Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δ. Χριστοδουλιάς: Ευκαιρία η κρίση για «νοικοκύρεμα»

Πώς η κρίση και το Solvency II μπορούν να αλλάξουν την αγορά. Η ανάγκη αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση και τιθάσευσης της πλειοδοσίας εκπτώσεων. Τα tailor-made προϊόντα της Δύναμις Ασφαλιστική.

  • στον Ιεροκλή Καπογιάννη*
Δ. Χριστοδουλιάς: Ευκαιρία η κρίση για «νοικοκύρεμα»

Εκτιμά ότι η κρίση λειτουργεί ως αφορμή για νοικοκύρεμα και στην ασφαλιστική αγορά και στη λογική αυτή καλωσορίζει τους νέους κανόνες του Solvency II.

Κρίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, στο όνομα κάποιας θεοποίησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης.

Προειδοποιεί, όμως, ότι αν συνεχισθούν οι τακτικές πλειοδοσίας εκπτώσεων ο κλάδος θα δεχθεί χτύπημα στην αξιοπιστία του.

Ο κ. Δημήτρης Χριστοδουλιάς, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Δύναμις Ασφαλιστικής, μιλάει στο Euro2day για την ασφαλιστική αγορά αλλά και για τα tailor-made προϊόντα της ασφαλιστικής, που διευθύνει.

Ερ.: Η οικονομία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την ασφαλιστική αγορά. Πώς κινείται σε αυτό το περιβάλλον η Δύναμις Ασφαλιστική;

Δ.Χ.: Kαταφέρνουμε και επιβιώνουμε, αναπτύσσοντας, μάλιστα, τη δραστηριότητά μας. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στο γεγονός ότι η ΔΥΝΑΜΙΣ είναι ένα νοικοκυρεμένο μαγαζί. Δε μας αρέσουν οι επιθετικές πολιτικές και δεν είμαστε απρόσωπος όμιλος. Επενδύουμε στη συνέπεια, στη φερεγγυότητα και στην προσωπική επαφή. Ο άλλος παράγοντας είναι η καινοτομία. Αυτό είναι βασικό συστατικό της φιλοσοφίας και του DNA μας. Αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Προσαρμοζόμαστε στα κελεύσματα των εποχών και εν τέλει δημιουργούμε προϊόντα που καλύπτουν το σύνολο των απαιτήσεων της αγοράς.

Ερ.: Μιλήσατε για καινοτομία. Ποια είναι τα καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας;

Δ.Χ.: Το My Dynamis. Πρόκειται για ένα νέο, εξατομικευμένο και αξιόπιστο tailor-made πρόγραμμα ασφάλισης Ι.Χ. οχημάτων. Το My Dynamis είναι ένα πακέτο δυναμικό. Άρτια σχεδιασμένο για να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των ασφαλισμένων, προσφέροντας ευελιξία. Είδαμε πως οι απαιτήσεις της κοινωνίας ποικίλλουν ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα καθενός και δημιουργήσαμε ένα βασικό πρόγραμμα υποχρεωτικών ασφαλιστικών καλύψεων, το οποίο έχει τη δυνατότητα ο ίδιος ο καταναλωτής να εμπλουτίσει μέσα από μια πληθώρα προαιρετικών καλύψεων που του προσφέρουμε. Έτσι, καθένας θα μπορεί να διαμορφώνει το δικό του μοναδικό πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του.

Ερ.: Ο ανταγωνισμός, όμως, είναι πολύ μεγάλος. Οι καταναλωτές ψάχνουν το φθηνότερο και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντέξουν σε αυτήν την εκπτωτική τάση που υπάρχει στα ασφάλιστρα.

Δ.Χ.: Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Η αγορά διαλύεται όταν μειώνονται υπερβολικά τα κόστη. Κι αυτό έχει επιπτώσεις και στον κλάδο, αλλά κυρίως στην κοινωνία. Φυσικά, η κρίση απαιτεί να προσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική στα νέα δεδομένα. Αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στοιχίσει στην αξιοπιστία μας. Αν οδηγηθούμε σε πλειοδοσία εκπτώσεων, μοιραία θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Εμείς, στη ΔΥΝΑΜΙΣ δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε αυτήν την τακτική. Πρέπει να καταλάβουν όλοι στον κλάδο ότι η ασφάλιση είναι το βασικό συστατικό για την εύρυθμη και πολιτισμένη λειτουργία μιας κοινωνίας. Διαχειριζόμαστε κινδύνους, επί της ουσίας, για τη ζωή, την περιουσία και την επαγγελματική δραστηριότητα των πολιτών. Προσφέρουμε ένα κοινωνικό αγαθό που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, κι ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Ο καταναλωτής μάς εμπιστεύεται τα χρήματά του και μας θέλει δίπλα του στον κίνδυνο, όταν εμφανισθεί. Εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας απέναντί του. Έτσι διασφαλίζεται η προστασία της πολιτισμένης κοινωνικής συμβίωσης. Δε μπορούμε, λοιπόν, να τάζουμε τα πάντα και όταν ο κίνδυνος χτυπήσει τον πελάτη μας να σφυρίζουμε αδιάφορα.

Eρ.: Βρισκόμαστε προ των πυλών για την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II. Τι περιμένετε από την εφαρμογή της από την 1η/1/16;

Δ.Χ.: Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Μέσα από την οδηγία αυτή ορίζεται το πώς οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα τηρούν τις διαδικασίες τους καθώς και το πώς θα ελέγχονται σε όλη την Ευρώπη από την ΕΙΟΡΑ. Θα οριοθετήσει μεταξύ άλλων το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών. Εκτιμώ ότι το Solvency II θα επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον τόσο του κλάδου όσο και της κοινωνίας. Στη ΔΥΝΑΜΙΣ καλωσορίζουμε τη νέα οδηγία με ενθουσιασμό.

Ερ.: Και το μέλλον της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς; Διακρίνετε προοπτικές επιβίωσης και ανάπτυξης;

Δ.Χ.: Υπάρχουν προοπτικές. Και μάλιστα σημαντικές. Το κράτος -το βλέπουν όλοι πια- αδυνατεί να καλύψει τις αληθινές ανάγκες των πολιτών. Και εδώ έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση, που μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος απαιτήσεων, λειτουργώντας ανταποδοτικά. Ο πολίτης πληρώνει και πρέπει να παίρνει πίσω αυτό που πληρώνει, είτε συμπληρωματικά είτε ακόμα-ακόμα και εναλλακτικά της κοινωνικής ασφάλισης. Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί και πρέπει να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο εκείνο που θα το επιτρέπει αυτό. Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί εις βάρος των αναγκών των πολιτών, στο όνομα κάποιας θεοποίησης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλειας. Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δούμε το μέλλον γι' αυτό που είναι. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερ.: Δεν είναι όμως μόνο θέμα του κράτους. Πρέπει να διαμορφωθεί αναλόγως και η ασφαλιστική αγορά.

Δ.Χ.: Βεβαίως. Όπως σας είπα και προηγουμένως, πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία. Πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να ανταποκρίνονται ουσιαστικά και καίρια στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στους ασφαλισμένους τους. Ίσως εν τέλει η κρίση να αποτελέσει μία αφορμή για να γίνει ένα νοικοκύρεμα στον χώρο μας. Και αυτό δε σημαίνει συγχωνεύσεις και ελαχιστοποίηση των παικτών. Οι μικρές και νοικοκυρεμένες εταιρείες πιστεύω ότι είναι κλειδί και πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Είναι οι μόνες που μπορούν να καλύψουν την υπάρχουσα ανάγκη για εξατομικευμένες ποιοτικές υπηρεσίες, καθώς εκ των πραγμάτων λόγω του μεγέθους τους μπορούν να είναι πιο ευέλικτες αλλά και να προσφέρουν την προσωπική επαφή που απαιτείται για τις tailor-made υπηρεσίες.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή για την ελληνική ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά, με ισχυρούς παίκτες που θα εγγυώνται, ο καθένας στο είδος του, προϊόντα και υπηρεσίες με στιβαρότητα και αντοχή.

* O κ. Δημήτρης Χριστοδουλιάς είναι Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v