Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά ποσοστών σε ΑΤΕ-ΤΤ και οι αντιδράσεις, το νέο Ασφαλιστικό, οι φήμες για αποχώρηση της Aldi από την Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά ποσοστών σε ΑΤΕ-ΤΤ και οι αντιδράσεις, το νέο Ασφαλιστικό, οι φήμες για αποχώρηση της Aldi από την Ελλάδα, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Τράπεζες: Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΑΤΕ και ΤΤ απασχολεί τα πρωτοσέλιδα τόσο των οικονομικών, όσο και των πολιτικών εφημερίδων σήμερα. Για σκληρό πόκερ για τις τράπεζες κάνουν λόγο τα «Νέα», που αναφέρουν τις αντιδράσεις, τις ισορροπίες και τα σενάρια. «Σεισμικές αλλαγές μετά την πρόταση Σάλλα» είναι ο τίτλος του «Βήματος», που αναφέρει ότι θετικά βλέπουν το προξενιό κυβέρνηση και ΝΔ, αντιδρούν βουλευτές, Αριστερά, εργαζόμενοι και ότι αναμένονται κινήσεις από Εθνική και Eurobank. Η «Ελευθεροτυπία» μιλά για φλερτ 700 εκατ. ευρώ για γάμους τραπεζών. «Ανοιξαν τα deals στις τράπεζες» αναφέρει η «Ημερησία», ενώ η «Καθημερινή» κάνει λόγο για αφετηρία αλλαγών. «Εναρκτήριο λάκτισμα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Μέτοχος» που αναφέρεται στο τι σηματοδοτεί η κίνηση Σάλλα, στην κυβερνητική στάση και τα σενάρια για αντιπροτάσεις.

Ασφαλιστικό: Συνταξιοδότηση από το Δημόσιο με 40 χρόνια υπηρεσίας, εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στα 65 και υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ για όσους θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από την 1-1-2011 περιλαμβάνονται στις βασικές διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι μεγαλύτερες χαμένες του νέου νόμου, οι μητέρες ανηλίκων, θα μπορούν να αναγνωρίζουν έως και 5 χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Οι «τυχεροί» του Ασφαλιστικού του Δημοσίου είναι εκείνοι που έως το τέλος του χρόνου θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Ευρώπη: Το ενδεχόμενο δημιουργίας διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας χώρας-μέλους της ευρωζώνης, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση, δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στους χθεσινούς Times, γράφουν τα «Νέα».

Πολιτική: Υπερχρεωμένα στις τράπεζες εμφανίζονται τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αναφέρει το «Βήμα», όχι μόνο ξόδεψαν την κρατική επιχορήγηση που τους δόθηκε, αλλά τα περισσότερα έχουν πάρει δάνεια, συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, υποθηκεύοντας ορισμένα ακόμη και ως το 2015, τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΝΔ χρωστά 120 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 114,8 εκατ. ευρώ.

Συλλογικές συμβάσεις: Υπεγράφη χθες από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τριετή διάρκεια, η οποία προβλέπει μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2010 και αυξήσεις που θα καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1,5%) για το 2011 και (1,7%) για το 2012, ενώ παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική».

Aldi: Η γερμανική αλυσίδα Aldi Hellas φέρεται να αποχωρεί από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας, η οποία βρίσκεται από προχθές στη χώρα μας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, γράφει η «Καθημερινή».

Μεταφορές: Εντολή για άμεση προώθηση των προγραμμάτων εξυγίανσης του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, έδωσε χθες το Μαξίμου. Όπως αναφέρει η «Ημερησία», ση σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών συζητήθηκε η απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε 34 αεροδρόμια, καθώς και οι διορθώσεις στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών.

Ενέργεια: Συνεργασίας με αλυσίδες καταστημάτων και διανομείς λιανικής επιδιώκουν οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού, γράφει η «Ημερησία», που αναφέρει ότι η Verbund και η Aegean Power ανακοίνωσαν χθες συνεργασίες με τρίτες εταιρείες για την προώθηση των προγραμμάτων τους, η πρώτη με τα καταστήματα U της InfoQuest και η δεύτερη με τον όμιλο Dionic.

Υγεία: Μείζον πρόβλημα σε μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες του κλάδου της υγείας προκαλούν τα συσσωρευμένα πλέον χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στη Θεσσαλονίκη οφείλει 462 εκατ. ευρώ σε επαγγελματίες του υγειονομικού κλάδου, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ένδειξη σύντομης εξόφλησής του, γράφει το «Κέρδος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο