Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Video games: Ο ένας στους τρεις κερδίζει

”Φωτιά” παίρνει η αγορά στις ”παιχνιδομηχανές”. Τρεις αντίπαλοι παίρνουν θέση μάχης για την απόκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μεριδίου σε ένα κλάδο αξίας 15 δισ. δολαρίων, μετά την φιλόδοξη επίθεση της Microsoft στην ιαπωνική ”κυριαρχία”.

Video games: Ο ένας στους τρεις κερδίζει
Της Έφης Ευθυμίου

Εντείνεται ο πόλεμος στην αγορά ( αξίας 15 δισ. δολαρίων) μεταξύ των εταιριών που κατασκευάζουν κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών με την είσοδο του κολοσσού πληροφορικής που ακούει στο όνομα Microsoft.

Η τελευταία, φιλοδοξεί με το Xbox να ”κλέψει” μερίδιο της αγοράς από τις μέχρι τώρα κυρίαρχες Play Station 2 της Sony και GameCube της Nintendo.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών ειδών Sony παρουσίασε στην αγορά το Play Station, ένας νέος κλάδος άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αναλυτών και (κυρίως) καταναλωτών. Η άνευ προηγουμένου ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη κονσόλα στο κοινό, οδήγησε την ιαπωνική εταιρία στο να δώσει περισσότερη έμφαση στο εγχείρημά της, προωθώντας το αναλόγως.

Εκείνη την περίοδο, αντίπαλοι της Sony ήταν η Nintendo και η Sega, επίσης ιαπωνικές, με τις κονσόλες Nintendo 64 και Dreamcast αντίστοιχα. Ο ανταγωνισμός ήταν σχετικά άνισος, καθώς το Play Station είχε κυριαρχήσει τόσο στις αγορές όσο και στις συνειδήσεις των gamers ως η απόλυτη ηλεκτρονική κονσόλα.

Ύστερα από την αποχώρηση της Sega, και μετά την αποτυχημένη παρουσίαση της κονσόλας Dreamcast, το τοπίο έμοιαζε σαφώς πιο φτωχό, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών μόνο στη Sony, καθώς το Play Station σε διάστημα πέντε ετών είχε πωλήσεις που ξεπερνούσαν τα 75 εκατ. παγκοσμίως.

Η Microsoft και ο ιδρυτής της Μπιλ Γκέιτς αποφάσισαν να ”προσγειώσουν” τους Ιάπωνες, ανακοινώνοντας ότι από το φθινόπωρο του 2001, θα προστεθεί και τρίτος στην ”παρέα”. Το Xbox άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Το Xbox ξεκίνησε πολύ δυναμικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, πουλώντας πάνω από 1,5 εκατ. κονσόλες μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο τέλος του προηγουμένου μήνα, η Microsoft προχώρησε στη πιο δύσκολη μέχρι στιγμής κίνησή της, στην παρουσίαση της κονσόλας στην ιαπωνική αγορά.

Το ντεμπούτο του Xbox συνοδεύτηκε με την ύστερα από λίγες ημέρες ανάκληση μεγάλου αριθμού κονσόλων από την αγορά, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ”ανάγνωση” των δίσκων από τον επεξεργαστή, ο οποίος προκαλούσε τα λεγόμενα ”σκρατς”.

Το ίδιο ωστόσο είχε συμβεί και με την πρώτη παρουσίαση του Play Station 2, καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ανάγνωση των δίσκων DVD μέσω της κάρτας μνήμης, τα οποία και ξεπεράστηκαν στη συνέχεια.

Πρόσφατα, στις 14 του Μαρτίου, το Xbox μπήκε και στα ευρωπαϊκά σπίτια, φιλοδοξώντας να κλέψει και από εδώ όσο το δυνατό περισσότερους φίλους τόσο του Play Station 2 αλλά και να προλάβει την εισαγωγή του GameCube που αναμένεται τον Μάιο.

Το καμάρι ωστόσο της Nintendo, μπορεί να μην έχει τους τίτλους των δύο μεγάλων ανταγωνιστικών του, και κυρίως του Play Station 2, έχει όμως στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό χαρτί. Την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, περίπου η μισή σε σχέση με PS2 και Xbox, με την οποία μάλιστα στοχεύει να προσελκύσει τον μέσο gamer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v