Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα ”βαθμολογία” της Σοφοκλέους

Τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου πυροδότησαν σειρά συζητήσεων για το μέλλον των blue chips, την πορεία επιμέρους κλάδων, αλλά και τα όρια της πτώσης της Σοφοκλέους. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι 4 μεγάλων ΑΧΕ (EFG Eurobank Sec, Π&Κ, Marfin Eλληνική, ΦΑΣΜΑ), που αναδημοσιεύονται από την εφημερίδα ”Μέτοχος” της 06/09/2002.

Η νέα ”βαθμολογία” της Σοφοκλέους
Η συνεχιζόμενη ένταση στις διεθνείς αγορές, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και οι επιδόσεις της ίδιας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια σημαντικής ανόδου για τη Σοφοκλέους, ενώ κύριοι κλάδοι, όπως ο τραπεζικός και ο τηλεπικοινωνιακός μάλλον αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο της ατμομηχανής. *

Σ’ αυτό το κλίμα, η ανάγκη για σωστή επιλογή συγκεκριμένων εταιρειών, οι μετοχές των οποίων ”υπόσχονται” απόδοση στον υπομονετικό επενδυτή (stock picking), γίνεται συνεχώς πιο επιτακτική.

Από την πλευρά τους, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι, καθώς γνωρίζουν, ότι σε αυτή τη συγκυρία, μόνον οι μετοχές εταιρειών, που κατορθώνουν να ικανοποιούν ή και να ξεπερνούν τις προσδοκίες των επαγγελματιών, έχουν ελπίδες να δώσουν κέρδος μεσοπρόθεσμα.

Με άλλα λόγια, η προστιθέμενη αξία της μελέτης των αριθμών και της ανάλυσης, της ”άποψης των ειδικών” αυξάνεται, σε μια περίοδο που ο επενδυτής αντιλαμβάνεται, ότι οι απλοϊκές μέθοδοι επιλογής του 1999 δεν αποδίδουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ”* πρώτη φορά παρουσιάζει σε ένα ένθετο αφιέρωμα όχι μόνο τα πλήρη αποτελέσματα εξαμήνου όλων των εισηγμένων εταιρειών (και τη σύγκρισή τους με το α΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους), αλλά και ένα πρόσθετο σημαντικό βοήθημα στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού: τις απόψεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου, τις προσδοκίες και την ”κριτική” γνωστών χρηματιστηριακών εταιρειών για τις ”επιδόσεις” που κατέγραψαν εισηγμένες εταιρείες στο α΄ εξάμηνο, καθώς και τις τελευταίες προτάσεις των ξένων οίκων.

Το αφιέρωμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στον αναγνώστη - επενδυτή να ενημερωθεί για τις προτάσεις αγοράς τεσσάρων χρηματιστηριακών εταιρειών (EFG Eurobank Securities, Π&Κ, Marfin Eλληνική, ΦΑΣΜΑ), για τις εταιρείες που προτιμούν και εκείνες που αποφεύγουν, κατόπιν των αποτελεσμάτων, αλλά και για τις τιμές - στόχους, τις αρνητικές και θετικές ”εκπλήξεις”, όπως τις είδαν οι αναλυτές τους.

Ταυτόχρονα όμως ο αναγνώστης, ”διασταυρώνοντας” αυτές τις προτάσεις, μπορεί να διαπιστώσει οι μετοχές ποιων εταιρειών έχουν ευρύτερη αποδοχή μεταξύ των ειδικών του ελληνικού χρηματιστηρίου, αλλά και ποιες εξ αυτών προτιμώνται από τους ξένους οίκους, σύμφωνα με τις εκθέσεις που αυτοί εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα, στη διάρκεια αλλά και κατόπιν της δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Aυτές άλλωστε οι θετικές και αρνητικές προτάσεις συνιστούν στην ουσία τη νέα ”βαθμολογία” της Σοφοκλέους.

* Αναδημοσίευση από το φύλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 06/09/2002

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v