Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραηλινές αποκαλύψεις για την προσπάθεια ανακωχής στην Ουκρανία

Κρίσιμες λεπτομέρειες της μεσολαβητικής του προσπάθειας τον Μάρτιο του 2022 έδωσε ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Πώς τορπιλίστηκε από τη Δύση. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Ισραηλινές αποκαλύψεις για την προσπάθεια ανακωχής στην Ουκρανία

Στις 4 Φεβρουαρίου δημοσιοποιήθηκε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκουμέντα που βοηθούν να κατανοήσει κάποιος γιατί συνεχίζεται πόλεμος στην Ουκρανία. Oπως, όμως, συμβαίνει αρκετά τον τελευταίο καιρό, το καίρια σημεία αυτού του ντοκουμέντου αποσιωπήθηκαν από δυτικά ΜΜΕ.

Επρόκειτο για μια 5ωρη συνέντευξη του τ. πρωθυπουργού του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ σχετικά με τις προσπάθειες του να μεσολαβήσει για μία ανακωχή μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τον Μάρτιο 2022.

Στη συνέντευξη ο Μπένετ λέει ότι «ο Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξει επικοινωνία με τον Πούτιν», ότι «ο Ζελένσκι τηλεφώνησε και μου ζήτησε να κάνω επαφή με τον Πούτιν». Μετά ο Μπένετ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ «ότι είχε την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών» και ότι «με ακούει ο Πούτιν. Μπορώ να γίνω ο αγωγός».

Έτσι ξεκίνησε μια σειρά μπρος-πίσω τηλεφωνημάτων μεταξύ Μπέννετ και Πούτιν και Μπένετ και Ζελένσκι, που συνεχίστηκε με συναντήσεις μεταξύ Μπένετ και Πούτιν στη Μόσχα και Μπένετ και Σολτς στη Γερμανία.

«Ότι έκανα» λέει ο Μπένετ «ήταν πλήρως συντονισμένο με τους Μπάιντεν, Μακρόν,Τζόνσον, Σολτς και φυσικά Ζελένσκι».

Ο Πούτιν είπε στον Μπένετ «μπορούμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση τους πυρός». Οι Αμερικανοί του είπαν «Δεν υπάρχει περίπτωση». Ο Μπέννετ λέει ότι ο Πούτιν έκανε «τεράστιες υποχωρήσεις». Οταν τον ρώτησε αν θα σκοτώσει τον Ζελένσκι ο Πούτιν απάντησε: «Δεν θα σκοτώσω τον Ζελένσκι».

Αλλά η «βόμβα» έρχεται στην επόμενη πρόταση: Ο Πούτιν στην συζήτηση του με τον Μπέννετ «αρνήθηκε» ότι η Ρωσία ζητά «τον αφοπλισμό της Ουκρανίας»!

Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τις ψευδείς υποσχέσεις της Δύσης όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ και μιλώντας στον Μπένετ στη Μόσχα του ζήτησε να μεταφέρει το μήνυμα: «Πες μου ότι δεν θα γίνεις μέλος του ΝΑΤΟ και εγώ δεν θα εισβάλλω». Τότε ο Ζελένσκι έκανε την «τεράστια παραχώρηση». Σύμφωνα με τον Μπένετ ο «Ζελένσκι εγκατέλειψε την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ».

Από τη Μόσχα ο Μπένετ πέταξε στην Γερμανία και ενημέρωσε τον Σολτς, τους Αμερικάνους τον Μακρόν και τον Τζόνσον. «Ο Τζόνσον υιοθέτησε την επιθετική γραμμή. Ο Μακρόν και ο Σολτς ήταν πιο πραγματιστές. Ο Μπάιντεν ήταν κι από τα δύο». Ο Μπένετ ισχυρίζεται «ότι υπήρχε μια καλή ευκαιρία». Όμως, λέει η Δύση πήρε την απόφαση «να συνεχίσει να χτυπάει τον Πούτιν».

«Δηλαδή τη μπλόκαραν (την ευκαιρία);» ρωτάει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη.
«Την μπλόκαραν και νομίζω ότι έκαναν λάθος», απαντάει ο Μπένετ.

Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή η σφαγή της Μπούτσα που έθεσε το οριστικό τέρμα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. «Από τη στιγμή που έγινε αυτό είπα: Aυτό είναι το τέλος», λέει στη συνέντευξη ο Ισραηλινός τ. πρωθυπουργός.

Ανεξάρτητα το πώς αξιολογεί κάποιος τις εκτιμήσεις του Μπένετ για τις πιθανότητες επιτυχίας μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανακωχής τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης αφορούν φυσικά το γεγονός ότι τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Ζελένσκι, σε εκείνη τη φάση, ήταν διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις και ότι οι δυτικοί εμπόδισαν την υιοθέτηση της συμφωνίας.

Ομως το μόνο σημείο από τη συνέντευξη που ενδιέφερε τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ήταν ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε να μη σκοτώσει τον Ζελένσκι, ενώ όλα τα άλλα τόσο σημαντικά για την κατανόηση της συνεχιζόμενης κρίσης σημεία δεν αναφέρθηκαν καθόλου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v