Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα

Η ακολουθούμενη μακροοικονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά διευκολύνει τους κύριους εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ (Κίνα, Γερμανία) να αυξήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές τους. Γράφει ο Κ. Μελάς.

Γιατί μεγαλώνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα

Παρά τα δασμολογικά μέτρα που έχει λάβει ο πρόεδρος Τραμπ, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα θα αυξηθεί περαιτέρω το έτος 2018. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα θα κλείσει στα 413 δισ. δολάρια έναντι ελλείμματος 376 δισ. δολαρίων το 2017.

Επίσης αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτιμάται και σε σχέση με το σύνολο των χωρών του πλανήτη. Συγκεκριμένα το εμπορικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2018 σε 879 δισ. δολάρια έναντι 796 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο έτος 2017.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής με τη λήψη μέτρων που δίνουν κίνητρα στη μεγέθυνση της οικονομίας (μείωση των φόρων), όπως έκανε ο πρόεδρος Τραμπ, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ακολουθούμενη εμπορική πολιτική του.

Επιπλέον και η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, ανατίμησης του δολαρίου, διευκολύνει περαιτέρω τις εισαγωγές αγαθών και συνεπώς δεν διευκολύνει καθόλου την ακολουθούμενη εμπορική πολιτική.

Η ακολουθούμενη μακροοικονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά διευκολύνει τους κύριους εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ , δηλαδή την Κίνα, την Γερμανία, να αυξήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές τους , που αφορούν κυρίως σε μεταποιητικά προϊόντα (κεφαλαιουχικά αγαθά, αυτοκίνητα, και διαρκή καταναλωτικά αγαθά).

Με απλά λόγια η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική πρέπει να είναι συνολικά συνεκτική και να εξυπηρετεί τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος και η μεγέθυνση του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v