Ανέπαφα γίνεται πλέον το 93% των συναλλαγών στην Ελλάδα

Υποχωρούν οι «παραδοσιακές» πλαστικά κάρτες στη χώρα, με τη μεγάλη πλειοψηφία των συναλλαγών, ακόμη και για πληρωμές λίγων ευρώ, να πραγματοποιείται πλέον ανέπαφα.

Ανέπαφα γίνεται πλέον το 93% των συναλλαγών στην Ελλάδα

Πριν από την πανδημία οι περισσότερες συναλλαγές γίνονταν εγχρήματα παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων να ελέγξουν την αγορά και το μαύρο χρήμα. Μετά την πανδημία φαίνεται να έχουν αλλάξει όλα και πλέον πάνω από το 90% των συναλλαγών γίνεται ανέπαφα.

Σύμφωνα με στοιχεία από δίκτυο τερματικών (POS) της Cardlink, το 93% των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται σήμερα ανέπαφα, έναντι 92% πέρσι, 71% στα τέλη του 2019 και 58% το 2018, με τη χρήση τους να είναι πλέον διαδεδομένη ακόμα και για πληρωμές λίγων ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το έδαφος είναι πλέον γόνιμο, για την αξιοποίηση «εναλλακτικών» μορφών έγκρισης συναλλαγών με συνδεδεμένες συσκευές, όπως το κινητό, το smartwatch ή κάποια άλλη φορετής (wearable) συσκευή, με στόχο τη βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Mastercard, σύντομα ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μια τέτοια συσκευή για τις ανέπαφες πληρωμές του και μάλιστα με απόλυτη ασφάλεια, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για εξουδετέρωση της πιθανότητας «διαρροής» στοιχείων.

Το ρόλο της… παραδοσιακής κάρτας καλείται να παίξει πλέον ένα βραχιόλι, ένα δακτυλίδι, μια πένα, μια κούπα, ένα ρούχο ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέξουμε.

Eθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα το διαφημίζει ως «τον πιο σύγχρονο, γρήγορο και εύκολο τρόπο πληρωμών». Πρόκειται για μια προπληρωμένη, επαναφορτιζόμενη κάρτα VISA σε μορφή micro-tag, η οποία ενσωματώνεται σε αδιάβροχο wearable-βραχιόλι και φοριέται στο χέρι του χρήστη.

Επιτρέπει τις αγορές σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες διαθέτουν τερματικό (POS) με υποστήριξη ανέπαφων συναλλαγών, με πλήρη ασφάλεια, ακολουθεί την κάρτα (αν δεν είναι ανεξάρτητο) με την οποία είναι συνδεδεμένο (ίδιος αριθμός, ίδιο ΡΙΝ, ίδια διάρκεια), έχει κάποιο ανώτατο όριο που ορίζει ο χρήστης και «φορτώνεται» εύκολα, μέσω της εφαρμογής i-bank Pay.

Αν και έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια, συνεχίζει να είναι δημοφιλές, καθώς είναι η μοναδική λύση φορετής συσκευής στην ελληνική αγορά. Τα paybands αποτελούν σήμερα περίπου το 5% των πωλήσεών της σε νέες, προπληρωμένες κάρτες και η τράπεζα συνεχίζει την προώθησή τους στους πελάτες της, μέσω των καναλιών πώλησής της.

Neos

Τα κομψά βραχιόλια της neos ήδη κάνουν πληρωμές τα δυο τελευταία χρόνια διεθνώς, αν και όχι ακόμα στη χώρα μας. Η διαδικασία διασύνδεσης με το βραχιόλι είναι απλή, εύκολη και γρήγορη, με ανταλλαγή μηνυμάτων / κωδικών και απολύτως ασφαλή τρόπο! Όλα βασίζονται σε διεθνείς προδιαγραφές και διαδικασίες τις οποίες έχει δημιουργήσει η Fidesmo, με την έγκριση των Vida / Mastercard.

Fidesmo pay

Με έτος ίδρυσης το 2013, έδρα στη Στοκχόλμη και R&D στη Μαδρίτη, αφήνει έντονο και καινοτόμο αποτύπωμα στον χώρο των ανέπαφων υπηρεσιών με την πλατφόρμα της.

Με δικό της κλειδί και σύστημα υψηλής ασφάλειας, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας της με τη Visa και τη Mastercard, η Fidesmo αναπτύσσει δραστηριότητα σε 11 χώρες, καλλιεργώντας ένα οικοσύστημα το οποίο επεκτείνεται από τις συναλλαγές, ως την ελεγχόμενη πρόσβαση και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Mastercard

Η Mastercard ηγείται της παγκόσμιας αλλαγής προς τις ανέπαφες συναλλαγές εδώ και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιείται ανέπαφα σε φυσικό περιβάλλον πλέον στην Ελλάδα αγγίζει το 93%. Τον τελευταίο χρόνο οι περισσότεροι Έλληνες εκδότες καρτών έδωσαν την ευκαιρία στους πελάτες τους να ψηφιοποιήσουν τις κάρτες τους κι έτσι να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με τις συνδεδεμένες συσκευές τους.

VISA

Οι ανέπαφες συναλλαγές επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που πληρώνουμε κι αυτό απεικονίζεται στο γεγονός ότι πάνω από το 80% των συναλλαγών με Visa στην Ευρώπη γίνεται πλέον ανέπαφα. Οι ψηφιακές πληρωμές επίσης εξελίσσονται. Η Visa υποστηρίζει τις πληρωμές με τη βοήθεια του IoT που διευκολύνει την καθημερινότητα μας, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια ανέπαφες πληρωμές με φορητές συσκευές, είτε για να αγοράσουμε σνακ στο δρόμο χρησιμοποιώντας ένα smartwatch, είτε για να προμηθευτούμε τρόφιμα χωρίς να φύγουμε από το σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v