Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευθύνες Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα

Σκληρή κριτική στον Ισραηλινό πρόεδρο ασκεί ο αντιπολιτευόμενος τύπος. Η ακροδεξιά κυβέρνηση, η επέκταση των οικισμών και οι περιπτώσεις διαφθοράς. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Οι ευθύνες Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα

Παραθέτουμε αποσπάσματα από το κύριο άρθρο της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας Χαάρετς με τίτλο «Ο Νετανιάχου φέρει ευθύνη για αυτό τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας». Το άρθρο εμφανίσθηκε τόσο στην αγγλόφωνη όσο και στην εβραϊκή έκδοση:

«Η καταστροφή που βίωσε το Ισραήλ στη γιορτή του Simchat Torah είναι η καθαρή ευθύνη ενός προσώπου: Του Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός….. απέτυχε τελείως να εντοπίσει τους κινδύνους στους οποίους οδηγούσε το Ισραήλ όταν έφτιαχνε μία κυβέρνηση προσάρτησης… ενώ παράλληλα αγκάλιαζε μια εξωτερική πολιτική που ανοικτά αγνοούσε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Στο παρελθόν ο Νετανιάχου προωθούσε τον εαυτό του ως ένα προσεκτικό ηγέτη που απέφευγε τους πολέμους και τις ισραηλινές απώλειες. Μετά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, αντικατάστησε την «προσεκτική στάση» με μία «ακροδεξιά κυβέρνηση», με ανοιχτές προσπάθειες να προσαρτήσει την Δυτική Όχθη, να διαπράξει εθνοκάθαρση στην περιοχή που οι συμφωνίες του Οσλο προσδιορίζουν ως «περιοχή C», μαζί με τα βουνά της Χεβρών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Αυτό περιλάμβανε, επίσης, μια μαζική επέκταση των οικισμών… καθώς και καυχήματα για μία μελλοντική συμφωνία ειρήνης με τους Σαουδάραβες από την οποία οι Παλαιστίνιοι δεν θα κέρδιζαν τίποτα.

Οπως αναμενόταν τα σήματα της έναρξης των εχθροπραξιών άρχισαν στη Δυτική Οχθη όπου οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να αισθάνονται το βαρύ χέρι του ισραηλινού κατακτητή. Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία προκειμένου να κάνει μία απρόσμενη επίθεση το Σάββατο.

Πάνω από όλα οι κίνδυνοι που απειλούσαν το Ισραήλ τα τελευταία έτη υλοποιήθηκαν πλήρως. Ενας πρωθυπουργός που έχει παραπεμφθεί σε τρεις περιπτώσεις διαφθοράς δεν μπορεί να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του κράτους, καθώς τα εθνικά συμφέροντα θα υποτάσσονται πάντοτε στην προσπάθεια του να αποφύγει μία πιθανή καταδίκη και φυλάκιση.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο σχημάτισε αυτή την τρομακτική κυβέρνηση συνασπισμού και προώθησε το δικαστικό πραξικόπημα και την αποδυνάμωση των στρατιωτικών ηγετών και αυτών των μυστικών υπηρεσιών που θεωρήθηκαν ως πολιτικοί αντίπαλοι. Το τίμημα το πλήρωσαν τα θύματα της εισβολής στο Δυτικό Νεγκέφ».


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v