Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία, τα F16 και η ισλαμική μαντίλα

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι γιορτάζουν την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Ανεξαρτησίας από τους Έλληνες; Λίγοι. Πώς όμως η Ελλάδα μπορεί να χαράξει σωστή πολιτική για θέματα όπως τα F-16, όταν δεν ξέρει τι γίνεται στο εσωτερικό της αντιπάλου της;

Η Τουρκία, τα F16 και η ισλαμική μαντίλα

Κάθε φορά που συζητάμε με ανθρώπους που ζουν στην Τουρκία, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πόσο επιφανειακά είναι τα πιο πολλά από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε στην Ελλάδα από τουρκολόγους (sic) και άλλους (υποτίθεται) ειδικούς. Κι όμως, την Τουρκία, ως παραδοσιακή αντίπαλο της χώρας, θα έπρεπε να την παρακολουθούμε στενά και να τη γνωρίζουμε πολύ καλύτερα. 

Πιο πάνω θέσαμε το ερώτημα πόσοι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι γιορτάζουν στις 29 Οκτωβρίου την ανεξαρτησία τους από εμάς (περίοδος 1919-1923) και απαντήσαμε, «λίγοι». Θα στοιχηματίζαμε ότι ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι οι Αλβανοί θεωρούν ότι η Ελλάδα εισέβαλε στην Αλβανία το 1940, όταν απώθησε τα ιταλικά στρατεύματα μετά την επίθεση που δέχθηκε. Είναι γεγονότα που δείχνουν πολλά για την εντύπωση που έχουν οι Τούρκοι και οι Αλβανοί για την Ελλάδα.

Όλοι εδώ πληροφορούμαστε για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι ενίοτε στην Τουρκία αναφέρουν ότι ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο; Πιθανόν θα γελάγατε (αν είχατε χιούμορ) ή θα αγανακτούσατε. Κι όμως συμβαίνει.

Τουλάχιστον περισσότεροι στην Ελλάδα έχουν πληροφορηθεί ότι οι Τούρκοι θεωρούν πως τους έχουμε κλέψει δικά τους φαγητά, γλυκά, π.χ. μουσακά, μπακλαβά. Ή την επικρατούσα ευρεία άποψη στον πληθυσμό της γείτονος που θέλει την Ελλάδα να είναι πιόνι της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίοι υποτίθεται τη χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο για να προκαλέσουν προβλήματα στην Τουρκία με την προβολή μαξιμαλιστικών (κατ’ αυτούς) απαιτήσεων όπως λένε. 

Αυτή η εικόνα ταιριάζει στο αφήγημα του Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη. Στα ΜΜΕ της γείτονος, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται σε φωτό να μιλάει π.χ. με τον πρόεδρο Μπάιντεν, με τον δείκτη του δακτύλου του να δείχνει τον δεύτερο, που μοιάζει να τον ακούει κάπως φοβισμένος.

Φυσικά, είναι μέρος μιας προπαγάνδας που εξυπηρετεί την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν στην παρούσα φάση. Όμως, βοηθά να βγουν επίσης κάποια άλλα συμπεράσματα. Θα πρέπει να φανεί π.χ. ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τους όρους  των ΗΠΑ για τα F-16. Όσο «αντιστέκεται» τόσο κερδίζει πόντους ο Ερντογάν. Επομένως, το μη άμεσο κλείσιμο του ντιλ με τις ΗΠΑ για τα F-16 φαίνεται πως κάνει καλό στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, το σίριαλ δεν θα πρέπει να κρατήσει για πολύ καθώς η παράδοση των αεροσκαφών θα πάει αρκετά πίσω χρονικά, λέμε εμείς.     

Με τις τιμές να αυξάνονται λιγότερο στα σουπερμάρκετ και τον πρόεδρο να δίνει αυξήσεις στους μισθούς ή να ικανοποιεί το αίτημα πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχων για μικρότερο όριο ηλικίας, οι εκλογικές προοπτικές του Ερντογάν δείχνουν να βελτιώνονται, αν και υπολείπεται των ποσοστών του σε παλαιότερες εποχές. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει σημαντικό χάντικαπ στους νέους, που βλέπουν τη διαφθορά και δεν μπορούν να συγκρίνουν με την προ Ερντογάν εποχή όπως κάνουν οι παλαιότεροι εκλογείς. Όμως, ο Ερντογάν έχει βρει ένα τρόπο για να πείσει πολλούς από αυτούς τους νέους -οι περισσότεροι φαίνονται να είναι φιλικά διακείμενοι στον ισλαμισμό- να τον ψηφίσουν τελικά, σύμφωνα με πολιτικό αναλυτή που ζει στην Τουρκία. Ο τρόπος είναι η ισλαμική μαντίλα. Ο Ερντογάν θέλει να πάει το ερώτημα στο εκλογικό σώμα μαζί με τις προεδρικές εκλογές και να υπάρχουν κάλπες δίπλα δίπλα, σύμφωνα με τον ειδικό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο για κάποιον νέο ή άλλο ψηφοφόρο που είναι υπέρ της ισλαμικής μαντίλας να ψηφίσει τον Ερντογάν που την καθιέρωσε στη δημόσια ζωή. Επιπλέον, η αντιπολίτευση ή «τραπέζι των 6», όπως αποκαλούνται, δεν έχει κάποιο ισχυρό κοινό υποψήφιο για να παρουσιάσει μέχρι στιγμής. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, αν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές με βάση την εικόνα που μας παρουσιάζουν, ο Ερντογάν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί πρόεδρος τον Μάιο αυτή τη στιγμή και το ντιλ των 20 δισ. δολαρίων για τα F-16 να κλείσει. Ιδωμεν. Πάντως, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Τουρκία εκ των έσω. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v