Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η πανδημία μεταμόρφωσε και το εμπόριο ναρκωτικών

Τα lockdown ανάγκασαν τα καρτέλ να αλλάξουν μεθόδους, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό. Η διεύρυνση των θαλάσσιων οδών διακίνησης και τα τεράστια κέρδη για τα κυκλώματα. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Πώς η πανδημία μεταμόρφωσε και το εμπόριο ναρκωτικών

Πιο ακριβές παράνομες ουσίες, αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, νέες στρατηγικές που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ανακάλυψη των εγκληματικών δικτύων και σημαντικές αλλαγές στους τρόπους μεταφοράς. Αυτές είναι ορισμένες από τις επιπτώσεις που είχαν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσπαθώντας να ελέγξουν τη διάδοση του κορωνοϊού.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η Europol και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών (OEDT) σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Ισως μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές -που αφορά ιδιαίτερα τις χώρες με μεγάλους εμπορικούς στόλους- είναι ότι μετά την κατάρρευση των αεροπορικών μεταφορών λόγω των μέτρων, ανθίζει σήμερα η μεταφορά της κοκαΐνης μέσω θαλάσσιων οδών. Μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε πλοία στο Ρότερνταμ και στο Αμβούργο.

Ομως υπάρχει ένα πρόβλημα διανομής των ουσιών αυτών εντός της ΕΕ, λόγω του κλεισίματος των συνόρων, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της τιμής της ουσίας και σε νόθευση της καθαρότητας. Μπορεί αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και τράπεζες να έχουν προβλήματα, όμως το εμπόριο της κοκαΐνης παραμένει σταθερή αξία, με συνεχή άνοδο των κερδών.

«Αυτές οι παράνομες αγορές εξακολουθούν να δημιουργούν τεράστια κέρδη ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ανακαλύψεις φορτίων παράνομων ναρκωτικών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020 υπήρξε μεγαλύτερη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δηλώνει η διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle.

Oπως όλες οι μετοχές δεν είναι οι ίδιες, το ίδιο συμβαίνει και με τις παράνομες ουσίες. Ετσι π.χ. οι τιμές του Ecstasy και των αμφεταμινών έχoyn κυριολεκτικά καταρρεύσει, λόγω του κλεισίματος των νυκτερινών κέντρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις.

Η παραγωγή της μαριχουάνας, του χασίς και της ηρωίνης συνεχίσθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και το κλείσιμο των συνόρων οδήγησε σε προσαρμογές των τιμών προς τα άνω. Υπολογίζεται ότι σε χώρες όπως oi Κύπρος, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία κ.ά., οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20%.

Οι καραντίνες που με τόσο ενθουσιασμό εφάρμοσαν ορισμένες κυβερνήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εξεύρεση νέων καινοτομιών στους τομείς της διανομής των ουσιών. Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των ανταλλαγών χέρι με χέρι, που θα συνεχισθεί και μετά τον τερματισμό της πανδημίας, δυσχεραίνει πολύ το έργο των αρχών στην εξάρθρωση των παράνομων δικτύων. Μια από τις μεθόδους, ιδιαίτερα διαδεδομένη την εποχή του «Μένουμε στο σπίτι», ήταν αυτή του dead drops, που σημαίνει ότι ο αγοραστής πληρώνει είτε με κρυπτοχρήμα είτε μέσω κωδικοποιημένων καναλιών επικοινωνίας όπως Telegram, Wickr και Signal. Aπό την πλευρά του, ο προμηθευτής αφήνει την ουσία σε κάποιο προκαθορισμένο μέρος, που γνωστοποιείται στον χρήστη μέσω της ψηφιακής οδού.

Και φυσικά, όπως αναφέρει η έκθεση, μία άλλη σημαντική επίπτωση της γενικότερης σπάνεως των παράνομων ουσιών που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα, θα είναι η αύξηση της βίας μεταξύ των ομάδων που παλεύουν μεταξύ τους για τον έλεγχο του εμπορίου.

Ηδη εν μέσω πανδημίας έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v