Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Can’t anyone here play this game?”

Κριτική στην επενδυτική τακτική ”buy and hold” μέσα από τη σύγκριση της συμπεριφοράς των αποδόσεων της Alpha Bank και της Stabilton ασκεί η νέα μελέτη του iraj.gr, ενώ διατυπώνονται επιφυλακτικές σκέψεις για τις δυνατότητες ανόδου του ΧΑΑ, αλλά τις κινήσεις της Κεφαλαιαγοράς στην κατεύθυνση της εταιρικής διαφάνειας.

”Can’t anyone here play this game?”
Σε κριτική της επενδυτικής στρατηγικής ”buy and hold” επιδίδεται, μεταξύ άλλων, η πλέον πρόσφατη μελέτη του iraj.gr * (Investment Research & Analysis Journal).

Οι αναλυτική ομάδα του iraj, εκφράζει την εκτίμηση, ότι το δόγμα αυτό μπορεί να λειτουργούσε ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των ανοδικών τάσεων της αγοράς (bull market), ”σε μια bear market όμως, φαίνεται ότι αποτέλεσμα έχει μόνο το market timming”.

Στη μελέτη τίθεται το ερώτημα τι άλλο μπορεί να σημαίνει το ότι ”ένας τραπεζικός τίτλος, όπως αυτός της Alpha Bank, μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, δίνει την ίδια απόδοση με τον κοινό τίτλο της Stabilton” (!)

To iraj.gr παρατηρεί ότι ανάλογη είναι η ”χρεοκοπία” του buy and hold και στις ξένες αγορές. Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι αν κάποιος επενδυτής είχε το 1997 ”ποντάρει” 31.000 δολάρια στην απόδοση μιας επένδυσης στο S&P 500, τα συνολικά του κέρδη θα ανέρχονταν σε… 162,28 δολ.- λιγότερα και από μια κατάθεση με επιτόκιο 1%, συμπληρώνει η μελέτη.

Αναφέρεται ακόμη, πως η (παρούσα) 10ετης απόδοση του Dow Jones, υπολογίζεται σε επίπεδα άνω του 12% (ετήσια βάση) απέχοντας συνολικά από τον ιστορικό μέσο όρο του 5%, κάτι που δείχνει το περιθώριο περαιτέρω πτώσης του δείκτη, με την ανοδική αντίδραση του τελευταίου μήνα να αποδίδεται στο αναμενόμενο summer rally.

Αναφορικά με την ελληνική αγορά και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση, οι αναλυτές του Iraj περιμένουν, σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.000 μονάδων, να εκδηλωθεί σημαντικός όγκος πωλήσεων. ”Από τα δεδομένα που προκύπτουν από την ενδοσυνεδριακή παρακολούθηση ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό ρευστότητας οδηγείται σε εγκλωβισμό” παρατηρεί το iraj.

Η μελέτη σχολιάζει σκωπτικά την ”αισιοδοξία ορισμένων αναλυτών”, που εδράζεται στο γεγονός ότι ”στην ελληνική αγορά εκλείπουν τα φαινόμενα που δημιουργούν αβεβαιότητα”, αντιπαραθέτοντας την άρνηση των ελληνικών ρυθμιστικών αρχών να δώσουν στοιχεία για τα μετοχοδάνεια, αλλά την απουσία ουσιαστικού ελέγχου για λογιστικές παρατυπίες.

”Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι μόλις πριν μερικές εβδομάδες, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε εισηγμένη εταιρία για λογιστική παρατυπία, που αφορά το έτος 2000!”, επισημαίνεται.

* Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v