Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Γκρίσιν: Σχέδια για "επίθεση" στο εξωτερικό

Σχέδια για επίθεση στο εξωτερικό καταστρώνει η Alpha Γκρίσιν τα οποία περιλαμβάνουν επέκταση σε Σερβία-Ουκρανία, αιολικό πάρκο στη Βουλγαρία αλλά και το το project της Πολωνίας σε συνεργασία με τη Eurobank.

  • Συνέντευξη στο Στέφανο Κοτζαμάνη
Alpha Γκρίσιν: Σχέδια για επίθεση στο εξωτερικό
 Βλέπει επέκταση σε Σερβία - Ουκρανία, βρίσκεται κοντά σε αιολικό πάρκο στη Βουλγαρία 130 MW στη Βουλγαρία, προχωρεί το project της Πολωνίας σε συνεργασία με τη Eurobank - Συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Alpha Γκρίσιν κ. Δημήτρη Παρθένη.

Η Alpha Γκρίσιν συγκαταλέγεται στις εισηγμένες που πρόβλεψαν έγκαιρα την κρίση. Από πέρυσι κιόλας ανέστειλε το ξεκίνημα επενδυτικών σχεδίων στο real estate και παράλληλα δρομολόγησε κινήσεις για περιορισμό του κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δημήτρης Παρθένης απαντά στις ερωτήσεις του Euro2day.gr για το πώς η εταιρία του προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες, επενδύοντας φθηνά σε κράτη που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και επιλέγοντας υποσχόμενες τοποθετήσεις στους χώρους των ακινήτων και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

ΕΡ.: Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι έπειτα από ένα πολύ κακό πρώτο πεντάμηνο στην πραγματική ελληνική οικονομία αναμένεται να δούμε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

ΑΠ.: Είναι νωρίς, νομίζω, να μιλάμε για ουσιαστική ανάκαμψη. Είναι ενθαρρυντικό ότι το τραπεζικό σύστημα εξασφαλίζει πλέον ρευστότητα με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και ευελπιστώ ότι αυτή η ρευστότητα θα διοχετευτεί σύντομα στην αγορά. Στο μέτωπο των επισφαλειών όμως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα.

ΕΡ.: Μπήκαμε ήδη στην περίοδο θετικής εποχικότητας για την αγορά των κλιματιστικών. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η συγκεκριμένη αγορά φέτος και τι μπορεί να προσδοκά η Alpha Γκρίσιν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα;

ΑΠ.: Δυστυχώς, η πολύ καθυστερημένη εφαρμογή της επιδότησης των μη ενεργοβόρων κλιματιστικών έχει προκαλέσει καθίζηση στη συγκεκριμένη αγορά. Στο σύνολό της καταγράφει πωλήσεις κατά το πρώτο 5μηνο, μειωμένες γύρω στο 60% σε σχέση με πέρυσι. Η εφαρμογή της επιδότησης από τις 10 Ιουνίου φυσικά θα βοηθήσει, αλλά δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τις μέχρι τώρα απώλειες.

ΕΡ.: Η δραστηριότητα των συστημάτων υποστήριξης κατά πόσον έχει επηρεαστεί φέτος από την οικονομική κρίση; Ποιες είναι οι επιδόσεις σας στο εξωτερικό; Αναζητούνται και άλλες χώρες για επέκταση;

ΑΠ.: Έχει επηρεαστεί λιγότερο απ' ό,τι περίμενα. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν κάμψη, αλλά αυτή αντισταθμίζεται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της θυγατρικής μας στη Βουλγαρία. Σε ενοποιημένη βάση σημειώνουν αύξηση γύρω στο 10%. Σε ό,τι αφορά στη μεγαλύτερη επέκταση σε άλλες χώρες, είμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία με εταιρίες στην Ουκρανία και στη Σερβία. Είναι χώρες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην παρούσα χρονική στιγμή, με μεγάλη όμως μεσομακροπρόθεσμη προοπτική. Εξάλλου, η είσοδος σε αυτές τις αγορές θα μας στοιχίσει πιο "φθηνά" απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο.

ΕΡ.: Από τον Δεκέμβριο -στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων- αλλά και νωρίτερα μέσα από δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας κ. Γκρίσιν είχατε μιλήσει για σημαντικές περικοπές κόστους. Τι επιδόσεις έχετε να επιδείξετε στον συγκεκριμένο τομέα και τι βλέπετε έως το τέλος του έτους;

ΑΠ.: Ήδη από το γ΄ τρίμηνο της περασμένης χρήσης έχουμε ξεκινήσει μια ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση. Σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποιήθηκε η διπλή συγχώνευση των ελληνικών θυγατρικών μας εταιριών, που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του μήνα, η μετεγκατάσταση στους καινούργιους και πιο λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους της εταιρίας και ο ανασχεδιασμός τμημάτων και το μάζεμα διαφόρων δαπανών. Τους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα αυτής της αναδιάρθρωσης θα φανούν και θα καταγραφούν στα αποτελέσματά μας. Στόχος μας είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων της μητρικής κατά 15% - 20%. Οφείλω εδώ να υπογραμμίσω την πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας να προτείνει μείωση των αμοιβών του στην τρέχουσα χρήση, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στον περιορισμό των εξόδων.

ΕΡ.: Από τις επενδύσεις στο real estate προχωρά μόνο το project στην Πολωνία. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο; Μιλήστε μας για το σχέδιο χρηματοδότησης των πελατών που σχεδιάζατε.

ΑΠ.: Η κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος (38.000 τ.μ.) στην Κρακοβία, στο οποίο αναφέρεστε, προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά. Η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2010. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ικανής χρηματοδότησης από τις τράπεζες (στεγαστικά δάνεια κ.λπ.) προς τους υποψήφιους αγοραστές. Στην εξομάλυνση αυτού του προβλήματος εστιάζεται το πρωτοποριακό για τα πολωνικά δεδομένα προωθητικό πρόγραμμα που λανσάραμε από τον Μάιο, μαζί με τον τραπεζικό μας συνεργάτη EFG POLBANK (EUROBANK). Εξασφαλίζει 100% χρηματοδότηση των διαμερισμάτων που προσφέρουμε, χωρίς έξοδα για τον πελάτη μέχρι την τελική παράδοσή τους και θα διευκολύνει σημαντικά τις πωλήσεις μας το επόμενο διάστημα.

ΕΡ.: Έχουμε κάποιο νεότερο από το μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας;

ΑΠ.: Όπως θα γνωρίζετε, στην Ελλάδα έχουμε υποβάλει αιτήσεις μέσω του κοινού σχήματος με την DEUTSCHE BANK για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW, για τα οποία αναμένουμε την έκδοση των αντίστοιχων αδειών παραγωγής από τη ΡΑΕ. Παράλληλα όμως, βρισκόμαστε σε συνεργασία με διάφορα σχήματα επενδυτών σε αναζήτηση χώρων για ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βουλγαρία. Είμαστε μάλιστα πολύ κοντά στην εξασφάλιση μιας τέτοιας περιοχής όπου θα μπορεί να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο γύρω στα 130 MW.

ΕΡ.: Παρά την αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τελευταίων 2,5 μηνών, η μετοχή της Alpha Γκρίσιν παρουσιάζει κάμψη κατά πολύ σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007. Πιστεύετε ότι πτώση ήταν λογική, ή μήπως η αγορά υπερέβαλε;

ΑΠ.: Η αγορά υπερέβαλε σε μετοχές πολλών και πολύ καλών εταιριών. Πιστεύω ότι όταν οι αγορές βρουν τις ισορροπίες τους και η ψυχολογία βελτιωθεί οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν καλύτερα τη δυναμική και τις προοπτικές της Alpha Γκρίσιν κι αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v