Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο του μάρκετινγκ

Καθώς τα μηχανήματα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, οι εταιρείες κινητοποιούνται. Καινοτόμες στρατηγικές και εργαλεία που κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο του μάρκετινγκ

Όσο και αν κάποιοι ακόμα ξορκίζουν και κάνουν λόγο για «μάγια» και άλλα παρόμοια, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) καλπάζει και όποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτοκαταδικάζονται στο περιθώριο και την αχρηστία.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) έχει φέρει επανάσταση σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ. Με την έλευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις απέκτησαν πρωτοφανείς γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν εξατομικευμένες εμπειρίες που οδηγούν στην ικανοποίηση και αφοσίωση των πελατών.

Είναι προφανές έτσι ότι το μάρκετινγκ βρίσκεται στην αφετηρία ενός μεγάλου και πολύπλευρου μετασχηματισμού. Και από την άποψη αυτή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αλλάζουν και οι μέθοδοι έρευνας της αγοράς.

Όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου αυτού. οι παραδοσιακές μέθοδοι έρευνας αγοράς συχνά υστερούν στην καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και στην παροχή αξιόπιστων πληροφοριών. Ωστόσο, τα εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από πολλαπλές πηγές, όπως πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κριτικές πελατών και διαδικτυακά φόρουμ.

Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους για τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων στη συμπεριφορά των πελατών, επιτρέποντας στους εμπόρους να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων.

Ανάλυσης συναισθήματος

Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι ανάλυσης συναισθήματος μπορούν να καθορίσουν εάν οι πελάτες εκφράζουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν τις προσφορές τους για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των πελατών.

Στο πλαίσιο αυτών των νέων συνθηκών, η μηχανική μάθηση, ένα υποσύνολο της ΑΙ, αλλάζει το παιχνίδι στον κόσμο του μάρκετινγκ. Με την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα και τάσεις που οι άνθρωποι μπορεί να παραβλέψουν.

Αυτά τα βελτιωμένα αναλυτικά στοιχεία επιτρέπουν στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να βελτιώσουν τη στόχευση τους. να μεγιστοποιήσουν την απόδοση επένδυσης (ROI) και να ξεκλειδώσουν πληροφορίες πελατών που δεν είχαν ξαναδεί. Καθώς αυτοί οι αλγόριθμοι βελτιώνονται, οι δυνατότητες για εξατομικευμένο μάρκετινγκ αυξάνονται εκθετικά, ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά εξατομικευμένες εμπειρίες που θα αιχμαλωτίσουν κάθε καταναλωτή.

Μια από αυτές τις συναρπαστικές πτυχές της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στο μάρκετινγκ είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τη δημιουργία περιεχομένου και να βελτιστοποιεί τις καμπάνιες. Από chatbots που παρέχουν υποστήριξη πελατών σε πραγματικό χρόνο, ως εργαλεία με ΑΙ που δημιουργούν συναρπαστικούς τίτλους και περιεχόμενο.

Παράλληλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, παρέχοντας πληροφορίες για τη συμπεριφορά των πελατών ή τις τάσεις της αγοράς που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να αποκαλυφθούν.

Συμπερασματικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας συναρπαστικός τομέας με πολλές πιθανές εφαρμογές τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Κατανοώντας τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πώς λειτουργεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν να αξιοποιούν τη δύναμή της για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο τους.

Ισχυρό όπλο

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τόνιζε και ο διάσημος γκουρού του μάρκετινγκ Sergio Zyman, το μάρκετινγκ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και υπακούει στις ακόλουθες αρχές:

  • Ο μοναδικός σκοπός του μάρκετινγκ είναι να πουλά περισσότερο προϊόν σε περισσότερους ανθρώπους, πιο συχνά και σε υψηλότερες τιμές. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να κάνετε μάρκετινγκ.
  • Το μάρκετινγκ είναι σοβαρή υπόθεση στο επιχειρείν και, κατ' αναλογία, το σοβαρό επιχειρείν σχετίζεται με το μάρκετινγκ.
  • Το μάρκετινγκ δεν είναι μαγεία και οι επαγγελματίες δεν ευνοούν τους εαυτούς τους όταν προσποιούνται ότι είναι. Δεν υπάρχει τίποτα το μυστηριώδες.
  • Το μάρκετινγκ είναι επαγγελματική αρχή. Δεν μπορείτε να το αφήσετε στα χέρια κάποιου που δεν είναι επαγγελματίας.
  • Στην αγορά σήμερα ισχύει η δημοκρατία του καταναλωτή. Οι καταναλωτές έχουν επιλογές, οπότε οι μάρκετερς πρέπει να τους πουν πώς θα επιλέξουν.
  • Σχεδιάστε τον στόχο σας και κάντε ένα πλάνο του πού θέλετε να είστε, και όχι πού νομίζετε ότι μπορείτε να φτάσετε.
  • Από την στιγμή που έχετε έναν προορισμό, αναπτύξτε μία στρατηγική για να τον φτάσετε.
  • Η στρατηγική είναι το αφεντικό. Μην το ξεχνάτε ποτέ. Η στρατηγική είναι αυτό που ελέγχει ο,τιδήποτε «επικοινωνεί». Μπορείτε να αποφασίσετε να αλλάξετε την στρατηγική σας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτήν.
  • Το μάρκετινγκ είναι επιστήμη. Έχει να κάνει με πειράματα, μετρήσεις, αναλύσεις, βελτιώσεις και ακυρώσεις. Θα πρέπει συνεπώς να είστε πρόθυμοι να αλλάζετε άποψη.
  • Υπολογίστε τι θέλουν οι καταναλωτές και έτσι φτιάξτε αυτό που προσφέρετε, ή υπολογίστε τι μπορείτε να προσφέρετε. Στην συνέχεια, καταστήστε το επιθυμητό. Αλλά να θυμάστε ότι το πρώτο είναι πολύ πιο εύκολο από το τελευταίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v