Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να βγάλετε «καλά λεφτά» από τα... παιχνίδια στο Internet

Είσαι ο δύστυχος πατέρας ενός ακαμάτη γιου που παίζει όλη την ώρα στο δωμάτιό του ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μετάτρεψε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Επένδυσε πάνω του και... δώσε του χρήματα! Το νέο κρυπτονόμισμα και τα απίστευτα σενάρια.

Πώς να βγάλετε «καλά λεφτά» από τα... παιχνίδια στο Internet
  • του Βασίλη Παζόπουλου*

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο μόνος τρόπος να αντιληφθείτε τι επικρατούσε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2017, είναι να φέρετε στο νου σας την αντίστοιχη -αξέχαστη- περίοδο του 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Να γνωρίζετε όμως ότι έχουν δύο διαφορές: η πρώτη είναι πως ο ενθουσιασμός ήταν ακόμα μεγαλύτερος και οι αποδόσεις σαφώς πιο γρήγορες, καθώς στα κρύπτο δεν υπάρχουν όρια ημερήσιας διακύμανσης. Η δεύτερη διαφορά είναι πως όλα δείχνουν πως θα επαναληφθεί σύντομα η έντονη ανοδική κίνηση.

Μια ιδέα του τι έγινε αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει σε μαζική κλίμακα στο επόμενο ανοδικό κύμα, πήραμε τις τελευταίες ημέρες από το Enjin Coin (ENJ). Ένα νόμισμα που μέσα σε 3 μήνες δεκαπλασίασε την αξία του. Ένα νόμισμα που μόνο την Παρασκευή, μέσα σε λίγες ώρες, υπερδιπλασίασε την αξία του. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό.

Θα πούμε και ποιο άλλο είναι απίστευτο; Τις φήμες που διέρρευσαν, δηλαδή τους λόγους που το εκτόξευσαν… στη στρατόσφαιρα, τα είχαμε έγκαιρα αναφέρει από το Euro2day.gr, στην καινούργια στήλη για τα κρυπτονομίσματα.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από όλα από το τι είναι το Enjin Coin (ENJ). Πρόκειται για το νόμισμα που έχει εκδώσει η Enjin, μια εταιρεία πληροφορικής που ιδρύθηκε το 2009 από τους Maxim Blagov και Witek Radomski, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Απ' ό,τι έχουμε πληροφορηθεί από ανθρώπους του χώρου, πρόκειται για την ιδανική διοίκηση που ονειρεύεται ο κάθε μέτοχος. Ταλαντούχοι, έξυπνοι, από αυτούς που δουλεύουν πολύ και μιλάνε λίγο.

Η Enjin έχει αναπτύξει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, οι οποίες απευθύνονται στην κοινότητα των gamers. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, μια και μιλάμε για παιχνίδια, αλλά πρόκειται για έναν κλάδο με τζίρο 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πώς κολλάει ένα ψηφιακό blockchain νόμισμα στα παιχνίδια; θα αναρωτηθείτε. Να πώς: Συνήθως στα ιντερνετικά παιχνίδια, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείς να παίζεις για μήνες, χωρίς να δώσεις καθόλου χρήματα. Αν όμως θέλεις να προχωράς τις πίστες πιο γρήγορα, αγοράζεις βοηθήματα.

Για παράδειγμα, ξεκινάς ένα παιχνίδι με μονομαχίες, έχοντας ένα μαχαιράκι. Μετά από κάποιες νίκες, αναβαθμίζεται το όπλο σου σε σπαθί. Μετά από επόμενες νικηφόρες μονομαχίες, σου παρέχει το παιχνίδι πανοπλία για να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα τους νέους αντιπάλους. Κανονικά, οι παίκτες πρέπει να περιμένουν υπομονετικά για να δημιουργηθούν τα διάφορα αντικείμενα.

Έλα όμως που γλυκαίνεσαι από τη ροή του παιχνιδιού και θες, εθισμένος πλέον, να προχωρήσεις πιο γρήγορα, σε νέα επίπεδα περιπέτειας. Τι κάνεις τότε; Δίνεις λίγα χρήματα και η πανοπλία σου έρχεται πιο γρήγορα. Αν δώσεις ακόμα παραπάνω, σου δίνει και ένα δόρυ ή μπορείς να πάρεις έναν πιο δυνατό χαρακτήρα ή κάποιο μαγικό φίλτρο για να γιατρέψει τις πληγές του ήρωά σου.

Το πρόβλημα είναι πως όταν θέλεις να εγκαταλείψεις το παιχνίδι, τα χρήματα που ξόδεψες, χάνονται. Εδώ έρχεται η Enjin και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πώς; Αντί να αγοράζεις τα «καλούδια» απευθείας με δολάρια ή ευρώ, αγοράζεις τα νομίσματά τους. Κατόπιν χρησιμοποιείς τα EMJ για να αγοράσεις ό,τι θέλεις και αφορά το παιχνίδι.

Το πλεονέκτημα ποιο είναι; Ότι όλα τα σπαθιά, τις πανοπλίες κ.τ.λ. μπορούν να πουληθούν πίσω σε άλλους παίκτες! Μπορεί να έχεις αγοράσει ένα κράνος με Enj coin αξίας 10€ και μετά από κάποιους μήνες που θέλεις να το πουλήσεις, να αξίζει περισσότερο. Αν μάλιστα το παιχνίδι γίνει πολύ δημοφιλές και συμμετέχουν πολλοί, κάποια από τα όπλα γίνονται σπάνια έως συλλεκτικά. Άρα και πολύ πιο ακριβά, καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Εννοείται πως όποτε θελήσεις, εξαργυρώνεις τα ENJ ξανά σε ευρώ.

Ο συνδυασμός της διαφάνειας και της ασφάλειας που προσφέρει το blockchain έχει οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα εξελιγμένη ελεύθερη αγορά ψηφιακών όπλων, εξαρτημάτων, χαρακτήρων. Μάλιστα μπορείς να πουλήσεις αυτά που διαθέτεις -είτε τα έχεις αγοράσει είτε τα απέκτησες από τον χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι- και να αγοράσεις άλλα, διαφορετικού παιχνιδιού. Φτάνει βέβαια να συνεργάζεται με την Enjin!

Είσαι ο δύστυχος πατέρας ενός ακαμάτη γιου που παίζει όλη την ώρα στο δωμάτιό του ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μετάτρεψε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Επένδυσε πάνω του. Δώσε του χρήματα για να αγοράζει σπαθιά και πανοπλίες, να φτιάχνει στρατό. Όσο πιο πολύ παίζει, όσο πιο πολλές κατακτήσεις κάνει, τόσα περισσότερα αντικείμενα μαζεύει. Και όταν βαρεθεί, πουλάει τη συλλογή του και σου επιστρέφει πίσω τα λεφτά σου στο πολλαπλάσιο.

Είσαι ο ακαμάτης χαραμοφάης γιος, που διασκεδάζει με τα παιχνίδια στο Internet; Πείσε τον πατέρα σου, αντί να σε βρίζει, να σε χρηματοδοτήσει. Έτσι και εσύ θα κάνεις το χόμπι σου και εκείνος θα σταματήσει να γκρινιάζει αφού θα κερδίζει από τη νέα σου… επαγγελματική δραστηριότητα. Κατάσταση win - win.

Μέχρι τώρα τα παιχνίδια που έχει δημιουργήσει η Enjin είναι μεν αξιόλογα, οι συνεργασίες τους με άλλους κατασκευαστές είναι αρκετές, η κοινότητά τους αριθμεί τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 20 εκατ. χρηστών, αλλά σε σχέση με το σύνολο των παιχνιδιών, το μερίδιο αγοράς τους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μικρό. Κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία. Αν καθιερωθεί το νόμισμά τους ως κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής σε πολύ περισσότερα on-line παιχνίδια, θα προκαλέσει μια τρομακτική ζήτηση, που βέβαια θα εκτοξεύσει την αξία του.

Εκτός από αυτό, η Enjin φιλοδοξεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της πέρα από τα παιχνίδια, στη φυσική ζωή. Μια από τις εφαρμογές που δουλεύουν, είναι πάνω σε μια πλατφόρμα που ανιχνεύει και παρακολουθεί δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η πρώτη συνεργασία έγινε με το Ίδρυμα Ερευνών SENS (SRF), στο οποίο έκανε μια προσωπική δωρεά 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων ο ίδιος ο Vitalik Buterin, ο ιδρυτής του Ethereum.

Πώς δουλεύει αυτή η πλατφόρμα; Όταν ένας δωρητής συνεισφέρει χρήματα, λαμβάνει εικονικά συλλεκτικά αντικείμενα ως αναμνηστικά. Αυτά κατόπιν μπορεί να τα πουλήσει μέσω της Enjin πλατφόρμας, ως χρηματιστηριακές αξίες. Έτσι οι δωρητές έχουν επιπλέον κίνητρο να συλλέγουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, γιατί τελικά μπορεί να βγουν ωφελημένοι οικονομικά. Η Enjin παρέχει ειδικές ανταμοιβές, αναλόγως του ύψους των χρημάτων που δωρίζουν.

Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο των προγραμματιστών της είναι να βελτιώσουν τις ταχύτητες συναλλαγών. Η Enjin στοχεύει, αρχικά, σε 200 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με το τι μπορεί να επιτύχει το ίδιο το Ethereum, που είναι η πλατφόρμα στην οποία λειτουργεί.

Θα έλεγε κανείς πως οι προοπτικές αυτές ήταν που οδήγησαν στην εκρηκτική άνοδο. Κι όμως, όχι. Ακόμα δεν σας έχουμε πει το καλύτερο: Από ό,τι φαίνεται, ο βιομηχανικός γίγαντας Samsung, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, στο νέο κινητό τηλέφωνο Galaxy S10 θα έχει ενσωματωμένο ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα. Ναι, καλά μαντέψατε, της Enjin.

Το Enjin Crypto Wallet είναι από πέρυσι διαθέσιμο για Android και iPhone τηλέφωνα. Το πορτοφόλι τους δεν αποθηκεύει μόνο κρυπτονομίσματα, αλλά χαρακτήρες και αντικείμενα παιχνιδιού. Αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω δοκιμάσει πολλά πορτοφόλια, από όσα έχω δει είναι αυτό που μου άρεσε πιο πολύ. Προσωπικά αυτό χρησιμοποιώ, παρόλο που -δυστυχώς- δεν έχω χρόνο για να παίζω παιχνίδια.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επιχειρηματική κίνηση από πλευράς Samsung. Στοχεύει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των on-line παιχνιδιών, ιδίως στην Ασία. Το S10 δεν είναι ένα τηλέφωνο της σειράς. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα των smartphone της Samsung. 

Όταν οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με τον υπεύθυνο μάρκετινγκ της Enjin, τον Simon Kertonegoro, εκείνος δήλωσε πως δεν επιτρέπεται να επιβεβαιώσει αν έχουν επίσημη συνεργασία με τη Samsung. Προς το παρόν, οι ρυθμίσεις του τηλεφώνου δεν επιτρέπουν να εμφανίζεται το πορτοφόλι παρά μόνο στη Νότια Κορέα.

Για αυτό οι πηγές των πληροφοριών είναι στα κορεάτικα! Συνεπώς θα πρέπει να κρατάμε μια επιφύλαξη, καθώς κάτι τέτοιο αφήνει χώρο για λάθη… στη μετάφραση. Επιβεβαίωση 100% θα υπάρξει μόνο όταν αποφασίσει η Samsung να ξεκαθαρίσει το τοπίο με δική της επίσημη τοποθέτηση.

Τέλος, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας πως ένα τόσο εύκολο και φιλικό στη χρήση πορτοφόλι στα χέρια εκατομμυρίων καταναλωτών θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην υπόθεση της υιοθεσίας γενικώς των κρυπτονομισμάτων. Ειδικά στην Ασία, όπου οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών έχουν μεγαλύτερη διείσδυση, σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v