Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλιάκης: Δεν θα κοπεί ή μειωθεί κανένα επίδομα αναπηρίας

Οι κινήσεις για εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, σύγχρονου διοικητικού συστήματος ανίχνευσης και αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Ο ρόλος του ΟΠΕΚΑ για «αλληλεγγύη στην πράξη». Γράφει ο Σ. Πλιάκης.

Πλιάκης: Δεν θα κοπεί ή μειωθεί κανένα επίδομα αναπηρίας
  • Του Στυλιανού Πλιάκη*

Απλοποίηση διαδικασιών, χτύπημα της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων, σεβασμός στον ευάλωτο, αξιοπρέπεια για τον ανάπηρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας καθώς θέτουμε σε πλήρη τροχιά το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία. Στο νέο πλαίσιο που δημιουργούμε, προηγείται η διοικητική διαδικασία και ο αιτών εξετάζεται από τα ΚΕΠΑ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.

Αυτή η μέριμνα σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης και τις ψηφιακές διασταυρώσεις βελτιστοποιεί την διαδικασία για τον ανάπηρο και κόβει τους ομφάλιους λώρους με τους «μεσάζοντες».

Νιώθω την υποχρέωση να επισημάνω για άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται να κοπεί ή να μειωθεί κανένα επίδομα αναπηρίας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της πιλοτικής διαδικασίας. Αντίθετα, στόχος μας είναι τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν πλέον τα επιδόματά τους από τον ΟΠΕΚΑ, σε σταθερή, γνωστή σε όλους, ημερομηνία, με διαφάνεια και αδιάβλητες διαδικασίες. Να μπορούν, δηλαδή, να προγραμματίσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στα Κέντρα Κοινότητας της Περιφέρειας Αττικής ή στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ, Πατησίων 30 και να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση. Σημαντικό είναι πως όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές.

Υπενθυμίζω πως στο πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσονται  υποχρεωτικά τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση προνοιακού επιδόματος αναπηρίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και απονομής προνοιακών παροχών του ΟΠΕΚΑ μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (στην ιστοσελίδα μας www.opeka.gr θα βρείτε τον πίνακα με τα 50 Κέντρα Κοινότητας που υποδέχονται αιτήσεις) και της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ στην οδό Πατησίων 30.

Με την υποβολή της αίτησης δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας και ακολουθείται η διαδικασία όπως έχει προβλεφθεί στο νόμο και στην σχετική ΚΥΑ.

Όσοι αιτούνται παράταση των προνοιακών παροχών τους λόγω λήξης της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ και όσοι έχουν εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθούν την παλαιά διαδικασία.

Ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ, που ιδρύθηκε με τον νόμο 4520/2018 για να εξελιχθεί σε βασικό μοχλό υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει αναλάβει την σκυτάλη της Πρόνοιας από τον ΟΓΑ. Ως καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο ΟΠΕΚΑ ασκεί τις μη ασφαλιστικές του αρμοδιότητες, στους λειτουργικούς τομείς των οικογενειακών επιδομάτων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων και της Αγροτικής Εστίας, στις οποίες προστίθενται αρμοδιότητες που αφορούν στην απονομή προνοιακών επιδομάτων.

Οι πρώτοι βασικοί στόχοι του ΟΠΕΚΑ είναι:

- Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

- Η διαχείριση και η πληρωμή του νέου Επιδόματος Παιδιού

- Η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

- Η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας με έμφαση στο παιδί. 

Για πρώτη φορά επιδιώκεται στην Ελλάδα η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, σύγχρονου και συνεκτικού διοικητικού συστήματος ανίχνευσης και αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Ο ΟΠΕΚΑ είναι εδώ για να σταθεί δίπλα στην οικογένεια, στον ανάπηρο, στον υπερήλικα, στον άπορο, στο παιδί. Εργαζόμαστε για ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Σύνθημα και μοναδικός σκοπός μας είναι η «Αλληλεγγύη στην πράξη».

 

* Ο Στυλιανός Πλιάκης είναι Διοικητής του ΟΠΕΚΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v