Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι ανέπαφες πληρωμές με smartphone ή smartwatch

Οι νέες επιλογές για άμεσες συναλλαγές μέσα από ψηφιακά πορτοφόλια και ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν τους νέους τρόπους πληρωμές σε POS στην Ελλάδα.

Αυξάνονται οι ανέπαφες πληρωμές με smartphone ή smartwatch

Η αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι η τάση του μέλλοντος με τις περισσότερες τράπεζες είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει από το 2019 να υποστηρίζουν τέτοιες εφαρμογές θέλοντας να κερδίσουν όλο και περισσότερους καταναλωτές οι οποίοι επιζητούν γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση.

Το τελευταίο διάστημα και μετά την πανδημία -που αύξησε σημαντικά τη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών για λόγους προστασίας- οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν τις συναλλαγές τους σε POS με τη βοήθεια του smartphone τους, έχουν στα… χέρια τους νέες επιλογές, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η χρήση πιστωτικών καρτών θα μειώνεται σταδιακά καθώς πλέον πιο εύκολα ξεχνά κανείς το πορτοφόλι παρά το κινητό του!

Στην χώρα μας τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε υποστηρίζουν πλέον τρόπους πληρωμής όπως το Apple Pay ή το Google Pay είτε έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διεκπεραιώνουν τις πληρωμές τους με τη βοήθεια του smartphone τους ή και του smartwatch τους.

iPhone

Στην περίπτωση των κατόχων iPhone, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν μέχρι στιγμής το ψηφιακό πορτοφόλι του iOs, Apple Pay, είναι η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Την κάρτα τους στο Apple Pay μπορούν να καταχωρήσουν και οι κάτοχοι καρτών της Viva Wallet, της Edenred και της Up Hellas, καθώς και όσοι διατηρούν λογαριασμό στις διεθνείς fintech startups Revolut, N26, Monese, Curve, ZEN.COM, iCard, Paysers, SumUp και Wise.

Η προσθήκη στο Apple Pay γίνεται με αρκετά απλό τρόπο και οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές είτε με το iPhone είτε με το Apple Watch τους. Φυσικά, μπορούν να πραγματοποιούν αγορές και σε apps όλων των κατηγοριών με τη βοήθεια του Apple Pay.

Android smartphones

Οι κάτοχοι των Android smartphones μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές είτε μέσω του Google Pay, όπου θα έχουν συγκεντρωμένες αρκετές κάρτες επιλέγοντας κάθε φορά αυτή που επιθυμούν, είτε μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών που έχουν λανσάρει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το smartphone τους να έχει ενσωματωμένη την τεχνολογία NFC, κάτι που υποστηρίζουν τα περισσότερα μοντέλα.

Την ειδική εφαρμογή του Google Pay υποστηρίζει μέχρι στιγμής η Alpha Bank, η Eurobank, η Viva Wallet, η Edenred και η Up Hellas, ενώ από τα διεθνή fintech startups, Google Pay για Έλληνες καταναλωτές υποστηρίζουν η Revolut, η N26, η Monese, η Curve, η PayrNet και η Wise.

Ειδικότερα πληρωμές υποστηρίζουν οι εξής τράπεζες μέσων των συγκεκριμένων καρτών:
Alpha Bank (Mastercard Credit, Debit και Prepaid, Visa Debit, Credit και Prepaid).
• BitPanda (Χρεωστική Visa).
• Curve OS Ltd (Χρεωστική Mastercard).
• Eurobank (Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Mastercard, Visa Debit, Credit και Prepaid).
• iCard (Visa Debit, Credit και Prepaid).
• Monese (Χρεωστική Mastercard).
• N26 (Χρεωστική Mastercard).
• PayrNet (Mastercard Prepaid).
• Revolut (Κάρτες Mastercard, κάρτες Visa).
• Up Hellas S.A (Χρέωση Mastercard).
• Viva Wallet (Χρεωστική Mastercard για καταναλωτές και χρεωστική Mastercard για μικρές επιχειρήσεις).
• Wise (Όλες οι κάρτες).

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι καρτών από τα προαναφερθέντα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να τις καταχωρούν στο ψηφιακό πορτοφόλι της Google και να πραγματοποιούν πληρωμές μέσα από αυτό.

Οι χρήστες Android smartphones έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και το ψηφιακό πορτοφόλι που έχουν λανσάρει και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και η Edenred, αποκτώντας μέσα από αυτό και δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω smartphone. Η μόνη διαφορά είναι ότι σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να ανοίγουν την εφαρμογή της τράπεζας με την οποία επιθυμούν να πληρώσουν καθώς διεκπεραιώνουν την πληρωμή τους.

Τέλος, στην περίπτωση των Android smartwatch, πληρωμές μπορούν να πραγματοποιούν όσοι έχουν smartwatch Garmin (GArmin Pay) και λογαριασμό στην Alpha Bank Pay και όσοι έχουν ρολόι με λειτουργικό Wear OS για να υποστηρίζει Google Pay.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v