Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή συνεργασίας για λιανεμπόριο και βιομηχανία τροφίμων

Σημαντική η παράλληλη εξέλιξη των δυο κλάδων για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα κοινά προβλήματα. Κρίσιμη η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Γράφει ο Ευάγγελος Καλούσης.

Η συνταγή συνεργασίας για λιανεμπόριο και βιομηχανία τροφίμων
  • Του Ευάγγελου Καλούση*

H Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ένας κλάδος δυναμικός, ανταγωνιστικός, με έντονη εξωστρέφεια και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεισφέρει ουσιαστικά στην εγχώρια οικονομία. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης, κατέχοντας την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής με ποσοστό 25% και κύκλο εργασιών 14,2 δισ. ευρώ και είναι ο σημαντικότερος εργοδότης της.

Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αντιμετωπίζει καθημερινά νέες σημαντικές προκλήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που συνδέονται με την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, τις καινούριες διατροφικές τάσεις και την επιτακτική ανάγκη για αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στους πολίτες και τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας επηρεάζουν σημαντικά και με ταχύτατους ρυθμούς επιχειρήσεις, οικονομίες, ανθρώπινες συμπεριφορές και κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας εργάζονται με ζήλο και δημιουργικό πνεύμα, χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομούν για να προσφέρουν στους καταναλωτές, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφαλή, στην καλύτερη δυνατή τιμή και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία καλύπτουν τις σύγχρονες διατροφικές και κοινωνικές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Σίγουρα το λιανεμπόριο τροφίμων έχει και αυτό σημαντική συνεισφορά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας, δεδομένου ότι παράγει εθνικό πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και υποκινεί νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο του κλάδου και υποστηρίζει την ανάπτυξή του. Είναι σημαντικό οι κλάδοι μας να συνεργάζονται και να εξελίσσονται παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα νέα ζητούμενα των καιρών και στις νέες ανάγκες για προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν προστιθέμενη αξία.

Στις μέρες μας, υπάρχουν καίρια ζητήματα τα οποία απασχολούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και τα οποία οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε από κοινού, όπου αυτό είναι εφικτό. Η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένα τέτοιο ζήτημα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, τα οποία μπορούν να απαντηθούν μέσα από τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων όσο και το λιανεμπόριο τροφίμων θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μία αγαστή συνεργασία, με γνώμονα την ικανοποίηση των καταναλωτών και την ανάπτυξη των κλάδων.

 

* Ο κ. Ευάγγελος Καλούσης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v