Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα επενδύσεων και… ζωής και από τον Γουόρεν Μπάφετ

Οι απαντήσεις του δισεκατομυριούχου επενδυτή για κρίσιμες πτυχές της ζωής και της οικονομίας. Η εκτίμηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τον Ελον Μασκ. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Μαθήματα επενδύσεων και… ζωής και από τον Γουόρεν Μπάφετ

O Γουόρεν Μπάφετ (WΒ - 92 ετών) και το δεξί του χέρι (και μέτοχος και αντιπρόεδρος της εταιρείας) Τσάρλς Μάνγκερ (CM - 99 ετών) βρέθηκαν πρόσφατα στη συνέλευση των μετόχων της επενδυτικής εταιρείας τους Berkshire Hathaway όπου απάντησαν σε ερωτήσεις κάθε είδους -από το πώς θα πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του μέχρι τις απόψεις τους για τον Ελον Μασκ. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Για την τεχνητή νοημοσύνη

WB:  Ειναι λίγο παράξενο. Δεν πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σου πει ποιες μετοχές να αγοράσεις. Μπορεί να μου πει ποιες μετοχές ανταποκρίνονται σε ένα προκαθορισμένο κριτήριο σε τρία λεπτά. Όμως, έχει τα όρια της. Μπορεί να μεταφράσει το Σύνταγμα στα ισπανικά σε ένα δευτερόλεπτο. Όμως, δεν μπορεί να πει αστεία. Μπορεί να της πεις να κάνει ένα αστείο για τον Γουόρεν και τα κρυπτονομίσματα. Εχει διαβάσει όλα τα βιβλία και έχει δει όλη την τηλεόραση, όμως, δεν μπορεί να το κάνει.

CM: Θα δούμε περισσότερη ρομποτική στον κόσμο. Προσωπικά είμαι σκεπτικιστής αναφορικά με ορισμένες υπερβολές για την τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύω ότι η παλιά νοημοσύνη λειτουργεί αρκετά καλά.

Πώς εμφανίζονται οι ευκαιρίες

WB: Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι ότι άλλοι άνθρωποι κάνουν ανοησίες. Στα 58 έτη που διοικούμε την Berkshire Hathaway θα έλεγα ότι έχει υπάρξει μια μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που κάνουν ανοησίες και μάλιστα μεγάλες ανοησίες. 

Πώς να αποφύγεις λάθη στη ζωή σου

WB: Θα πρέπει να γράψεις το νεκρολόγιό σου και να προσπαθήσεις να ζήσεις σύμφωνα με αυτό.

CM: Ξόδευε λιγότερα από αυτά που κερδίζεις, απέφευγε τους τοξικούς ανθρώπους και δραστηριότητες και συνέχισε να μαθαίνεις στη διάρκεια της ζωής σου... Ο καλύτερος δρόμος προς την ανθρώπινη ευτυχία είναι να έχεις μειωμένες προσδοκίες.

Πού διατηρεί τα χρήματα του

WB: Εχω τα δικά μου προσωπικά χρήματα, πιθανότατα πάνω από το όριο των εγγυημένων καταθέσεων, στην τράπεζα της γειτονιας και δεν ανησυχώ καθόλου.

Το δολάριο

WB: Είναι το αποθεματικό νόμισμα και δεν βλέπω καμία άλλη επιλογή για να παίξει αυτό τον ρόλο κάποιο άλλο νόμισμα».

Η διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας

WB: Οτιδήποτε αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι ηλίθιο, ηλίθιο, ηλίθιο.

Γιατί επενδύει τόσο πολύ στην Apple

WB: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από τα τηλέφωνα, όμως, καταλαβαίνω τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η Apple κατέχει μια θέση μεταξύ των καταναλωτών που πληρώνουν 1.500 δολάρια ή ό,τι να' ναι για ένα τηλέφωνο. Και τα ίδια πρόσωπα πληρώνουν 35.000 δολάρια για να αποκτήσουν δεύτερο αυτοκίνητο. Κι αν είχαν να διαλέξουν μεταξύ του δεύτερου αυτοκινήτου και του iphone, θα διάλεγαν το δεύτερο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν!

Για τον Ελον Μασκ

CM: O Ελον Μασκ υπερεκτιμά τον εαυτό του, όμως, έχει μεγάλο ταλέντο. Δεν θα είχε πετύχει αυτό που έχει στη ζωή εάν δεν είχε προσπαθήσει να πετύχει τους στόχους του που είναι παράλογα ακραίοι. Του αρέσει να αποδέχεται απίθανες δουλειές και να τις φέρνει εις πέρας. Όμως, ο Γουόρεν και εγώ, αντίθετα, ψάχνουμε τις εύκολες δουλειές που μπορούμε να επισημάνουμε.

Για τη δημοκρατία

WB: Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα η κομματοκρατία έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του φυλετισμού (tribalism) και εδώ κανείς ούτε ακούει τον άλλον... Πρέπει να τελειοποιήσουμε, κατά κάποιο τρόπο την δημοκρατία στον βαθμό που προχωρούμε. Όμως, αν μπορούσα να διαλέξω θα ήθελα να είχα γεννηθεί στις ΗΠΑ και θα ήθελα να είχα γεννηθεί σήμερα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v