Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το αύριο για την ελληνική βιομηχανία

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Κεφαλά «Πτυχές Εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια Ιστορία». Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Ποιο είναι το αύριο για την ελληνική βιομηχανία

Τις μέρες που πέρασαν, παρά την κρίση του κορωνοϊού, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου με συγγραφέα του τον Δημοσιογράφο-Οικονομολόγο Αντώνη Π. Κεφαλά, αλλά και συνεργάτες-συνσυγγραφείς τους Μιχάλη Μητσόπουλο, Θανάση Παπανδρόπουλο, Αντώνη Στρατάκη και Κωνσταντίνο Στρογγυλό.

Για το βιβλίο αυτό, το οποίο πραγματεύεται με εντυπωσιακό τρόπο μια σημαντική περίοδο της ελληνικής οικονομίας, μίλησαν: η Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας UNI-PHARMA, και οι κ.κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων, και Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος του Hellenic American University.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Δημήτρης Βέργαδος, Υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας και Δημόσιων Σχέσεων του ΣΕΒ, διαβάστηκε και κείμενο του καθηγητή Θοδωρή Πελαγίδη, ο οποίος για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Ανοίγοντας το θέμα ο κύριος Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, ως οικοδεσπότης, τόνισε πως η σπουδαιότητα και το ιδιοφυές του έργου αναφέρεται σε μελέτη περιπτώσεων εταιρειών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική βιομηχανική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, το βιβλίο περιλαμβάνει ιστορίες και αγώνες πραγματικών επιχειρήσεων και πραγματικών επιχειρηματιών.

Συνεπώς, είπε ο κύριος Κόσκος, η περίοδος που καλύπτει το βιβλίο είναι αυτή της ελληνικής βιομηχανίας, που έδειξε ποιοι κλάδοι είναι βιώσιμοι και ποιοι χρειάζονται για να επιβιώσουν. Παράλληλα σημείωσε ο ομιλητής, την περίοδο αυτή, γίνεται και η διεύρυνση και αναδιοργάνωση του οργάνου εκπροσώπησης της ελληνικής βιομηχανίας, ώστε να περιλάβει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αξιοποιήσει νέα επαγγελματικά στελέχη.

Από τη σκοπιά του, ο Παναγιώτης Γεννηματάς αναφέρθηκε σε χαμένες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ελληνικού βιομηχανικού επιχειρείν και συνολικά εξέφρασε πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η σπουδή εισόδου μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1981 βρήκε προετοιμασμένη την ελληνική βιομηχανία σε συνάρτηση με ένα διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο κάθε άλλο παρά ανταποκρινόταν στις τότε κυρίαρχες συνθήκες του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας.

Αναφερόμενη στη σημερινή κυρίως κατάσταση της ελληνικής βιομηχανίας, η κυρία Ιουλία Τσέτη υπογράμμισε ιδιαίτερα τον ρόλο της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, τονίζοντας ότι ο κλάδος αυτός έχει ιδιαίτερα ευνοϊκές προοπτικές, εάν και εφόσον επενδύσει στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Κατά την κυρία Τσέτη, οι διεθνείς εξελίξεις στην ιατρική, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής αποτελούν παράγοντες θετικούς για τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πολύ σοβαρούς πυλώνες της ελληνικής παραγωγής. Ας σημειωθεί ότι πριν την κυρία Τσέτη, ο Παν. Γεννηματάς είχε υπογραμμίσει ότι κορυφαίος κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας είναι αυτός των τροφίμων.

Με την τοποθέτηση αυτή εξάλλου συμφώνησε και ο Νίκος Καραγεωργίου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιοτική διάσταση του βιβλίου, στα πολύτιμα στοιχεία που αναλύει, στις ψύχραιμες και αντικειμενικές διαπιστώσεις του και στις διαπιστώσεις ότι το βιβλίο διαπερνά κομματικές γραμμές και τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα, που με ευθύνη του πολιτικού συστήματος της χώρας και γνωστών προσωπικοτήτων του εμπόδισαν την ελληνική εκβιομηχάνιση, με αποτέλεσμα σήμερα η συμμετοχή της μεταποίησης στο ΑΕΠ να μην ξεπερνά το 10%. Κατά τον πρόεδρο του ΕΣΒΕΠ, αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας και πρέπει επειγόντως να γίνουν σοβαρές προσπάθειες να ξεπεραστεί καθώς μόνο μια σταθερή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο καθηγητής Θ. Πελαγίδης στο κείμενό του που διαβάστηκε τονίζει ότι είναι πολύτιμο, ζωντανό και πρωτότυπο. Είναι ένα βιβλίο που βουτά στην ιστορία και στην προσωπική μαρτυρία, μια πραγματικά τεράστια και ογκώδης δουλειά, απαραίτητη για την αυτογνωσία. «Παρά τις τελευταίες ενθαρρυντικές επιδόσεις, η ελληνική βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι τις παρυφές της δεκαετίας του 1970 δεν προμήνυε τις μετέπειτα απογοητευτικές επιδόσεις. Ο Αντώνης Κεφαλάς εντοπίζει την εχθρότητα στη βιομηχανική επιτυχία και έχει το θάρρος να τη διατυπώσει, να την αναλύσει, να την τεκμηριώσει με μαρτυρίες και γεγονότα», τόνισε ο γνωστός καθηγητής.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης τον λόγο πήραν ο Αντώνης Π. Κεφαλάς και οι τέσσερις συμμετέχοντες στο βιβλίο, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα ειδικά κεφάλαια που αναπτύσσουν αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του έργου, το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει μια νέα οπτική γωνία στην εξέταση των σχέσεων της βιομηχανίας με το κράτος, τις τράπεζες και τα συνδικάτα, μη διστάζοντας να συγκρουστεί με απόψεις και θέσεις που έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές.

Κλείνοντας, ο συντονιστής της συζήτησης κύριος Δημήτρης Βέργαδος συνέστησε την ανάγνωση του βιβλίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι αποτελεί πραγματικό μακροβούτι στη βιομηχανική ιστορία της χώρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v