Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές υποτιμούν το ελληνικό πολιτικό ρίσκο

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, CDS και μετοχών εδώ και καιρό, θα πρέπει να συμπεράνει ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών τούς είναι αδιάφορο.

Οι αγορές υποτιμούν το ελληνικό πολιτικό ρίσκο

Πριν από λίγο καιρό σάς μεταφέραμε την άποψη στελεχών της αγοράς από το Λονδίνου για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι (αρκετά) μικρότερη, δηλ. 2-4 μονάδες, από εκείνη που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, δηλ. 6 με 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ο λόγος είναι η κατανομή των αναποφάσιστων από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τους ίδιους.

Όμως, μια ματιά στην πορεία των ελληνικών αγορών δείχνει πως την άποψή τους δεν συμμερίζονταν, τουλάχιστον μέχρι χθες, οι επενδυτές, σπεκουλαδόροι και άλλοι συμμετέχοντες. Ο Γενικός Δείκτης τιμών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει 8% περίπου τον τελευταίο μήνα και 20% περίπου το τελευταίο 6μηνο.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρισκόταν χθες στο 4,26%, μειωμένη κατά 27 μονάδες βάσης σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, αλλά αυξημένη κατά 260 μονάδες και πλέον με ένα χρόνο πριν καθώς μεσολάβησαν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και έξαρση του πληθωρισμού. 

Η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού από το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο έχει διευρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες και είναι το μοναδικό σημάδι που δείχνει προβληματισμό. Το spread τσίμπησε 12 μονάδες, για να αναρριχηθεί στις 34 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα πριν και 30 μονάδες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη και οι πάλαι ποτέ συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης στα ελληνικά ομόλογα, γνωστά ως CDS, τα οποία ήταν στην επικαιρότητα μαζί με τα spreads το διάστημα πριν η χώρα πάει σε μνημόνια τον Μάιο του 2010 εμφανίζουν αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα CDS αγοράζονται από εκείνους που κατέχουν ήδη ελληνικά ομόλογα, για να προστατευθούν από ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων από τον εκδότη (Ελληνική Δημοκρατία). Όμως, τα CDS αγοράζονται επίσης από ανθρώπους που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα και θέλουν να σπεκουλάρουν υπέρ μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Σ’ αυτή την περίπτωση, είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχει αναμπουμπούλα, γιατί ανεβαίνει η τιμή του CDS και μπορούν να τα πουλήσουν με κέρδος. Σ’ αυτή την πολύ ρηχή αγορά, η τιμή του ελληνικού 5ετούς CDS εμφανίζεται σταθερό στο 92,63 τον τελευταίο μήνα και μειωμένο αισθητά σε σύγκριση με 6 μήνες πριν. Μάλιστα, το αντίστοιχο CDS της Ιταλίας που βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα έχει υψηλότερη τιμή. 

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, με δεδομένη την αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, είναι γιατί οι αγορές εμφανίζονται τόσο αδιάφορες; Μια πρώτη απάντηση μπορεί να είναι πως έχουν πεισθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την ίδια αυτοδύναμη ή σε συνεργασία με άλλο κόμμα, να κυβερνά και δεν περιμένουν μεγάλες αλλαγές μετά τις εκλογές. Μια άλλη απάντηση είναι ότι οι συμμετέχοντες περιμένουν πως ακόμη κι αν άλλο κόμμα ή κόμματα ανέλθουν στην εξουσία, δεν αναμένεται να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.  

Ποιος έχει δίκιο; Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως, η στήλη θεωρεί ότι η απάθεια των επενδυτών μπροστά στο ελληνικό πολιτικό ρίσκο δεν δικαιολογείται.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v