Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ξήλωμα του πουλόβερ έχει ξεκινήσει

«Δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε», είχε αναφέρει κάποτε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Στις προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα συνηθίζουμε να το ξεχνάμε.

Το ξήλωμα του πουλόβερ έχει ξεκινήσει

Οι χώρες δεν χρεοκοπούν από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν λόγοι και διαδικασίες που διαρκούν χρόνια, συχνά δεκαετίες. Η Ελλάδα έχει τη συνήθεια να χρεοκοπεί κάθε 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο, από το 1830 που ιδρύθηκε το νεότερο ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα, όπως έχουμε ξαναγράψει. Υπό αυτή την έννοια, η επόμενη χρεοκοπία είναι πιθανόν να έλθει το 2052-2062, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί νωρίτερα. Η πυροδότηση της κρίσης που οδηγεί στη χρεοκοπία οφείλεται συχνά σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, π.χ. παγκόσμια οικονομική κρίση. 

Όμως, τίποτε δεν θα συνέβαινε -η οικονομία μπορεί να συρρικνωνόταν αλλά δεν θα χρεοκοπούσε-, αν η Ελλάδα δεν είχε επαναλάβει τα ίδια λάθη επί πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, εφαρμόσει οικονομικές πολιτικές που τροφοδοτούσαν τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα, διογκώνοντας το εξωτερικό δημόσιο χρέος και υπονόμευαν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι ανωτέρω οικονομικές πολιτικές δεν ήταν χαρακτηριστικό ενός πολιτικού κόμματος εξουσίας, αν και κάποια ξεχώριζαν για τις λαϊκίστικες υπερβολές τους.  Ιδιαίτερα, στις προεκλογικές περιόδους προς άγραν ψήφων.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διαβάσαμε χθες την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ που έφερε τον τίτλο «Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας - Προστίθενται νέες ειδικότητες δικαιούχων». Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι «αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος».

Στους νέους δικαιούχους προστέθηκαν οι φυσικοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες, επόπτες δημόσιας υγείας στα νοσοκομεία. Επίσης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δόθηκε σε νέους δικαιούχους σε Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. Επιπλέον, προστέθηκαν 5.000 δικαιούχοι από εκείνους -εποχικούς και μη- που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.   

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά της πορείας προς την τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ήταν η ένταξη κάθε είδους επαγγελμάτων στα ανθυγιεινά και βαρέα στις προεκλογικές περιόδους, λόγω των μισθολογικών και ασφαλιστικών πλεονεκτημάτων τους. Τα προνόμια δίνονταν αρχικά σε κάποιες ειδικότητες αλλά, όπως ήταν φυσικό, σύντομα άρχιζαν πιέσεις κι από άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων και να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές  περιόδους όπως δηλαδή γίνεται σήμερα και είμαστε βέβαιοι θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Η ίδια πρακτική ακολουθείτο για άλλες παροχές σε άλλες ομάδες, χωρίς οικονομική λογική. Πρόκειται για το σταδιακό ξήλωμα του πουλόβερ. Το γεγονός ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2023, όπως εξηγήσαμε πρόσφατα, δεν σημαίνει ότι η συσσωρευμένη, μόνιμη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού που φέρνει η συνεχής διεύρυνση των δικαιούχων και οι αυξήσεις θα είναι ανώδυνη σε βάθος χρόνου.

Δυστυχώς, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο πάλι σήμερα. Όμως, δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν ξέρουμε την κατάληξη. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v