Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καταλύτης ανάπτυξης η σωστή διαχείριση κόκκινων δανείων»

Ζωτικής σημασίας για τη χώρα, η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs, τονίζει ο Ι. Βουγιούκας, αναπληρωτής CEO της B2 Capital. Πώς μπορεί να εξελιχθεί πιο ευνοϊκά για δανειολήπτες η ρύθμιση ενός προβληματικού δανείου από τις εταιρίες διαχείρισης.

«Καταλύτης ανάπτυξης η σωστή διαχείριση κόκκινων δανείων»

Στην B2KAPITAL οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν κάποια οφειλή τους αντιμετωπίζονται ως πελάτες και όχι ως οφειλέτες, υποστηρίζει ο Ιωάννης Βουγιούκας, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας διαχείρισης δανείων, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. 

Ο κ. Βουγιούκας σημειώνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και την ελληνική οικονομία να επανέλθει σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Πού βρίσκεται σήμερα η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων στην Ελλάδα;

Η δευτερογενής αγορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζει να κάνει τα πρώτα της βήματα: Με τις περισσότερες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο να έχουν υλοποιηθεί, οι τράπεζες έχουν ήδη αναγγείλει την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αξίας περί τα 8 δισ. ευρώ, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Αυτές αφορούν κυρίως σε ανοικτά καταναλωτικά δάνεια πολύ μεγάλης καθυστέρησης, για τα οποία οι τράπεζες είτε έχουν κάνει ικανές προβλέψεις, είτε έχουν προχωρήσει σε διαγραφές. Θεωρούμε ότι τα επερχόμενα stress tests και η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 στις Τράπεζες θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προβλέψεων στα λοιπά δάνεια κατά 8-10 δισ. ευρώ, με ισόποση επιβάρυνση στα κεφάλαιά τους. Αυτή η αύξηση των προβλέψεων θα διευκολύνει τις τράπεζες να μπορούν να πουλήσουν περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά, για τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχει «άνοιγμα» μεταξύ ονομαστικής αξίας μείον προβλέψεις και τρέχουσας αξίας, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους για μείωση των NPEs κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Τι θα προσφέρουν οι εταιρείες απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στην Ελλάδα και ποια είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους οφειλέτες;

Όσο ο δείκτης των NPLs βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το τραπεζικό σύστημα θα δυσκολεύεται να παρέχει νέες πιστώσεις και να τονώσει την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και να προσφέρει μία «δεύτερη» ευκαιρία σε εταιρείες με βιώσιμες προοπτικές. Για αυτό και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και την ελληνική οικονομία να επανέλθει σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Οι τράπεζες αναθέτοντας τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, αδειδοτημένες και εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως οι τράπεζες, θα μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να χρηματοδοτήσουν την υγιή οικονομία. Κάθε εταιρεία διαχείρισης έχει διαφορετική στρατηγική. Εμείς στη B2Kapital θεωρούμε ότι, όσον αφορά τους οφειλέτες (ιδιώτες ή επιχειρήσεις), η ρύθμιση ή η αναδιάρθρωση ενός προβληματικού δανείου μπορεί να εξελιχθεί πιο ευνοϊκά γι' αυτούς, σε σχέση με τη διατήρηση ενός «κόκκινου» δανείου στις αντίστοιχες λίστες των τραπεζών. Φυσικά, η διαχείριση των προβληματικών δανείων μπορεί να γίνει με όρους κοινωνικής ευαισθησίας. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου, η ευθύνη διαχείρισης των δανείων μεταφέρεται στην B2Kapital, η οποία προσβλέπει σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανείου και στην είσπραξη όλης ή/και μέρους της συνολικής οφειλής. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ώστε να απαλλαγούν από το άγχος και την πίεση που τους προκαλεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των δόσεων ή των προγραμμάτων αποπληρωμής που είχαν συμφωνήσει με την τράπεζα σε εποχές με εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

Ποια είναι η Β2ΚAPITAL και ποια η στρατηγική της εταιρείας στην Ελλάδα;

Η Β2KAPITAL ιδρύθηκε με σκοπό να συμμετέχει ενεργά στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά και ειδικότερα στον κλάδο της διαχείρισης και εξαγοράς μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων από όλο το φάσμα της λιανικής κι επιχειρηματικής τραπεζικής, εξαιρουμένων των ναυτιλιακών εταιρειών και των εταιρειών με πωλήσεις άνω των 50 εκατ., παρέχοντας όχι μόνο χρηματοδοτικούς πόρους και τεχνογνωσία, αλλά πρωτίστως βέλτιστες λύσεις για κάθε είδους απαίτηση. Στην B2KAPITAL οι δανειολήπτες (ιδιώτες ή επιχειρήσεις) που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν κάποια οφειλή τους αντιμετωπίζονται ως πελάτες και όχι ως οφειλέτες. Επικοινωνούμε, συζητούμε και συνεργαζόμαστε, προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί μία βιώσιμη λύση που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν σύντομα σε ένα υγιές οικονομικό πλαίσιο. Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -τομέας όπου η B2Kapital δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα, καθώς αυτές αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, και του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής-, η ελληνική Αγορά έχει ανάγκη από τρεις βασικές κινήσεις:

α) τις ρυθμίσεις μακράς πνοής που θα θέσουν τέλος στην πρακτική διαδοχικών βραχυπρόθεσμων -και εν πολλοίς ατελέσφορων λύσεων-, οι οποίες δεσμεύουν πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους,

β) τις μελέτες βιωσιμότητας για όλες τις εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν δραστηριότητα και χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν σε διοικητικό ή και σε επιχειρηματικό επίπεδο και τέλος,

γ) τη συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, ώστε να βρεθούν λύσεις-ομπρέλα, που θα είναι αποδεκτές από όλες τις τράπεζες και θα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς- στην κατηγορία των κοινών πιστούχων συγκαταλέγονται 400.000 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο συναλλάσσονται με 2,5 - 3 κοινές τράπεζες.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι της Β2ΚAPITALστην Ελλάδα και ποιοι είναι οι στόχοι σας για την περίοδο 2018-2020, που η στοχοθεσία μείωσης των NPEs ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ;

Τα στελέχη της B2KAPITAL προέρχονται κυρίως από τον τραπεζικό χώρο, διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μητρική εταιρεία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία αντίστοιχα προβλήματα σε πολλές άλλες χώρες. Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα συνίσταται σε ένα συνδυασμό τεχνικής επάρκειας των στελεχών μας και χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του Ομίλου, σε συμμόρφωση πάντα με το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο. Όντας από τους πρώτους που αδειοδοτήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά πέντε μήνες είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη δραστηριότητά μας αμέσως: συμμετέχουμε σε όλες τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων των Τραπεζών, έχοντας διαθέσιμα αυτήν την περίοδο 500 εκατ. ευρώ προς επένδυση στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ παράλληλα στοχεύουμε και σε αγορές μεμονωμένων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και στη διαχείριση δανείων εκ μέρους των τραπεζών.

Ειδικότερα μπορούμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης δανείων, οι κυριότερες των οποίων είναι: α) τεχνικές αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, β) σύνταξη αξιόπιστου business plan, γ) τεχνικές αναδιάρθρωσης από νομική πλευρά, δ) φιλικές ρυθμίσεις οφειλών, ε) ρυθμίσεις νέου τύπου με διαγραφή μέρους της οφειλής, στ) διαχειριστικές επιλογές εξασφαλίσεων και καλυμμάτων, ζ) μελέτη και αποτίμηση νομικών επιπτώσεων από εσφαλμένες ενέργειες που πιθανόν να έγιναν από την πλευρά της τράπεζας κ.α.

Η στρατηγική μας είναι να διαχειριζόμαστε τα δάνεια κυρίως εσωτερικά (in-house) και να απευθυνόμαστε σε εξωτερικούς συνεργάτες, ειδικευμένους σε θέματα real estate, ειδικά νομικά και σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές μας, το πληροφορικό σύστημα Arotron είναι έτοιμο για χρήση, οι δε εγκαταστάσεις μας, δύο σημαντικά κτίρια 1.200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, είναι έτοιμα να υποστηρίξουν προσωπικό 120 ατόμων.

Εν κατακλείδι, στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγοί σε όσους έχουν περιέλθει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους με τους ισχύοντες όρους και να τους βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη ζωή τους ή τη δραστηριότητα της επιχείρησής τους. Βλέπουμε τον εαυτό μας ως «καταλύτη ανάπτυξης» για τις ελληνικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες μας. Η Ελλάδα αποτελεί αγορά-κλειδί και βασικό κόμβο για τις δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v