Ανοικτή επιστολή Stephen Roach στον Γκρίνσπαν!

Την άμεση αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 2% ζητά με ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ο Stephen S. Roach, κορυφαίος οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Ανοικτή επιστολή Stephen Roach στον Γκρίνσπαν!
Το κείμενο της ανοικτής επιστολής του Stephen S. Roach, προς τον Άλαν Γκρίνσπαν, από το site της Morgan Stanley. Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύεται στο περιοδικό Newsweek με ημερομηνία 1ης Μαρτίου*:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Ποιος θα φανταζόταν ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπερνούσε με τέτοιο τρόπο τη ”φούσκα” της χρηματιστηριακής αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του ’90; Εγώ σίγουρα όχι, αλλά από ό,τι αποδεικνύεται, εσείς το κάνατε. Τα συγχαρητήριά μου για την καλή δουλειά που κάνατε.

Ασφαλώς, εσείς θα γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε ότι η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχουν πάντα αναπάντεχα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και αυτό είναι που με ανησυχεί. Με ανησυχεί το ότι οι επιτυχίες σας μπορεί να έχουν το κόστος δημιουργίας πιο σοβαρών προβλημάτων στο μέλλον. Ανησυχώ ακόμη ότι η στρατηγική σας αποκλείει όλες τις επιλογές που θα χρειαζόταν ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές.

Το θέμα πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά της άσκησης της οικονομικής πολιτικής. Κύριε Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να σας πω ότι η στρατηγική πολιτική χρειάζεται και μια δόση τέχνης αλλά και επιστήμης. Χρειάζεται όμως και κοινή λογική.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται μόλις στο 1%, τι μπορείτε να κάνετε εσείς στη Fed εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ένα αναπάντεχο πρόβλημα; Για αυτό το λόγο σας καλώ να αυξήσετε τα επιτόκια άμεσα στο 3%, προκειμένου έτσι να ανακτήσετε κάποια ομοιότητα έστω, κανονικών συνθηκών στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Δυστυχώς, για λόγους που δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, εμφανίζεστε αρκετά υπερήφανος για το γεγονός ότι διατηρείτε τα επιτόκια σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Εάν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για άλλη μια ”φούσκα”.

Μόλις βγάλετε το ρίσκο των επιτοκίων από την εξίσωση, θα επαναδημιουργήσετε το ”επικίνδυνο ηθικό παιχνίδι” που ήταν στο επίκεντρο της Μεγάλης Φούσκας στα τέλη του ’90.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες υπερβολές. Οι κτηματομεσιτικές αγορές ”αφρίζουν”, το ίδιο και τα κυβερνητικά ομόλογα και οι τεχνολογικές μετοχές (ξανά). Εδώ είμαστε, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρώτης φούσκας, και εμφανίζονται οι κίνδυνοι αντίστοιχων προβλημάτων ξανά.

Ειρωνικά, αυτό δεν φαίνεται να σας απασχολεί. Σε πρόσφατη ομιλία σας επισημάνατε ότι ”Η στρατηγική μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ”φούσκας” ήταν πιο επιτυχημένη από ό,τι ήταν η ίδια η ”φούσκα”.

Αυτό πέτυχε μια φορά, αλλά μπορεί να πετύχει ξανά; Συγκεκριμένα, πως μπορείτε να χειριστείτε τις συνέπειες άλλης μιας ”φούσκας εάν διατηρείτε ακόμη τα επιτόκια στο 1%;

Την προηγούμενη άνοιξη, εσείς και οι συνάδελφοί σας υποστηρίξατε ότι έχετε αφήσει αρκετές επιλογές –στην πραγματικότητα, μιλήσατε για αποθέματα ”όπλων” που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εάν δεν ήταν εφικτή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Αλλά ποιος γνωρίζει εάν αυτά τα μη εφαρμοσμένα ”εργαλεία” θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω. Είστε πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Πρόσφατα, παρουσιάσατε τις προβλέψεις σας στο αμερικανικό Κογκρέσο, που έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της τάξης του 4,5%-5% για το 2004.

Πρόκειται για εύρωστα οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο επιμένετε να διατηρείτε τα επιτόκια σε ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό. Μια κανονική οικονομία χρειάζεται κανονικά επιτόκια. Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις σας, δεν θα έπρεπε να φοβάστε τίποτα. Μήπως λοιπόν συμβαίνει κάτι άλλο;

Ασφαλώς, οι πολιτικοί θα ξεσηκωθούν εάν αυξήσετε τα επιτόκια, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Αλλά από την τελευταία φορά που θυμάμαι, η Αμερική έχει ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Πρέπει να κάνετε το σωστό, όχι αυτό που είναι πολιτικά σωστό.

Πολλοί μπορεί να μείνουν κατάπληκτοι στην ιδέα αύξησης των επιτοκίων κατά 2%, αλλά θυμηθείτε τι έγινε το 1994, όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 3%, αλλά σταδιακά, στη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία και αναστάτωση στις αγορές.

Κύριε Πρόεδρε, η ανάκαμψη αφορά την ανανέωση και την ευκαιρία. Για την οικονομία, ανάκαμψη σημαίνει ανανέωση. Για τις αγορές, σημαίνει ώρα για επούλωση των πληγών. Αλλά όσον αφορά στην τακτική, η ανάκαμψη προσφέρει την ευκαιρία ώστε να ”γεμίσει” τα όπλα και να αντιμετωπίσει το επόμενο πρόβλημα.

Κανείς δεν ξέρει πότε και που θα προκύψει το επόμενο πρόβλημα. Αλλά σίγουρα θα έρθει. Η Federal Reserve πρέπει να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Η ώρα για περισσότερο κανονικά επιτόκια έχει έρθει.

Ειλικρινά δικός σας,

Stephen S. Roach

Chief Economist

Morgan Stanley

* Στο site της Morgan Stanley επισημαίνεται οτι η επιστολή αυτή αποτελεί ένα έναυσμα για διάλογο απέναντι στη στρατηγική που ακολουθει η FED.

Και τούτο, με δεδομένο οτι μετά από 27 μήνες ”ανάρρωσης” η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται απο εξαιρετικά μειωμένα επιτόκια, κάτι που εισάγει ένα νέο είδος χρηματοοικονομικού κινδύνου. Την πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλής ”φούσκας” σε διαφορετικες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο