Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

7+1 απαντήσεις για μισθώσεις και μισθώματα στην πανδημία

Ποιες επιχειρήσεις αφορούν οι ρυθμίσεις για μείωση του μισθώματος και ποια η έκπτωση, ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο. Ποιοι εκμισθωτές δικαιούνται επιστροφή τμήματος της απώλειας. Γράφει ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης.

7+1 απαντήσεις για μισθώσεις και μισθώματα στην πανδημία
  • του Σταύρου Κουμεντάκη*

Διανύουμε τη δεύτερη, τραγική αυτή τη φορά, φάση της πανδημίας. Παρακολουθούμε την Πολιτεία να επιχειρεί, ανεπιτυχώς, τη διαχείριση της πρωτόγνωρης υγειονομικής, οικονομικής (και όχι μόνον) κρίσης. Νομοθετικές ρυθμίσεις εξαγγέλλονται, δελτία Τύπου κυκλοφορούν και αναζητούμε, εις μάτην, τα ΦΕΚ όπου αποτυπώνονται. Δημοσιεύθηκε ήδη (ΦΕΚ Α’ 227/18.11.20) ο ν. 4753/18.11.2020, που επιχειρεί τη διαχείριση των μισθωμάτων και μισθώσεων από τον Σεπτέμβριο και εντεύθεν (άρθρα 33 & 34). Αρκετά καθυστερημένα και αρκούντως περιπεπλεγμένα.

Ας επιχειρήσουμε την αποκωδικοποίηση των συγκεκριμένων, όψιμων δυστυχώς, διατάξεων:

Ερώτημα 1: Ποιες οι ελαφρύνσεις στα μισθώματα (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020) επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού;

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτου στο οποίο είναι εγκατεστημένη επιχείρηση, η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της πανδημίας, είναι δυνατό να απαλλαγεί από τμήμα του οφειλόμενου μισθώματος για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020. Η, κατ' ελάχιστον, από 30% μείωση προϋποθέτει συμφωνία εκμισθωτή και μισθωτή.

Ερώτημα 2: Ποιες επιχειρήσεις αφορούν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του μισθώματος;

Οι πληγείσες (και ωφελούμενες) επιχειρήσεις προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ανά κλάδο και ανά μήνα.

Ερώτημα 3: Ποια η ελάφρυνση στα μισθώματα των επιχειρήσεων που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιοχή που εντάσσεται σε «πολύ υψηλό» επιδημιολογικό επίπεδο;

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτου στο οποίο είναι εγκατεστημένη επιχείρηση, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάχθηκε σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό» [με τις προϋποθέσεις που κατωτέρω (ερωτ. 4ο) αναφέρονται], απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Οκτώβριο 2020.

Ερώτημα 4: Ποιες επιχειρήσεις αφορούν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του μισθώματος στις επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιοχή που εντάσσεται σε «πολύ υψηλό» επιδημιολογικό επίπεδο;

Στις ρυθμίσεις για την υποχρεωτική μείωση, κατά 40%, υπάγονται οι μισθώσεις ακινήτων στα οποία είναι εγκατεστημένη επιχείρηση, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα που εντάχθηκε για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) μέρες κατά τον μήνα Οκτώβριο 2020 σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό». Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση θα πρέπει, επιπρόσθετα, να έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19 ή, εναλλακτικά, να πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Οι πληγείσες, κατά τα άνω, επιχειρήσεις προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανά περιφερειακή ενότητα και ανά κλάδο. Δημοσιεύθηκε μόλις χθες, 24.11.20, η σχετική Α 1252/20.11.20 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5203/24.11.20)

Ερώτημα 5: Ποια η ελάφρυνση στα μισθώματα επιχειρήσεων που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιοχή που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»;

Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτου στο οποίο είναι εγκατεστημένη επιχείρηση, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα, η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» [με τις προϋποθέσεις που κατωτέρω (ερωτ. 6ο) αναφέρονται], απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος -αρχής γενομένης από τον μήνα Νοέμβριο 2020.

Ερώτημα 6: Ποιες επιχειρήσεις αφορούν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του μισθώματος στις επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε περιοχή που εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»;

Στις ρυθμίσεις για την υποχρεωτική μείωση, κατά 40%, υπάγονται οι μισθώσεις ακινήτων στα οποία είναι εγκατεστημένη επιχείρηση, η οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα σε περιφερειακή ενότητα, η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας κατ’ εφαρμογή κανονιστικής πράξης. Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση θα πρέπει, επιπρόσθετα, να έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό Covid-19 ή, εναλλακτικά, να πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Οι πληγείσες, κατά τα άνω, επιχειρήσεις προσδιορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ανά περιφερειακή ενότητα και ανά κλάδο.

Ερώτημα 7: Υπάρχουν αντίστοιχες πρόνοιες για τη μείωση στα μισθώματα κύριας κατοικίας εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις;

Αντίστοιχες νομοθετικές πρόνοιες με όσα ισχύουν στις μισθώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων για τους μήνες Σεπτέμβριο 2020 και εντεύθεν ισχύουν και στις μισθώσεις κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε επιχείρηση πληττόμενη. Αναγκαία προϋπόθεση να έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του μισθωτή-εργαζόμενου λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού. Δημοσιεύθηκε μόλις χθες, 24.11.20, η σχετική Α 1251/20.11.20 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5204/24.11.20)

Ερώτημα 8: Ποιοι εκμισθωτές δικαιούνται «επιστροφή» τμήματος της απώλειας του μειωμένου μισθώματος; Σε ποιο ποσοστό;

Δικαιούχοι εκμισθωτές είναι τα φυσικά, μόνον, πρόσωπα τα οποία από τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, σύμφωνα με διατάξεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid-19. Οι συγκεκριμένοι εκμισθωτές-φυσικά πρόσωπα δικαιούνται να λάβουν από το Δημόσιο το ήμισυ της απώλειάς τους (ήτοι το 20% του μισθώματος) από τους μήνες Νοέμβριο 2020 και εντεύθεν.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη, πολυεπίπεδη, κρίση. Πλην όμως: Τα αποτελέσματα δεν μοιάζουν (ούτε είναι) το ίδιο επιτυχή όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η έγκαιρη νομοθέτηση μοιάζει περιττή πολυτέλεια, τη στιγμή που χάνονται εκατοντάδες ζωές -σε καθημερινή, ήδη, βάση. Τη στιγμή που τα νοσοκομεία της «πρώτης γραμμής» στερούνται βασικών υλικών για τη διαχείριση των χιλιάδων περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, για τη διάσωση, εν τέλει, ανθρώπινων ζωών.

Ας ελπίσουμε στην (κατά το δυνατό) ταχεία αναστροφή του φαινομένου. Ας εργαστούμε, ανεξαιρέτως, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Έκαστος εφ’ ω ετάχθη».

* Ο Σταύρος Κουμεντάκης είναι Managing Partner της Koumentakis and Associates Law Firm.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v