, το ανατιμημένο δολάριο δημιουργεί κι άλλα θέματα. Πολλές χώρες, κυρίως οικονομικά αναδυόμενες αλλά όχι μόνο, έχουν εκδώσει ή/και εκδίδουν ομόλογα σε δολάρια για να αντλήσουν ρευστότητα. Με τη Fed να ανεβάζει τα επίσημα επιτόκια του δολαρίου και να «σκουπίζει» μέρος από τη ρευστότητα αγοράζοντας τίτλους από την αγορά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες ρευστότητας χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με την CrossBorder Capital Ltd, η νομισματική βάση σε τοπικό νόμισμα συρρικνώνεται και είναι ακόμη μεγαλύτερη  η συρρίκνωση σε δολάρια.

Όλα αυτά γίνονται για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Όμως, γίνονται επίσης σε μια περίοδο επιβράβευσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το ερώτημα είναι τι κατάληξη θα έχει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v