Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν είναι καιρός για εκλογολογία

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τόπος είναι εκλογές. Το μόνο που επιτυγχάνεται διαμέσου του κλίματος εκλογολογίας, το οποίο κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο, είναι η δημιουργία αβεβαιότητας. Αυτό είναι το ζητούμενο;

Δεν είναι καιρός για εκλογολογία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως αποδέκτης προτάσεων για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είτε -αντίθετα- όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αυτή είναι μία φιλολογία που καλλιεργείται στην αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους εσωκομματικού συνετισμού, ένα είναι σαφές: η εκλογολογία βλάπτει.

Όχι μόνο δεν χρειάζονται εκλογές, καθώς πέρυσι είχαμε τέσσερις απανωτές, αλλά ο τόπος βρίσκεται σε μία πορεία εθνικών και οικονομικών προτεραιοτήτων από την οποία, πολύ απλά, δεν του επιτρέπεται να παρεκκλίνει.

Ποτέ, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δεν είχε λάβει παρόμοιες διαστάσεις η τουρκική προκλητικότητα και ποτέ δεν ήταν τόσο πρόδηλη η ανάγκη να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα και να επιστρέψει η ζωή των πολιτών σε κάποιου είδους κανονικότητα. Θα αποτελούσε, δε, εμπαιγμό των πολιτών και ιδίως των ανέργων και λοιπών οικονομικά αδυνάμων τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στην επανάληψη εισέτι ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, όταν είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε μία ορατή -πλην πάντα εύθραυστη- πορεία ανάκαμψης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι φίλτατοι Γ. Γεραπετρίτης και Τ. Θεοδωρικάκος, υπουργοί Επικρατείας και Εσωτερικών, αντίστοιχα, ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, μόνον ως «θεάρεστες» μπορούν να χαρακτηριστούν και βεβαίως οφείλουν να επαληθευτούν.

«Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε», λέγει ο κ. Γεραπετρίτης ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας υποθάλπει την εκλογολογία και καλλιεργεί τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, επειδή τις τρέμει» αλλά «πρόωρες εκλογές, όπως έχει πει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα γίνουν».

Όλα αυτά, δε, στον απόηχο των εκτιμήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα ότι η πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου σημειώθηκε ώστε να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές: «Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της εκλογολογίας, ο ΓΓ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι: «την ίδια ώρα που η ΝΔ εκβιάζει με διπλές εκλογές, δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να πλασάρει την ξαναζεσταμένη σούπα της δήθεν ''κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων'', ας σκεφτεί ο καθένας ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι τα παζάρια τους να καταλήξουν σε αυτό που τώρα όλοι ξορκίζουν: σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ».

Ανεξαρτήτως της ορθότητας ή μη των πολιτικών συμπερασμάτων του φίλτατου κ. Κουτσούμπα, όσο σαφές είναι ότι η εκλογολογία βρίσκεται στα «φόρτε» της άλλο τόσο είναι ότι προκαλεί αβεβαιότητα στην οικονομία και υποσκάπτει έτσι την πορεία ανάκαμψής της.

Ακόμη κι αν το διακύβευμα είναι η πολιτική σταθερότητα στο τέλος της τετραετίας, δεδομένης της «διπλής κάλπης» που έχει προαναγγελθεί σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, οι δύο κυριότερες πολιτικές παρατάξεις του τόπου οφείλουν να αντιληφθούν ότι μόλις προ εξαμήνου κατέλαβαν τα αντίστοιχα έδρανα στη Βουλή και καλούνται να τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Ακόμη και τότε, δε, θα ήταν ευχής έργο να επαληθευτεί ο χρησμός Κουτσούμπα και όντως να σχηματιστεί κυβέρνηση από παρατάξεις που χαίρουν τόσο ευρείας νομιμοποίησης εκ μέρους του εκλογικού σώματος.

Όμως, για όλα αυτά υπάρχει καιρός, ακόμη 3,5 ετών...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v