Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αμερικανικές εκλογές ως game changer για την Ουκρανία και την ΕΕ

Όλοι συμφωνούν ότι η Ευρώπη πληρώνει το μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν όμως ο πόλεμος τερματισθεί, θα είναι από τις πιο ωφελημένες. Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί και οι ενδιάμεσες εκλογές ίσως ανοίξουν την πόρτα.

Οι αμερικανικές εκλογές ως game changer για την Ουκρανία και την ΕΕ

O ομογενής στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν από την πολιτεία της Πενσιλβάνια και ακουγόταν ανήσυχος.

Από τη μια πλευρά, τον ανησυχούσε η ενδεχόμενη εκλογή του Τούρκου υπηκόου Dr. Mehmet Oz, ο οποίος είναι υποψήφιος για την αμερικανική Γερουσία με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, προβληματιζόταν για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Υπάρχει μεγάλη πόλωση. Βλέπεις μπροστά από σπίτια πόστερ του υποψηφίου και του κόμματος που υποστηρίζουν,» τόνισε ο ομογενής, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί απίθανο Ελληνοαμερικανοί 2ης ή 3ης γενιάς που είναι Ρεπουμπλικάνοι να ψηφίσουν τον Τούρκο υποψήφιο λόγω της πόλωσης.

«Κρέμεται (από το εκλογικό αποτέλεσμα) το μέλλον της Ουκρανίας. Οι ακροδεξιοί θέλουν να κόψουν τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και το λένε… Είναι φιλορώσοι», συμπλήρωσε, παραπέμποντας σε πρόσφατες δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων πολιτικών.

Όμως, συνέβη κάτι ακόμη στο οποίο οι περισσότεροι δεν έδωσαν σημασία ή αγνόησαν παντελώς.

Ένα ραπόρτο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Κίεβο να είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον George Friedman, τον γνωστό Αμερικανό γεωπολιτικό αναλυτή και ιδρυτή του Stratfor, με προϋπηρεσία στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Από τη στιγμή που κανένας στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν το διέψευσε, σημαίνει ότι πιθανόν διοχετεύθηκε στον Τύπο από τους ίδιους για να το πάρουν οι Ουκρανοί σοβαρά υπόψη τους, συμπεραίνει ο Friedman.

Οι Ουκρανοί θα αποδέχονταν μια συμφωνία, αν η Ρωσία αποχωρούσε από ολόκληρη την Ουκρανία και πλήρωνε πολεμικές επανορθώσεις, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τονίζει ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να κάνει πόλεμο χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Το πρόβλημα είναι πως αυτός ο πόλεμος ούτε πάει πουθενά ούτε τελειώνει. Η Ρωσία μοιάζει να εξασθενεί αλλά απέχει πολύ από την παράδοση. Επίσης, το ουκρανικό κοινό έχει κάποιο σημείο εξάντλησης και ο πόλεμος θα πρέπει να τελειώσει πριν από αυτό», τονίζει ο Friedman.

Το μήνυμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι προς το Κίεβο πως οι πιθανότητες νίκης επί των Ρώσων είναι μικρές. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος έχει καταλήξει να είναι εφιάλτης για τους Ρώσους, οι οποίοι θα πρέπει να θέλουν μια διέξοδο που δεν θα μοιάζει με ήττα.

Αν ο πολύπειρος Friedman διαβάζει σωστά την εικόνα, τυχόν επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες, σημερινές εκλογές για τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τα επόμενα τρίμηνα.

Αφενός, γιατί θα αυξηθεί η πίεση προς τον πρόεδρο Μπάιντεν να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το λιγότερο που θα ήθελε ο Μπάιντεν είναι να συμβάλει στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να το πιστωθεί ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του.

Όπως κι αν έχει, ενδεχόμενος τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για την Ευρώπη, που πλήττεται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Ίσως αποδειχθεί game changer για την ΕΕ, με την ευγενική χορηγία των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών.     

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v