Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «Ελλάδα 2.0», ο κίνδυνος σπατάλης και ο ρόλος των ορκωτών

Γιατί απαιτείται μία τελείως διαφορετική αντίληψη στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός κίνδυνος απωλειών σε σπατάλες, όπως στο παρελθόν. Γράφει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

To «Ελλάδα 2.0», ο κίνδυνος σπατάλης και ο ρόλος των ορκωτών
  • του Παναγιώτη Γιαννόπουλου*

Η απορρόφηση στον μέγιστο βαθμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μείζον διακύβευμα για τη χώρα. Έχει τεθεί ένα πολύ στενό χρονικό περιθώριο απορρόφησης των κονδυλίων, καθώς όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026, εκπληρώνοντας τα 333 «ορόσημα» και «στόχους» που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο.

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον βαθμό επιτυχίας που θα έχει η Ελλάδα στο εν λόγω εγχείρημα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, όχι μόνο για την επίτευξη ανάπτυξης αλλά και για σημαντικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι θα διατεθούν κονδύλια για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα και σε στοχευμένες κατευθύνσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά όμως εγκυμονούν και υψηλό κίνδυνο απωλειών σε σπατάλες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Απαιτείται μία τελείως διαφορετική αντίληψη αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς αυτές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από οργανωτική πληρότητα, ευελιξία και ταχύτητα. Αν κάποιο έργο-επένδυση καθυστερήσει πέραν του χρονοδιαγράμματος, θα κινδυνεύει με απώλεια κονδυλίων και δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών αναμένεται να είναι καθοριστικός, τόσο για την ταχύτητα επίτευξης των καθορισμένων «στόχων» και «ορόσημων» που θα τεθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και για την τήρηση της νομιμότητας των δαπανών.

Ο έλεγχος που θα διενεργείται από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές θα πραγματοποιείται επί συγκεκριμένων διαδικασιών και θα προσδιορίζεται σε ειδικό πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο θα εκδίδεται από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, βασιζόμενος στα κατάλληλα Ελεγκτικά Πρότυπα.

Η έκθεση ελέγχου που θα εκδίδεται από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές θα καλύπτει όλα τα αντικείμενα του προγράμματος ελέγχου και θα περιλαμβάνει τη γνώμη του ελεγκτή. Η έκθεση ελέγχου θα ολοκληρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που θα τεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και η υποβολή της θα γίνεται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών που θα αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό.

Η εμπλοκή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών στη διαδικασία, με την αυστηρή εποπτεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και τα κατάλληλα Ελεγκτικά Πρότυπα, μπορεί να διασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό ότι η ανάλωση και η διαχείριση των κονδυλίων θα πραγματοποιείται έγκαιρα και σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

 

* Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v