Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Multirama: Τραγωδία σε πέντε πράξεις

Τραγωδία θυμίζει η εξέλιξη των μεγαλεπήβολων σχεδίων της εισηγμένης Multirama. Η ”πύλη των ελλήνων στο Internet” παρουσιάζει μεγάλες ζημιές, υψηλές υποχρεώσεις και συρρίκνωση των κεφαλαίων. Από τα 193 ευρώ, η μετοχή της Multirama κινείται σήμερα στα... 4 ευρώ!

Multirama: Τραγωδία σε πέντε πράξεις
του Γιώργου Παπανικολάου *

Λίγα επιχειρηματικά σχέδια έμοιαζαν να έχουν τόσο ”σίγουρη” επιτυχία όσο το project της αλυσίδας καταστημάτων πληροφορικής και Internet Μultirama. Mεγάλα ονόματα (Γερμανός και Singular), με γνώση του χώρου, ισχυρή δυνητική υποστήριξη (από το επιχειρηματικό σχήμα των ΚΑΕ, υπό τη σκέπη της Αγροτικής), αλλά και ένα ”έτοιμο όχημα” για την εισαγωγή στη Σοφοκλέους, την εταιρεία ”Αθηναία”, που διέθετε μεγάλο εμπορικό ακίνητο σε κεντρικό σημείο της οδού Ερμού.

Το σχέδιο φαινόταν απλό όσο και μεγαλεπήβολο. H αλυσίδα καταστημάτων θα κυριαρχούσε στη λιανική αγορά ειδών πληροφορικής και θα γινόταν η πραγματική ”πύλη” των Ελλήνων στο Internet.

Ο καλπασμός της μετοχής ήταν... δεδομένος. Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να φανταστεί τότε ότι η ”προβληματική” ”Αθηναία”, με τις τρεις ζημιογόνες χρήσεις, θα έδινε τη θέση της στην επίσης ζημιογόνα, υπερδανεισμένη και παραπαίουσα Multirama;

Ποιος απ’ όσους τόλμησαν να αγοράσουν μετοχές στην τιμή-ρεκόρ των... 193 ευρώ ανά τεμάχιο μπορούσε να φανταστεί τότε, ότι τον Απρίλιο του 2002 η τιμή της μετοχής θα ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι τον Ιανουάριο του 1999;

Τότε η μετοχή της ”Αθηναία” βρισκόταν στα 6,1 ευρώ, σήμερα η Multirama κινείται στα 4 ευρώ. Ποσοστό πτώσης από το υψηλό, μόλις... 98%. Με άλλα λόγια, μια επενδυτική... τραγωδία, που εκτυλίχθηκε σε πέντε πράξεις.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του Μετόχου (05/04/02)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v