Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θωμάς Ρούμπας: Τα νέα σχέδια της Dionic

Τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της Dionic παρουσιάζει ο πρόεδρος Θ. Ρούμπας, μιλώντας στο Euro2day.gr Οι κινήσεις σε ηλεκτρονικό εμπόριο και ΑΠΕ. Οι ώριμες συζητήσεις για στρατηγικό και οι νέες αγορές. Εκτιμά ότι μετά την ΑΜΚ έρχεται συμφωνία με τράπεζες.

Θωμάς Ρούμπας: Τα νέα σχέδια της Dionic

Τα επιχειρηματικά πλάνα του ομίλου Dionic και το νέο πρόγραμμα επενδύσεων παρουσιάζει ο πρόεδρος της εταιρίας κος Θωμάς Ρούμπας (εικονιζόμενος στη φωτό) εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μετά την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 εκατ. ευρώ «θα ακολουθήσει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων», με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες.

Ο πρόεδρος της Dionic περιγράφει τις κινήσεις της εταιρίας σε ηλεκτρονικό εμπόριο και ΑΠΕ, την στόχευση της εταιρίας σε νέους τομείς δραστηριοποίησης, ενώ δεν αποκλείει στρατηγικές συνεργασίες σε επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου, ενώ χαρακτηρίζει τις σχετικές συζητήσεις «ώριμες» σε κάποιες περιπτώσεις.

Όπως τονίζει ο κ. Ρούμπας, η διοίκηση έχει δημιουργήσει ένα δομημένο σχέδιο ανασυγκρότησης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), πιστοποιημένο από την έγκριτη ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton και ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης (restructuring plan) επεξεργασμένο από την επίσης αναγνωρισμένη διεθνώς ελεγκτική εταιρεία Deloitte.

Αυτά περιλαμβάνουν τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, ποιες πρέπει να γίνουν άμεσα και ποιες πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να διασφαλιστεί κατ' αρχάς η βιωσιμότητα του oμίλου και στη συνέχεια η ανάπτυξή του.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Dionic, «η πρωτη ενέργεια που περιλαμβάνεται σε αυτές είναι η ανάγκη για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων Ευρώ, η οποία έχει αποφασιστεί και υλοποιείται».

Σημειώνεται ότι στις 25 Νοεμβρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού για την αύξηση κεφαλαίου κατά 3.999.726 ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, με την έκδοση 13.332.420 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστης.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, στις 18 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων και εν συνεχεία, ανακοινώνεται η κάλυψη της ΑΜΚ και η διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών. Στις 23/12 αναμένεται η έγκριση των νέων μετοχών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εισαχθούν στο ταμπλό στις 27 Δεκεμβρίου.

«Τα χρήματα αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Ρούμπας, «είναι απαραίτητα τόσο για να ενισχυθούν οι δραστηριότητες θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες αναδιαμόρφωσαν επιτυχώς τους τομείς της δραστηριοποίησής τους, όσο και να ενισχύσουν με κεφάλαιο κίνησης την οικονομική θέση της μητρικής εταιρείας DIONIC Α.Ε.Β.Ε. και να της επιτρέψουν να προχωρήσει στην υλοποίηση της επιχειρησιακής της ανασυγκρότησης».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κος Θωμάς Ρούμπας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφερόμενος στους βασικούς άξονες ανάπτυξης του ομίλου.

Ειδικότερα, σημειώνει: «Η Dionic δίνει ιδιαίτερη έμφαση και ενισχύει τις τεχνολογικές της δραστηριότητες, καθώς και τις προοπτικές τους. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις θυγατρικές εταιρείες Atcom, Skroutz και 3D Media, οι οποίες παίζουν όλες πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Αγορά, η κάθε μία στον τομέα της, βρίσκονται σε εξέλιξη τα πλάνα της ενδυνάμωσης και επέκτασής τους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας».

«Επίσης», συνεχίζει ο πρόεδρος της Dionic, «μετασχηματίζει υφιστάμενες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη τεχνολογία. Ήδη μεταφέρθηκε ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής δραστηριότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος Shop365.gr, το οποίο παρουσιάζει μια ιδιαίτερα έντονη δυναμική ανάπτυξης, παρά το πολύ μικρό διάστημα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα».

Όσον αφορά στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, η Dionic, σύμφωνα με τον κο Ρούμπα, «επανατοποθετείται επιλεκτικά, αναλύοντας με ιδιαίτερη προσοχή τις νέες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από την πρωτοφανούς έντασης οικονομική κρίση στην χώρα μας, και αναγνωρίζοντας ποιες είναι οι νέες ανάγκες που γεννιούνται και ποιες οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που σχηματίζονται». Ενδεικτικά, στο χονδρικό εμπόριο/διανομή σχεδιάζεται η ενίσχυση της δραστηριότητας στη διανομή τροφίμων, τονίζει.

Σε σχέση με τις ΑΠΕ, ο κ. Ρούμπας δηλώνει: «Η Dionic ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος περιλαμβάνει πλήρη ανασχεδιασμό της δραστηριότητας της θυγατρικής εταιρείας Dionic Energy, τη συνέχιση της λειτουργίας του Φωτοβολταϊκού Πάρκου των 2 MW, της θυγατρικής εταιρείας ΕΝΑΛΕΝ ΑΕ, αλλά και τα πλάνα υλοποίησης του Αιλοκού Πάρκου των 42 ΜW, μέσω της θυγατρικής εταιρείας DIONIC ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ».

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός της τοποθέτησης της Dionic σε νέες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κο Θωμά Ρούμπα, επικεντρώνεται σε δύο κύριους άξονες:

• στο εξαγωγικό εμπόριο τροφίμων, και
• στην προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό στη χώρα μας

«Στόχος», όπως εξηγεί, είναι «δραστηριοποίηση του ομίλου, εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης, να επεκτείνεται στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον σε τρεις Ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία (με βασικό στόχο την Κίνα και τον εισαγόμενο τουρισμό με κύριο εργαλείο τις τεχνολογικές πλατφόρμες που διαθέτουν οι θυγατρικές) και την Υποσαχάρια Αφρική.

Παράλληλα, δηλώνει ανοιχτός σε στρατηγικές συνεργασίες, επισημαίνοντας ότι: «Στην πορεία της υλοποίησης αυτών των σχεδίων, η Διοίκηση του Ομίλου είναι ανοικτή σε στρατηγικές συνεργασίες, σε κάποιες περιπτώσεις, δε, υπάρχουν ώριμες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές αφορούν βέβαια συγκεκριμένες επι μέρους δραστηριότητες του Ομίλου, καθόσον , όπως υπογράμμισε, η διασπορά των δραστηριοτήτων του λειτουργεί αρνητικά στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη μητρική εταιρεία Dionic ΑΕΒΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v