Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιρετοί για κλάματα

Κατώτεροι των περιστάσεων. Τους προσφέρεται -δωρεάν- γνώση που θα μπορούσε να σώσει ζωές και αυτοί γυρνούν την πλάτη. Ας το θυμόμαστε καθώς θα προσεγγίζουμε την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αιρετοί για κλάματα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το μόνο όφελος όταν σε κτυπάει ένα «κακό» είναι ότι -ίσως- μαθαίνεις πώς θα μπορέσεις να το αποφύγεις, εάν τύχει να ξαναβρεθεί στον δρόμο σου. 

Κατά τα φαινόμενα, όμως, ούτε αυτό δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε.

Άνθρωποι οι οποίοι εντέλλονται, από τη φύση της αποστολής τους, να προσφέρουν υπηρεσία στον πολίτη, αρνούνται να μάθουν ακόμη και πώς να σώσουν τη ζωή του, όταν η ανάγκη το απαιτήσει, παρά τα… δωρεάν μαθήματα που τους προσφέρουν οι ειδικοί.

Ο λόγος για τη συντριπτική πλειονότητα των αιρετών εκπροσώπων μας στους ΟΤΑ της χώρας, το 80% των οποίων γύρισε την πλάτη του στη δωρεάν εκπαίδευση που προσέφερε το Πυροσβεστικό Σώμα προς τους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, βάσει χορηγίας του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως έγινε γνωστό χθες από την Πυροσβεστική, από τους 395 οργανισμούς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους οποίους εστάλησαν προσκλήσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση και καταστολή πυρκαγιών, την παροχή βασικών γνώσεων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, καθώς και την εφαρμογή κανόνων προληπτικής και οργανωμένης απομάκρυνσης από χώρους ή περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, ανταποκρίθηκαν μόνον οι 83 ή ποσοστό σχεδόν 21%.

Όλα αυτά, δε, στον απόηχο της τρομακτικής καταστροφής που έπληξε πέρυσι το Μάτι της Αττικής, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και όταν τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης μίας αντίστοιχης λαίλαπας.

Ένα χρόνο μετά το Μάτι -και μόλις 3 εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές- μαθαίνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ΟΤΑ της χώρας αδιαφόρησε στην πρόσκληση συμμετοχής εργαζομένων της σε σεμινάρια -από τους πλέον ειδικούς, τους πυροσβέστες- στο πώς να σώζουν ζωές.

Διότι, εντέλει, περί αυτού πρόκειται.

Όταν είναι σαφές ότι η πρόληψη αποτελεί κύρια αρμοδιότητα των απανταχού ΟΤΑ, σε ποιο συμπέρασμα θα έπρεπε να καταλήξουμε σε σχέση με την απαξία με την οποία προσέγγισαν οι αιρετοί άρχοντές μας αυτή την προσφορά δωρεάν εκπαίδευσης;

Όπως έγινε χθες γνωστό, τόσο από το ΠΣ όσο και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παραμένει ανοικτή «…η προοπτική υποστήριξης επιπρόσθετων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δεδομένης της θετικής προδιάθεσης από πλευράς του Πυροσβεστικού Σώματος για εξεύρεση λύσεων που θα μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της δωρεάς προς όφελος των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά των ΟΤΑ θα υπάρξει άραγε κάποια ανταπόκριση σε αυτή τη συνεχιζόμενη προσφορά ή πρόκειται για κάτι που… δεν τους αφορά και δεν τους αγγίζει;

Εάν, όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο να καταστήσουν γνωστή αυτή τους τη θέση πριν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε οι αποφάσεις που θα λάβουν οι απανταχού εκλογείς τους να είναι πλήρως ενήμερες…

Την επομένη φορά, δε, που -ο μη γένοιτο- έρθει η ώρα του «κακού», οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ας μην ψέξουν μόνον την κεντρική κρατική μηχανή για τις ελλείψεις που αυτή ενδεχομένως θα παρουσιάσει, αλλά ας κοιτάξουν και τις δικές τους ενέργειες ή παραλείψεις.

Ας δουν σε τι βαθμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αποστολής τους και πόσο τάχθηκαν στην υπηρεσία όσων τους εξέλεξαν, αν και βεβαίως το καθήκον αυτής της αξιολόγησης βαρύνει -κυρίως- τους εκλογείς παρά τους εκλεγόμενους.

Με τη δική τους ψήφο αναδεικνύονται οι… αιρετοί. Ας μην το ξεχνάμε. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v