Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λάθος μήνυμα

Η οδός του υπερθεματισμού, που ακολουθούν τα κυριότερα πολιτικά κόμματα στην υπόθεση του αφορολογήτου, είναι ιδιαίτερα ολισθηρή. Θυμίζει, δε, πού οφείλονται πολλά από τα σημερινά δεινά μας.

Το λάθος μήνυμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το βασικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μπορεί να κάνει «τη δουλειά» καλύτερα. Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, στο DNA της κεντροδεξιάς παράταξης είναι βαθύτερα χαραγμένη η υπόθεση της επιχειρηματικότητας, της μείωσης των φόρων, της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων, της επικράτησης όρων υγιούς ανταγωνισμού, της προώθησης δομικών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του ρόλου του κράτους στην οικονομία.

Πρόκειται για ένα αφήγημα που θα οδηγούσε ενδεχομένως πολλούς σε ένα ελαφρύ μειδίαμα, υπό το φως των έως τώρα πεπραγμένων της παράταξης ενόσω ήταν στην εξουσία, ενώ ίσως έπειθε άλλους. Επ’ αυτού του αφηγήματος, ωστόσο, ήλπιζε ο -με κάθε ειλικρίνεια- φίλτατος Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα μπορούσε να πορευτεί προς τους εταίρους και δανειστές μας, μετά από ένα εύλογο διάστημα -έτους ή περίπου- στην εξουσία και να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ως ο «γνήσιος μεταρρυθμιστής», έναντι των «γιαλαντζί μεταρρυθμιστών» που κυβερνούν σήμερα.

Αν και το ίδιο το αίτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπαναχώρηση από τα ήδη συμπεφωνημένα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω τα θεμέλια αυτής της επιχειρηματολογίας, το συνολικό αφήγημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πειστικό.

Ως προς τούτο συνηγορεί τόσο το προσωπικό πολιτικό προφίλ που φέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το δείγμα γραφής το οποίο έχει ήδη δώσει ενώ κατείχε υπουργικό θώκο και θεωρητικώς θα συνέχιζε ενόσω κατείχε την εξουσία. 

Το ατυχές, ωστόσο, της όλης υπόθεσης είναι ότι πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία αυτής της εξουσίας, ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αποδομεί το συγκεκριμένο αφήγημα. Διότι τόσο η υπόθεση της μη μείωσης των συντάξεων, η οποία ήταν προνομοθετημένη, όσο και εκείνη του αφορολογήτου, η οποία επίσης είναι προνομοθετημένη, αποτέλεσαν πεδίο υπερθεματισμού με στόχο την άγρα ψήφων, μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθοδόν προς τις εκλογές.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, το αφορολόγητο δεν μειώνεται», μας λέγει ο κ. Α. Τσίπρας, πρωθυπουργός, και «καταθέτω τροπολογία για να μη μειωθεί το αφορολόγητο κι ελάτε να την ψηφίσετε», απαντά ο κ. Μητσοτάκης. Όλα αυτά, δε, ενώ οι συντάξεις ουδέποτε μειώθηκαν κι ας είναι πλήρεις νεφών οι ορίζοντες του ασφαλιστικού συστήματος στην πατρίδα μας. Ακόμη χειρότερα, δε, με την υπόθεση του αφορολογήτου «πάει πίσω» και ένα κεντρικό τμήμα του αφηγήματος της ΝΔ περί της μείωσης των φόρων. Πώς θα υπάρξει έδαφος μείωσης των φόρων -εκείνων που πληρώνει η πολύπαθη μεσαία τάξη-, εάν δεν μειωθεί το αφορολόγητο;

Μόλις πρόσφατα θυμίσαμε ότι στα «αντίμετρα» που συνοδεύουν τη μείωση του αφορολογήτου περιλαμβάνεται: πρώτον, η μείωση του εναρκτήριου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, με κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 977 εκατ. ευρώ το 2021, δεύτερον, η χορήγηση έκπτωσης έως και 70 ευρώ στους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ, με κόστος 209 εκατ. ευρώ, τρίτον  η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, με κόστος 461 εκατ. ευρώ το 2020 και 270 εκατ. ευρώ το 2021 και τέλος, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 368 εκατ. ευρώ το 2020 και κατά 613 εκατ. ευρώ το 2021.

Εάν το αφορολόγητο πάει στις «ελληνικές καλένδες», όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιθυμούν, πώς θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης; Η οδός του «ξηλώματος του μνημονιακού πουλόβερ», την οποία ακολουθούν τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της πατρίδας μας και δη ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στέλνει το λάθος μήνυμα.

Όχι μόνον προς τους εταίρους και δανειστές μας ή το διεθνές επενδυτικό κοινό -από το οποίο τόσο εξαρτώμεθα- όσο κυριότερα προς τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι εξακολουθητικά θεωρούνται ως οι «πελάτες» που έχουν πάντα «δίκιο».

Αυτό δεν έλεγε και μία ψυχή, μιλώντας σε κεντρική πλατεία του Περιστερίου, προτρέποντας μία άλλη ψυχή να τα «δώσει όλα;».

Ας θυμηθούμε μόνον ότι με κάτι τέτοια χρεοκοπήσαμε


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v