Κυβέρνηση αρίστων με πολιτικούς & τεχνοκράτες

Απαιτείται αλλαγή του κράτους δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Καμιά χώρα στον κόσμο δεν έκανε τόσο βίαιη προσαρμογή. Υπέρ συμψηφισμού χρεών-οφειλών του Δημοσίου. «Όχι» σε ζούγκλα στα εργασιακά.

Κυβέρνηση κοινωνικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών, θεωρεί απαραίτητη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας της Ν.Δ., προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση της χώρας. Εκφράζει τον φόβο της για το ενδεχόμενου εξόδου της χώρας από το ευρώ αν αφεθεί στους «πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει απίστευτα δύσκολη δουλειά να κάνει», αναφέρει, προσθέτοντας πως σε αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχει ο καθένας με ό,τι καλύτερο διαθέτει. Καταλήγει πως αν σήμερα η κρίση φαντάζει σαν τα Ιμαλάια, βήμα-βήμα «θα καταφέρουμε να βάλουμε τη σημαία».

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί την επιστροφή της στη Ν.Δ., τονίζοντας ότι πέρα από την πολιτική αναγκαιότητα υπήρξε και προγραμματική πολιτική συμφωνία με κύριο άξονα τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και θεσμικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Θεωρεί εντελώς απαραίτητη την αλλαγή του κράτους, ώστε να εξασφαλίζει αξιοπιστία, την εξάλειψη γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το σκέλος του μνημονίου που αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αναγνωρίζει ότι μέρος της κοινωνίας που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις εξετράφη τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά προσθέτει πως «ό,τι παλιό, ό,τι κρατικοδίαιτο, ό,τι σάπιο έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ». Υποστηρίζει δε ότι ο κρατικός τομέας έπνιξε τον ιδιωτικό, οδηγώντας την πραγματική οικονομία σε κατάρρευση και τους πολίτες στην ανεργία.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο μνημόνιο, θεωρεί ότι απαιτείται σαφώς επιμήκυνση του χρόνου περικοπής δαπανών, υπογραμμίζοντας ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν έκανε τόσο βίαιη προσαρμογή μείωσης του ελλείμματος, όπως η Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένα τα φορολογικά μέτρα και προτάσσει άμεση αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, ενώ τάσσεται υπέρ του συμψηφισμού των χρεών του δημοσίου με τις οφειλές των ιδιωτών.

Επίσης, εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και συμφωνία εργοδοτών- εργαζομένων, ώστε οι εργασιακές σχέσεις να μην είναι ζούγκλα. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης επιδόματος ανεργίας (με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους) αλλά και πολιτικές για αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, αν και θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, υποστηρίζει ότι πλέον απαιτούνται ενεργητικές πολιτικές για την εξασφάλιση της ανάπτυξης.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v