Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» στο γραφειοκρατικό τέρας των Βρυξελλών

Απαιτούνται άμεσες αλλαγές στην «απέραντη θάλασσα γραφειοκρατίας» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο CEO της Interlife Γ. Βοτσαρίδης. Η ανάγκη για καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και η ανοδική πορεία της εταιρείας.

«Οχι» στο γραφειοκρατικό τέρας των Βρυξελλών

Ο κ. Γιάννης Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife, μιλά στο Euro2day.gr για μια σειρά καυτών θεμάτων που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς και την ανοδική πορεία της εταιρείας του.

«Οι Βρυξέλλες έχουν φτιάξει ένα τέρας, το οποίο η Ευρώπη θα πληρώσει πολύ ακριβά, εάν δεν αναθεωρηθούν σύντομα αυτές οι αποφάσεις που αφορούν μια απέραντη θάλασσα γραφειοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τέτοιες κινήσεις πλήττουν ολόκληρο τον κλάδο αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Βοτσαρίδης δηλώνει αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί περαιτέρω η ασφαλιστική συνείδηση στους Έλληνες πολίτες. Και ως παράδειγμα φέρνει τα πρόσφατα γεγονότα στη Μάνδρα Αττικής, όπου μόνο το 5% των κτιρίων ήταν ασφαλισμένο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τέλος, ο CEO της Interlife δηλώνει ικανοποιημένος για τη φετινή πορεία της Εταιρείας του, αναφερόμενος επίσης και στους στόχους που έχουν τεθεί για την επόμενη χρονιά.

Κύριε Βοτσαρίδη, πώς εξελίχθηκε το 2017 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά και πώς αξιολογείτε την ικανότητα προσαρμογής του κλάδου στο νέο θεσμικό πλαίσιο Solvency II;

Η Αγορά κινήθηκε οριακά ανοδικά το 2017. Η συνολική αύξηση στον Κλάδο Ζημιών ήταν 2,2%. Η άνοδος αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, δεδομένου ότι είχαμε φτάσει κυριολεκτικά «στον πάτο του πηγαδιού». Πέραν τούτου, η προσαρμογή της Ασφαλιστικής Αγοράς στο Solvency II ήταν ομολογουμένως ομαλή, ουσιαστικά μπήκαμε σε μια τάξη. Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες απέδειξαν ότι μπορούν να είναι φερέγγυες -τα Κεφάλαια Φερεγγυότητας (SCR) είναι πάνω από το όριο. Παράλληλα, όμως, το κόστος λειτουργίας των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων ανέβηκε κατακόρυφα: Εσωτερικός Έλεγχος, Κανονιστική Συμμόρφωση, Ασφάλεια IT Συστημάτων, GDPR, Εταιρική Διακυβέρνηση κ.λπ. ροκανίζουν σημαντικό κομμάτι από τα κέρδη του Ασφαλιστικού Κλάδου.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία του 2018; Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που πιστεύετε πως θα επηρεάσουν την ασφαλιστική αγορά την επόμενη χρονιά;

Η μείωση των Εσόδων των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της μνημονιακής οκταετίας ακολούθησε τη μείωση του Α.Ε.Π. Δεν περιμένουμε, λοιπόν, πολλές αλλαγές το 2018 όσον αφορά τα γνωστά προβλήματα της επιχειρηματικότητας, θέματα φορολογίας, έλλειψης κινήτρων επιχειρηματικότητας, απουσίας τραπεζικής πίστωσης κ.λπ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι που υπόσχονται θετικές εξελίξεις: Η Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας π.χ. κινείται ανοδικά δεδομένου ότι ανταποκρίνονται και οι πολίτες, οι οποίοι καταφεύγουν όλο και περισσότερο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και στα ιδιωτικά Προγράμματα Υγείας. Αντίστοιχα, οι Ασφαλιστικές Εταιρίες αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα Προγράμματά τους, ώστε τα Πακέτα αυτά να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, που εγκαταλείπουν ταχύτατα -εάν βέβαια, έχουν τη δυνατότητα- το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο νοσεί βαρέως. Κατά τα άλλα, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του Κλάδου εν γένει, εφόσον η Οικονομία προχωρήσει ομαλά και δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις ή καθυστερήσεις, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το έντονα μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο (PRIIPS, IDD, κανονισμός διαχείρισης προσωπικών δεδομένων) αυξάνει κόστη και γραφειοκρατία, περιορίζει την ευελιξία των εταιρειών και ωθεί στη συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους «παίκτες». Ποια είναι η άποψή σας;

Έχει αυξηθεί, όπως είπαμε προηγουμένως, το κόστος λειτουργίας των Ασφαλιστικών Εταιριών από μια σειρά Κανονιστικών Διατάξεων που προέρχονται από τη γνωστή -και συνεχώς επιδεινούμενη- γραφειοκρατία της Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες έχουν φτιάξει ένα «τέρας», το οποίο η Ευρώπη θα πληρώσει πολύ ακριβά, εάν δεν αναθεωρηθούν σύντομα αυτές οι αποφάσεις που αφορούν μια απέραντη θάλασσα γραφειοκρατίας. Το 60% του εργασιακού χρόνου σήμερα στις Ασφαλιστικές Εταιρίες καταναλώνεται στη σύνταξη διαφόρων κατηγοριών reports και πρωτοκόλλων, ως ανταπόκριση στις απαιτήσεις που αναφέρετε. Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε νέα προγράμματα, να ενημερώνουμε τον κόσμο, να αυξήσουμε το τζίρο μας -και συνεπώς, να πληρώσουμε περισσότερους φόρους–, αλλά αδυνατούμε να το κάνουμε λόγω φόρτου γραφειοκρατικών διαδικασιών. Επίσης, δυσκολευόμαστε να βρούμε στελέχη που να μπορούν εξειδικευμένα να ανταποκριθούν σε όλες αυτές τις κανονιστικές απαιτήσεις της Ε.Ε. Από την άλλη, περιορίζονται οι παίκτες στην αγορά γιατί αυτή η γραφειοκρατία είναι φανερό ότι θα μειώσει τον αριθμό τους. Έτσι καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα, είτε είσαι μεγάλος, είτε μεσαίος, ή μικρός, η δυσκολία προσαρμογής είναι η ίδια.

Τελικά, κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί η ασφαλιστική παραγωγή, όταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών δεν αυξάνεται; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει;

Η αύξηση της Ασφαλιστικής Παραγωγής δεν έχει σχέση μόνο με το Α.Ε.Π. αλλά και με τον βαθμό Ασφαλιστικής Συνείδησης του Έλληνα, που είναι πολύ χαμηλός. Πάρτε π.χ. τη Μάνδρα Αττικής. Το 5% μόνον των κτιρίων εκεί ήταν ασφαλισμένα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αδυνατεί κανείς να κατανοήσει, πώς μπορεί κάποιος να αφήνει στην τύχη του τη ζωή του, στο έλεος των στοιχείων της φύσης και να μην προνοεί τα αυτονόητα, όταν μάλιστα αυτό στοιχίζει ελάχιστα. Αναζητώντας λοιπόν το γιατί δεν καλλιεργήθηκε Ασφαλιστική Συνείδηση στην Ελλάδα εντοπίζουμε κατ’ αρχήν την απουσία συστηματικής προώθησης της Ασφαλιστικής Ιδέας από τις ίδιες τις Ασφαλιστικές Εταιρίες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Πολιτεία. Επείγει, κατά συνέπεια, να οργανώσουμε συστηματική καμπάνια για την ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Συνείδησης, δεδομένου ότι το κόστος της Ασφάλισης είναι ακόμη πολύ χαμηλό στην Ελλάδα και η πρόσβαση στην Ασφαλιστική κάλυψη είναι (ακόμη και με τις υφιστάμενες δύσκολες συνθήκες) εφικτή για μεγάλο μέρος ιδιωτών και επαγγελματιών.

Πώς αξιολογείτε το 2017 για την Interlife;

Το 2017 πήγαμε πολύ καλά και, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Αγοράς, πολύ υψηλότερα. Επενδύσαμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό, στους Συνεργάτες, στην ανανέωση της Τεχνολογίας, στην Ε.Κ.Ε., στην Εταιρική Διακυβέρνηση και το αποτέλεσμα, όπως κάθε χρόνο, μας δικαίωσε.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της Εταιρείας σας για την επόμενη χρονιά;

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση Συνεργατών - Πελατών και στην ανάπτυξη Νέων Τεχνολογιών. Όσον αφορά τα νέα Προϊόντα μας, επενδύουμε σε αναδυόμενους στόχους, όπως η Ασφάλιση Υγείας, το Cyber Risk, η Αστική Ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v