Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρατσής (BETA): Χρηματιστήριο «δύο φάσεων» το 2023

Ο διευθύνων σύμβουλος της BETA Χρηματιστηριακής εξηγεί στο Euro2day.gr τους λόγους υπεραπόδοσης του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών. Γιατί θεωρεί ότι παραμένει «υποτιμημένο».

Τους λόγους της φετινής υπεραπόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ξένων αγορών αναλύει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της BETA ΑΧΕΠΕΥ Βαγγέλης Χαρατσής, ο οποίος τονίζει ότι το ΧΑ παραμένει υποτιμημένο, καθώς ο δείκτης κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ κυμαίνεται μόλις στο 30% έναντι του 90% της Ευρώπης.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και αυτό το βλέπουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές, υποστηρίζει ο Βαγγέλης Χαρατσής, ενώ σε ό,τι αφορά το 2023 προβλέπει πως θα είναι μια δύσκολη χρηματιστηριακή χρονιά, χωρισμένη σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση -μάλλον το α’ εξάμηνο- αφορά την περίοδο μέχρι την κορύφωση των επιτοκίων και αυτή θα χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα αλλά και από ενδεχόμενες ευκαιρίες τοποθετήσεων. Το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο, στον βαθμό που το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα στοιχήματα των αγορών για την ανάκαμψη των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο Βαγγέλης Χαρατσής επίσης αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα που αιτιολογούν την υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών, στα οποία συμπεριλαμβάνει:

  • Την πορεία του τραπεζικού κλάδου προς την ομαλότητα.
  • Απέναντι στο πρόβλημα των αυξανόμενων επιτοκίων, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εξασφαλισμένη φθηνή χρηματοδότηση έως το 2030.
  • Ο πληθωρισμός αποτελεί μεν πρόβλημα, αλλά βοηθά την Ελλάδα στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του δείκτη του δημόσιου χρέους της.
  • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ευνοημένες χώρες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Το ενεργειακό πρόβλημα πλήττει σχετικά λιγότερο τη χώρα μας, καθώς η οικονομία της δεν βασίζεται τόσο στη βιομηχανική παραγωγή όσο στις υπηρεσίες.


ΥΓ: Η συνέντευξη ελήφθη στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, του οποίου χορηγός ήταν το Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v