Λίστα Πέτσα ή πώς ο Μαρινάκης ξεγύμνωσε το «αφήγημα» του Βασιλιά

Όταν γκρινιάζουν οι χαμένοι της κούρσας ότι ήταν «σικέ», κάτι μπορεί να γίνει. Όταν όμως σου γυρίζει στα μούτρα το μετάλλιο ένας «νικητής», όλα έχουν τελειώσει. Τα γράψαμε χθες και επιβεβαιωθήκαμε… αυθημερόν!

Λίστα Πέτσα ή πώς ο Μαρινάκης ξεγύμνωσε το «αφήγημα» του Βασιλιά

Όταν στο χθεσινό άρθρο κάναμε λόγο για τη βαριά ζημιά που θα υποστεί η κυβέρνηση από την περίφημη πλέον «λίστα Πέτσα», όταν κάναμε λόγο για «νέους δυσαρεστημένους», δηλαδή «εκείνους τους εκδότες που, αν και "φίλα προσκείμενοι", είδαν κάποιους άλλους να καρπώνονται δυσανάλογα μεγάλο όφελος, σε μια ομολογουμένως εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία», ασφαλώς δεν είχαμε γνώση ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εταιρείες συμφερόντων του οποίου έλαβαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, θα έριχνε τέτοιο χαστούκι στην κυβέρνηση.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, έγιναν όλα αυτά που γράψαμε. Η έξαρση της δυσαρέσκειας από εκδότες (από τον Χατζηνικολάου και τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, έως τον Φιλιππάκη, που σίγουρα μόνο ως κομματικά Μέσα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, βρήκε την κορωνίδα της στην περίπτωση της φιλοκυβερνητικής Alter Ego, της εκδοτικής «ναυαρχίδας» του κ. Μαρινάκη.

Έχοντας αναμφισβήτητα τεράστια οικονομική επιφάνεια, ο Μαρινάκης είχε την ευχέρεια, κατόπιν εορτής βεβαίως, να επιστρέψει αυτό το τεράστιο ποσό, χωρίς να «ιδρώσει». Μια παράγραφος της ανακοίνωσής του ίσως δίνει ερμηνεία στην κίνηση: «Επειδή θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές, επιστρέψαμε από το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου τα ποσά που προέκυψαν για τον όμιλό μας».

Κι αυτό επισημάνθηκε χθες στη σύντομη ανάλυσή μας: «Η κυκλοφορία της λίστας», γράψαμε, «αποτελεί πλέον ρετσινιά για τους εξόφθαλμα ευνοημένους, καθιστώντας αίολη εφεξής την όποια αντικειμενικότητά τους, στα μάτια του κοινού. Για όσους αμφιβάλλουν, μια ματιά στα social media αρκεί για να πειστούν».

Το γεγονός όμως ότι ο όμιλος Μαρινάκη έσπευσε πρακτικά να καταγγείλει «αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές», δηλώνοντας ξεκάθαρα «δεν συντασσόμεθα με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας», αποτελεί ολέθριο χτύπημα κι όχι μόνο για τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού και τον Στέλιο Πέτσα. Είναι ολέθριο χτύπημα και για όλο το «αφήγημα» σε ΜΜΕ και social media, περί ορθής κατανομής των κονδυλίων. Αφήγημα που έκανε και κάποιο θρασύ αρθρογράφο να γράψει χωρίς ίχνος αιδούς (σε μια από τις πιο εξόφθαλμα ωφελούμενες εκδοτικές μονάδες) ότι... «Δεν φταίει ο Πέτσας αν έχετε 800 αναγνώστες»!

Τώρα, όμως, όλο αυτό το αφήγημα πετάχτηκε στα σκουπίδια, από έναν πολύ μεγάλο εκδοτικό όμιλο, που εισέπραξε συνολικά το μεγαλύτερο ποσό, μετά τα δύο κανάλια του Βαρδινογιάννη.

Όταν, για να το πούμε απλά, βγαίνουν όχι μόνο κάποιοι που ήταν από τους τελευταίους της «κούρσας» αλλά και αυτός που πήρε το… χρυσό (ή έστω το... αργυρό) και λέει ορθά κοφτά «ο αγώνας είναι σικέ, πάρτε πίσω το μετάλλιο», δεν μένουν πια πολλά να ειπωθούν.

Θα επιμείνουμε λοιπόν και σήμερα, ότι ο κόμπος σε αυτό το θέμα έχει φτάσει στο χτένι κι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει σε λίγο να ξεμείνει από επιλογές, απέναντι στο βαρύ πλήγμα που υφίσταται η εικόνα της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος προσωπικά, πάρα τις προσπάθειες που επί μήνες έχει καταβάλει.

Είναι καιρός, λοιπόν, αντί να προσπαθεί να υπερασπιστεί τα… αδικαιολόγητα, να δει άμεσα το θέμα του «στενού κύκλου» του, αρχίζοντας προφανώς από τον κ. Πέτσα κι από τους λοιπούς «έμπιστους» που τα έκαναν τόσο… θάλασσα.

Γιατί έρχεται και χειμώνας βαρύς....


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v