Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πραγματική ατζέντα

Η επιχείρηση αλλαγής ατζέντας, που τέθηκε χθες σε κίνηση από την κυβέρνηση, δυνητικά μπορεί να της προσφέρει πολιτικά οφέλη. Κατά πόσον τούτο μπορεί να λεχθεί και για τον τόπο, θα κριθεί στην πορεία.

Η πραγματική ατζέντα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το πακέτο μέτρων που δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση συνιστά μία καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και αντιστροφής του κυρίαρχου πολιτικού κλίματος, το οποίο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις.

Κατά πόσον αυτό το -όντως ισχυρό πακέτο μέτρων- θα επιτύχει τον σκοπό του, θα καταστεί σαφές στις επικείμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές κάλπες και βεβαίως στις εθνικές εκλογές, οι οποίες κατά τον πρωθυπουργό θα στηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Απότοκο, ωστόσο, αυτής της προσπάθειας μετατόπισης της συζήτησης, η οποία εστίαζε έως τώρα στην «υπόθεση Πολάκη» και στις περυσινές διακοπές του κ. Τσίπρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, είναι η ανάδυση ζητημάτων τα οποία θα όφειλαν, ούτως ή άλλως, να απασχολούν την πολιτική σκηνή, όπως η διατύπωση μίας νέας δημοσιονομικής πολιτικής, κατά τη μεταμνημονιακή εποχή.

Μπορεί η στόχευση του κ. Τσίπρα να είναι κυρίως πολιτική, ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων -γεγονός θεμιτό από πολιτικής απόψεως-, ωστόσο επαναπροσανατολίζει εκ των πραγμάτων τη δημόσια συζήτηση και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν -εν πολλοίς- επί παροχών προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, αγρότες, νησιώτες κ.λπ.)  αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (μειώσεις έμμεσων φόρων). 

Υπό αυτό το πρίσμα, επηρεάζει κατά τρόπο διττό την πορεία της οικονομίας, καθώς πέραν της όποιας επίδρασης θα έχουν αυτά τα μέτρα, τουλάχιστον κατά την εφετινή χρονιά, οπότε μπορεί να θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή τους, ουσιαστικά αποτελούν μία πρόσκληση υιοθέτησής τους από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι επίκειται σειρά εκλογικών αναμετρήσεων και τυχόν απόρριψη αυτών των μέτρων από την αντιπολίτευση θα μπορούσε να την οδηγήσει σε πολιτικό κόστος.

Η ΝΔ μπορεί να απαντά ότι η κυβέρνηση «κλέβει» το πνεύμα της δικής της πολιτικής, που στόχο είχε τη μείωση της φορολογίας, θα πρέπει όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια επ’ αυτών των μέτρων κατά το επόμενο διάστημα και συνάμα να αντιπροτείνει τα δικά της.

Όσο «ανοιξιάτικη» ή προεκλογική κι αν θεωρεί τη μισή 13η σύνταξη που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας, θα πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτής ενώπιον του εκλογικού σώματος, όπως βεβαίως και για τα λοιπά μέτρα που θα ισχύσουν κατά το τρέχον έτος.

Αντίστοιχα, υπό το φως της χθεσινής -αποσπασματικής πλην συγκεκριμένης- απαρίθμησης μέτρων δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να προσεγγίσει τουλάχιστον με αντίστοιχη σαφήνεια το ζήτημα, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις της για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη του καθενός, όπως αντίστοιχα σημαντική επίδραση θα έχει και για περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχους η περίφημη «ανοιξιάτικη σύνταξη», όσο προεκλογικού χαρακτήρα κι αν θεωρείται.

Με άλλα λόγια, οι χθεσινές ανακοινώσεις εκ των πραγμάτων μετατοπίζουν την πολιτική ατζέντα από ζητήματα που θεωρούνταν ότι έβλαπταν πολιτικά την κυβέρνηση σε ζητήματα που -δυνητικά- μπορούν να της προσφέρουν όφελος.

Είναι, δε, αυτή η συζήτηση, -κακά τα ψέματα- σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από τη συμπεριφορά Πολάκη ή την πολιτική κάλυψή της από τον πρωθυπουργό, περί της οποίας οι περισσότεροι έχουμε άποψη.

Υπό αυτό το πρίσμα, δυνητικά, αντιστρέφεται και η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που αρχίζει σήμερα στη Βουλή, από συζήτηση για το παρελθόν, σε συζήτηση για το μέλλον.

Γεγονός, ίσως, θετικότερο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v