Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειάζεται η task force στην Ελλάδα;

Η ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική δημόσια διοίκηση δεν έχει δώσει αφορμές για επικριτικά σχόλια μέχρι στιγμής. Όμως, όλοι οι επαΐοντες δεν έχουν την ίδια άποψη.

Χρειάζεται η task force στην Ελλάδα;
Τι είναι τελικά η oμάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα, γνωστή ως task force;

Η επίσημη αποστολή (mission) της ομάδας δράσης περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής βοήθειας, με στόχο την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνήσει η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ με την ελληνική κυβέρνηση.

Περιλαμβάνει επίσης τη διατύπωση προτάσεων-μέτρων για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Όμως, εκείνο που μετρά είναι τι συμβαίνει στη πραγματικότητα και εδώ οι γνώμες διίστανται.

Σύμφωνα με μια άποψη, η task force είναι μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν τεχνογνωσία στη χώρα σε διάφορους τομείς, ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κράτος.

Όμως, συναντούν συχνά την αδιαφορία ή και την εχθρότητα των υπηρεσιακών παραγόντων στα υπουργεία κι αλλού, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να μην προχωράνε με την ταχύτητα που θα έπρεπε ή να μην προχωράνε καθόλου.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, η task force είναι ένα μέσο για να περνάνε ωραία στην ηλιόλουστη Ελλάδα αρκετοί γραφειοκράτες της Κομισιόν, έχοντας όλα τα έξοδα πληρωμένα, λαμβάνοντας έξτρα λεφτά πέραν του μισθού τους και εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους, ώστε να πάρουν ευκολότερα προαγωγή στο μέλλον.

«Έρχονται κάτι Βούλγαροι, Σλοβένοι, Σλοβάκοι και κάνουν ερωτήσεις για θέματα όπως η απελευθέρωση του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού και αν θα πρέπει να υπάρχουν τρεις η τέσσερις υπογραφές. Μιλάμε για αστεία πράγματα», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η τεχνογνωσία των ανθρώπων που αποτελούν την task force είναι περιορισμένη και γι’ αυτόν τον λόγο προσλαμβάνουν εταιρείες και άτομα για να κάνουν τη δουλειά, ισχυρίζονται.

Ανάμεσά τους συμβουλευτικές και δικηγορικές εταιρείες που έχουν πελάτες πολυεθνικές ηή ελληνικές εταιρείες. Οι τελευταίες μπορεί να έχουν πιθανόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ορισμένα ρυθμιστικά θέματα καθώς και για άλλα που εξετάζει η task force.

Oι επικριτές τονίζουν επίσης ότι η ομάδα δράσης αρνείται να κατονομάσει τις εταιρείες που χρησιμοποιεί ως συμβούλους-υπεργολάβους και θεωρούν ότι αυτό αντιβαίνει τις αρχές της διαφάνειας.

Οι ίδιοι διατείνονται ότι σε κάποιες περιπτώσεις κατόρθωσαν να προσδιορίσουν τα ονόματα των εταιρειών και διαπίστωσαν ότι είχαν μεγαλοπελάτες που είχαν συμφέροντα με τα θέματα με τα οποία καταπιανόταν η task force.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η task force συζητάει επίσης με ξένες εταιρείες την αγορά μοναδικών, υποτίθεται, συστημάτων αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές: ποια από τις δύο προαναφερθείσες απόψεις είναι σωστή;

Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται πιθανόν κάπου στο μέσον
γιατί οι απόψεις ποικίλλουν ανάλογα με ποιον μιλά ο καθένας και την πείρα που έχει αποκομίσει από τις επαφές του με την ομάδα δράσης.

Είναι προφανές ότι τμήματα της δημόσιας διοίκησης δεν βλέπουν με καλό μάτι την ομάδα δράσης -ίσως επειδή θεωρούν ότι θίγει τα συμφέροντά τους-, παρότι η συμπεριφορά των μελών της task force είναι πιο φιλική σε σχέση με εκείνη των ελεγκτών της τρόικας.

Είναι όμως επίσης σαφές ότι η task force αποτελείται κυρίως από πολλούς κοινοτικούς γραφειοκράτες, με περιορισμένες δυνατότητες και τεχνογνωσία, που περνάνε μια χαρά στην Ελλάδα.

Ίσως λοιπόν να ήταν καλύτερο να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η δύναμη της ομάδας δράσης στην Ελλάδα και να περιοριστεί σε ειδικούς από προηγμένες χώρες της ευρωζώνης που έχουν τεχνογνωσία σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

Τουλάχιστον, η task force κοστίζει λίγα λεφτά πλέον στον ελληνικό προϋπολογισμό αφού χρηματοδοτείται από τα κονδύλια της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ, όπου η κοινοτική συμμετοχή είναι 95% και η εθνική 5%.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής
δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v