Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Των βαρέων και ανθυγιεινών… το κιγκλίδωμα

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η αύξηση και επέκταση των επιδομάτων βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας σε νέες ομάδες δικαιούχων καθώς εκπρόσωποι εργαζομένων από διάφορους κλάδους ζητούν ανάλογη μεταχείριση. Είναι λογικό αλλά υπάρχει ένα «μυστικό».

Των βαρέων και ανθυγιεινών… το κιγκλίδωμα

Την αντίδραση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους προκάλεσαν χθες τα σχόλια της στήλης.  

Αφορμή στάθηκε η επισήμανσή μας ότι η παροχή αυξημένων επιδομάτων για ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία θα οδηγήσει κι άλλες ομάδες εργαζομένων να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση προεκλογικά, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος.

Πράγματι, πριν αλέκτορα φωνήσαι, εκπρόσωποι εργαζομένων εμφανίσθηκαν χθες να απαιτούν το ανωτέρω επίδομα, επικαλούμενοι τον πρωθυπουργό. 

«Δεν ενέταξε ο Μητσοτάκης αλλά η επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών… δεν αποφασίζει ο υπουργός  ποιοι θα μπουν. Η επιτροπή έχει αποφασίσει», τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πράγματι, κατόπιν μικρής διερεύνησης, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών η οποία συστήθηκε τα χρόνια των μνημονίων, μάλλον το 2015, επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία αποτελείται από υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και καθηγητές πανεπιστημίων, αξιολόγησε κάπου 10.000 επαγγέλματα από διαφορετικούς κλάδους, έκανε την κατάταξη και υπέβαλε το πόρισμά της το 2020. Είναι το «μυστικό».

Οι δύο ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) που βγήκαν  πρόσφατα είναι εφαρμοστικές του πορίσματος. Αναμένονται πολύ περισσότερες ΚΥΑ που αφορούν άλλα υπουργεία, μετά τις εκλογές. 

Φυσικά, εκπλήσσει που χρειάστηκε τόσος χρόνος για να βγουν οι ΚΥΑ, από τη στιγμή που το πόρισμα της επιτροπής υποβλήθηκε το 2020. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί πήρε τόσο χρόνο, είναι πως χρειαζόταν πολλή δουλειά από τα συναρμόδια υπουργεία.          

Το ενδιαφέρον είναι πώς κάποιες  ειδικότητες γραφείων, όπως τις αποκαλούν, που ήταν, θα βγουν από τη λίστα ενώ θα μπουν άλλες. «Ηδη κάποιοι διαμαρτύρονται», μας ανέφερε. 

Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενά του. Όμως, η ελληνική εμπειρία διδάσκει ότι ένας βγαίνει από μια λίστα επιδομάτων και πάνω από 10 μπαίνουν.

Το ίδιο περιμένουμε να γίνει τώρα. 

Οσον αφορά το κόστος των επιδομάτων βαρέων ανθυγιεινής, αυτό ανεβαίνει στα 250 εκατ. ευρώ από 170 εκατ., δηλ. 80 εκατ. ευρώ αύξηση, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Όμως, αυτό είναι το κόστος που προκύπτει  με βάση τα τωρινά δεδομένα. Όταν γίνουν γνωστές οι άλλες ΚΥΑ και οι δικαιούχοι αυξηθούν, το κόστος θα ανέβει πιθανόν περαιτέρω.      

Το κόστος από το επίδομα μπορεί να μην είναι τεράστιο και επομένως να μην απειλεί με εκτροχιασμό τον στόχο του προϋπολογισμού το 2023 για πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι δεν απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχαμε καταλήξει κι εμείς με βάση δημοσιοποιημένα και μη στοιχεία που υπέπεσαν στη προσοχή μας. 

Όμως, φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι του ελλείμματος και του χρέους από μόνιμες επιβαρύνσεις εδώ κι εκεί.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v