Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η επίθεση Τουσκ στον Εμανουέλ Μακρόν

Ο απερχόμενος Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ένωσης. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Τι σημαίνει η επίθεση Τουσκ στον Εμανουέλ Μακρόν

«Η επιδίωξη συνεργασίας με τη Ρωσία δεν είναι στρατηγικός στόχος αγαπητέ Εμμανουέλ αλλά στρατηγικό πρόβλημα».

Αυτό μεταξύ άλλων δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαικου Συμβουλίου Πολωνός τέως πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ, αναφερόμενος στο μέλλον της ΕΕ και σχολιάζοντας τις πρόσφατες πάνω στο θέμα αυτό δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Είναι δε προφανές ότι ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν δυναμικό μέλος του ελεύθερου συνδικάτου Αλληλεγγύη είναι αποφασισμένος να δώσει μια πολωνική διάσταση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ιδιαίτερα δε όταν σε λίγες μέρες, ο Πολωνός πολιτικός θα αναλάβει και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Γενική Συνέλευση του οποίου πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις του ΕΛΚ με τον Γάλλο πρόεδρο, προφανώς δε και με την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην οποίαν έχει ενταχθεί το κόμμα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι μάλλον συννεφιασμένες, γεγονός που δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για το πολιτικό γίγνεσθαι της Ενωσης στη παρούσα φάση των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο Ντόναλντ Τούσκ έχει ξεκάθαρες θέσεις και αντιλήψεις για τη Ρωσία και τον ρόλο της στη Ευρώπη και δεν νομίζουμε ότι θα βάλει νερό στο κρασί του ακολουθώντας γαλλικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Απο την άλλη πλευρά, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Πολωνός πολιτικός δεν κρύβει τον προβληματισμό του και για την ναπολεόντεια, όπως λέει, αντίληψη που έχει ο Εμμ. Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης. Αντίληψη που ως φαίνεται δεν συμμερίζονται και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι στηρίζουν τον Ντόναλντ Τούσκ.

Υπό παρόμοιες συνθήκες, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου, πέρα από το BREXIT, θα έχει να αντιμετωπίσει και μια ρευστή ιδεολογική πλέον κατάσταση στους κόλπους της Ένωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς, καλείται να χαράξει τις δικές της γεωπολιτικές επιλογές, σε μια περίοδο όπου ο υπερατλαντικός σύμμαχος λαϊκίζει και περί αλλά τυρβάζει.

Απο την άλλη πλευρά, τα εύσημα που ο Αμερικανός πρόεδρος απένειμε στον Τούρκο ομόλογο του, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ως προς το τι πραγματικά ειπώθηκε μεταξύ των δυο ανδρών
για την ΕΕ και τις προοπτικές της σε συνάρτηση με την μεταναστευτική καταιγίδα.

Μήπως αυτή η τελευταία αποτελέσει κοινό αμερικανό-τουρκικό μέσο πίεσης και υπονόμευσης της ΕΕ; Μήπως οι Τραμπ και Ερντογάν από διαφορετικές οπτικές γωνιές ο καθένας, αλλά με κοινό στόχο την αποδυνάμωση της Ευρώπης, θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά των εσωτερικών της ερίδων;

Είναι προφανές από αυτά που προηγούνται ότι στο κινητικό γεωπολιτικό πεδίο η σημερινή Ευρώπη έχει σοβαρά προβλήματα οντότητας να επιλύσει και οι ενέργειες της προς την κατεύθυνση αυτή απέχουν πολύ από το να είναι πειστικές.

Η τελευταία κριτική του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαικου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν για τις θετικές θέσεις του τελευταίου έναντι της Ρωσίας, είναι ενδεικτικές της μάλλον βαριάς ατμόσφαιρας που υπάρχει στο ευρωπαϊκό τοπίο.

Ενα τοπίο εξάλλου που θα επιβαρυνθεί οσονούπω και με το Brexit, το οποίο διεθνώς από πλευράς εικόνας δεν είναι ότι καλύτερο για την ΕΕ και το κύρος της.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v