Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κρίσιμος ρόλος του Ορκωτού Λογιστή στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης

Η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον αναδεικνύει τη σημασία του εξωτερικού ανεξάρτητου ελέγχου. Νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Γράφουν οι Γεώργιος Δότσης, Ιωάννης Κατσαμποξάκης, Άγγελος Διονυσόπουλος.

Ο κρίσιμος ρόλος του Ορκωτού Λογιστή στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης

Ζούμε σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υγειονομικής κρίσης, των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, της αύξησης των επιτοκίων, της κατάρρευσης τραπεζών, των προτύπων ESG και όχι μόνο. Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με αλλεπάλληλες νέες προκλήσεις, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα.

Οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν περίπλοκα ζητήματα στις επιχειρήσεις και προβληματισμό στους επενδυτές σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Για αυτό και η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια είναι χαρακτηριστικές λέξεις, οι οποίες πλέον έχουν ενταθεί στον καθημερινό μας λόγο.

Η αβεβαιότητα ενός τέτοιου περιβάλλοντος αναδεικνύει τη σημασία του εξωτερικού ανεξάρτητου ελέγχου. Ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεί μια ανεξάρτητη εξέταση των οικονομικών δεδομένων και αρχείων που τηρεί μια εταιρεία από τρίτο πρόσωπο, το οποίο ορίζεται από τους μετόχους της εταιρείας στη γενική συνέλευση. Παρέχει γνώμη, βάσει επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων, αν οι οικονομικές καταστάσεις στο σύνολό τους δίνουν αληθή και δίκαιη εικόνα της κατάστασης της οντότητας, των κερδών/ζημιών της, καθώς και των ταμειακών ροών της για την ελεγχόμενη χρήση.

Ο εξωτερικός έλεγχος πραγματοποιείται από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές (ΟΕΛ, CPA - Certified Public Accountants), οι οποίοι παρέχουν εύλογη διασφάλιση ότι οι οικονομικές καταστάσεις είναι απαλλαγμένες από ουσιώδη λάθη και παραλείψεις που οφείλονται είτε σε απάτη, είτε σε λάθος.

Ο κύριος σκοπός ενός εξωτερικού ελέγχου είναι η επαλήθευση των λογαριασμών της οντότητας, η διασφάλιση της συμμόρφωσής της με τους νόμους και τους κανονισμούς και η εξασφάλιση ότι οι οικονομικές καταστάσεις έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς (Ελληνικά Λογιστική Πρότυπα, Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα κ.ο.κ.). Οι ενέργειες αυτές γίνονται με σκοπό να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών (μετόχων, επενδυτών κλπ.) για την οικονομική κατάσταση της οντότητας.

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής πρέπει να ακολουθεί τις ελεγκτικές διαδικασίες και τις κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπονται από τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου, όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία.

Ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, για να μπορεί να ανταποκριθεί, αποτελεσματικά, στις σημαντικές απαιτήσεις του επαγγέλματός του, πρέπει να έχει τις ανάλογες επαγγελματικές ικανότητες, που αναφέρονται, κυρίως, στην προσωπικότητά του, στην επιστημονική του κατάρτιση και στην επαγγελματική του συγκρότηση.

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική» με ειδίκευση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα που «θεραπεύει» πολυδιάστατα τις γνώσεις που απαιτούνται για το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, συνδυάζει ακαδημαϊκές και επαγγελματικές γνώσεις και παρέχει την εκπαιδευτική προετοιμασία στους φοιτητές για να διαγωνιστούν στις εξετάσεις των γνωστικών αντικειμένων που καλύπτουν την προϋπόθεση των επαγγελματικών εξετάσεων για την εξέλιξή τους σε Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

Πλεονεκτήματα του προγράμματος αποτελούν:

  • Η συνεργασία με το ΣΟΕΛ και η διδασκαλία αρκετών μαθημάτων από εξειδικευμένα στελέχη του (ορκωτούς ελεγκτές λογιστές).
  • Η αναγνώριση μαθημάτων για τη λήψη του επαγγελματικού τίτλου του ΣΟΕΛ.
  • Η σημαντική απαλλαγή μαθημάτων στα διεθνή προγράμματα του ACCA και ICAEW.
  • Οι υψηλοί δείκτες απασχόλησης των αποφοίτων. Η πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζεται σε ελεγκτική εταιρία πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και μπορείτε να βρείτε την Προκήρυξη και την Αίτηση Συμμετοχής εδώ.

* Ο Γεώργιος Δότσης (φωτ. αριστερά), είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του ΔΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική», Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιωάννης Κατσαμποξάκης (φωτ. μέση), είναι Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Άγγελος Διονυσόπουλος (φωτ. δεξιά), είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v