Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατώτεροι των περιστάσεων

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν αποτέλεσε μόνο ακόμη μία χαμένη ευκαιρία προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κυριότερων κομμάτων. Σημαντικότερα, οδήγησε σε νέα βάθη τον πολιτικό διάλογο…

Κατώτεροι των περιστάσεων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και οκτώ μνημονίου, αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα; Στις δικές τους δυνάμεις πρέπει να εναποθέσει ο ελληνικός λαός τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο;

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού της χώρας, κ.κ. Α. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκαν χθες, για ακόμη μία φορά, κατώτεροι των περιστάσεων. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση στη Βουλή ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ευπρέπειας και έφθασε μέχρι το επίπεδο του οικογενειακού παρελθόντος ενός εκάστου εξ αυτών και του τρόπου με τον οποίο δομήθηκε ο πλούτος των εκατέρωθεν οικογενειών τους.

Ακόμη και για μία συζήτηση η οποία δεν αναμενόταν να ξεφύγει σημαντικά από τη μελανή «πεπατημένη» της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, δεδομένων των επικείμενων τριπλών εκλογών, όσα ελέχθησαν χθες στη Βουλή οδήγησαν σε νέα βάθη το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

Μία συζήτηση που ξεκίνησε ως πρόταση μομφής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη και μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, θα όφειλε να αποτελέσει στίβο αντιπαράθεσης  προγραμμάτων και σχεδίων των κυριότερων πολιτικών παρατάξεων της χώρας ως προς το μέλλον της, παρέχοντας έτσι στο εκλογικό σώμα πολύτιμη τροφή για σκέψη ενόψει της κάλπης.

Θα μπορούσε, έστω, να αποτελέσει πεδίο παράθεσης των προθέσεων των μεγαλύτερων παρατάξεων που διαθέτει ο τόπος ως προς τη θέση της χώρας μας έναντι των προβλημάτων που εγείρονται στην Ευρώπη, υπό το φως του χαρακτήρα της επικείμενης ευρωκάλπης.

Υπήρξε, ωστόσο, κάτι που ελάχιστα απείχε μίας ευθείας ανταλλαγής ύβρεων. «Τσίπρας και Πολάκης μαζί έκρυβαν νεκρούς στο Μάτι και μαζί έριχναν ευθύνες στους κατοίκους και στα ΜΜΕ. Το τι έγινε μετά είναι γνωστό. Ο Τσίπρας πήγε διακοπές κρυπτόμενος σε κότερο, όταν η χώρα μετρούσε τα θύματά της», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Η κατάληξη είναι ο πάτος», αντέτεινε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ πρόσθεσε «είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για τις ελίτ και για τους πολλούς, σε εμένα». Όπως πρόσθεσε: «Δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο ή το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι και δεν με χρηματοδοτεί άγνωστη off shore που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Θέμα».

«Το ποιος έχει καθορίσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, όταν βάζετε τα έντυπά σας να κτυπούν τη σύζυγό μου. Εσείς που μιλάτε για οικογένειες... Ποιανού η οικογένεια πλούτισε στη χούντα;», αναρωτήθηκε ανταπαντώντας ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση είχε και άλλες… κορυφαίες στιγμές, οι οποίες, συνολικά, της στέρησαν τη δυνατότητα να καταστεί κάτι ουσιαστικότερο και περισσότερο ωφέλιμο για τον τόπο και τους κατοίκους του.

Για την ακρίβεια, η τροπή της στέρησε το εκλογικό σώμα από μία ευκαιρία διαπίστωσης της πειστικότητας των σχεδίων αυτών των δύο παρατάξεων, τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Εάν αφορούσε αυτή η συζήτηση, δε, το αρχικό αντικείμενο της πρότασης μομφής, ήτοι το ήθος που θα όφειλαν να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και τον ρόλο αυτής της αρετής ως μέτρου στην κοινωνία, τότε σαφώς θα έστεκαν όλοι περισσότερο ωφελημένοι.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v