Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ινδία βάζει τα γυαλιά στην Γερμανία!

Ακόμα και οι επιδόσεις της μεγαλύτερης -και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν επιδέχονται σύγκρισης με ένα από τα... αστέρια της Ανατολής. Γράφει ο καθηγητής Ν. Φίλιππας.

Η Ινδία βάζει τα γυαλιά στην Γερμανία!
  • του Νικόλαου Φίλιππα*

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της υπερδεκαετούς εγχώριας κρίσης -όχι όμως τα τελευταία χρόνια- η Ελλάδα δέχθηκε πυρά και αυστηρή κριτική από τις Βόρειες Χώρες∙ κριτική η οποία στα περισσότερα σημεία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως δικαιολογημένη.

Όμως ακόμα και οι επιδόσεις της Γερμανίας, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. αλλά και την πιο ανταγωνιστική χώρα-μέλος της, ωχριούν αν τις συγκρίνουμε με ένα από τα αστέρια της Ανατολής, την Ινδία.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η Παγκόσμια Οικονομία έχει αλλάξει και το οικονομικό κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί στην Ασία. Επιπλέον, οι χώρες της Δύσης και περισσότερο οι χώρες της Ε.Ε., αντιμετωπίζουν μια σοβαρή διαχρονική μείωση του ποσοστού κατά το οποίο συμμετέχει το Α.Ε.Π. τους στην σύνθεση του παγκόσμιου Α.Ε.Π.

Στο παρακάτω διάγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, καταγράφεται η διαχρονική πορεία του Α.Ε.Π. σε τιμές δολαρίων εκφρασμένων σε PPP (σε όρους αγοραστικής δύναμης) των δύο εξεταζόμενων χωρών, ως ποσοστού του παγκόσμιου σχετικού Α.Ε.Π.

Το εύρημα είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Το 1990, η Γερμανία διαμόρφωνε το 5,27% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. ενώ η Ινδία μόλις το 3,57%. Μετά από 30 χρόνια εντυπωσιακών ανατροπών, το ποσοστό που διαμορφώνει η Γερμανία μειώθηκε κατά 34,9% ενώ το ποσοστό της Ινδίας αυξήθηκε κατά 88,9%, με αποτέλεσμα η Γερμανία να διαμορφώνει πλέον μόλις το 3,43% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. ενώ η Ινδία το 6,75%.

 

Τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ είναι πολλά και όχι μόνο σε θέματα αποφάσεων και συντονισμού, αλλά και σε θέματα δημογραφικού, προσέλκυσης επενδύσεων αλλά κυρίως ανταγωνιστικότητας.

Οι εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία της Οικονομίας της Ινδίας είναι εντυπωσιακές. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. της θα είναι 8% ετησίως μέχρι και το 2030!

Κοιτώντας πιο μακροπρόθεσμα στο μέλλον, οι μελέτες είναι ακόμα πιο ευνοϊκές για την Οικονομία της Ινδίας. Φαίνεται ότι το 2050 δεν θα είναι η Κίνα η ισχυρότερη Οικονομία στον πλανήτη, αλλά η Ινδία!

 

*Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής Του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v