Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Προοπτικές και εμπόδια μετά το 2004

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος είναι προφανείς και σχετίζονται με το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος των κοινοτικών πόρων και των Ολυμπιακών αγώνων. Κορυφαία στελέχη του κλάδου, αλλά και αναλυτές της αγοράς, εντοπίζουν τις προοπτικές και τις προκλήσεις των κατασκευών.

Κατασκευές: Προοπτικές και εμπόδια μετά το 2004
Νέο κύμα συγχωνεύσεων, που θα κορυφωθεί μετά το 2004, είσοδος σε νέους τομείς δραστηριοτήτων, μείωση του όγκου των έργων κατά περίπου 20%, επέκταση σε νέες αγορές, φαίνεται ότι θα είναι οι ”ειδήσεις” των κατασκευαστικών εταιριών για τα επόμενα χρόνια, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός, εγχώριος και εισαγόμενος, και ”εκπνέουν” τα μεγάλα έργα.

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, κατά κοινή ομολογία, μπροστά στο σταυροδρόμι που θα ενώσει επιτυχώς το παρελθόν και το μέλλον ή θα σημάνει τη διαμόρφωση μιας νέας πολλαπλά διαφοροποιημένης και δυσκολότερης περιόδου.

Οι ελληνικές κατασκευαστικές του 2007, σύμφωνα με τα δρώμενα στον κλάδο, δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις κατασκευαστικές του σήμερα.

Η επόμενη μέρα των συγχωνεύσεων και της μετατροπής των τεχνικών εταιρειών από απλές προσωπικές επιχειρήσεις σε ομίλους, καθώς και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της Ολυμπιάδας και του Γ΄ ΚΠΣ βρίσκει τον κλάδο αντιμέτωπο με νέες εξελίξεις.

Κοινό τόπο των παρατηρήσεων των εκπροσώπων του κλάδου, αλλά και των αναλυτών της αγοράς, αποτελεί η ανάγκη επέκτασης σε νέους τομείς δραστηριότητας, όπως η διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων (real estate), η ενέργεια, η διείσδυση σε νέες αγορές, όπως αυτές των Βαλκανίων, αλλά και η επέκταση σε ιδιωτικά έργα.

Για θετικές προοπτικές του κλάδου ακόμα και μετά το πέρας των κοινοτικών κονδυλίων, κάνουν λόγο αναλυτές, ενώ συνιστούν την συμπεριλαβή μετοχών του κατασκευαστικού κλάδου στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιμέλεια: Αντιόπη Σχοινά

* Μερική αναδημοσίευση από την εβδομαδιαία εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (φύλλο 275, 27/6- 1/7/2003)



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v