Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φίλοι, εχθροί και… Πόντιοι Πιλάτοι

Στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι, λέει ο θυμόσοφος λαός μας, ο οποίος δικαιώθηκε για ακόμη μία φορά κατά την παρούσα ελληνοτουρκική κρίση. Ας μην απεμπολήσουμε τα όποια διδάγματά της…

Φίλοι, εχθροί και… Πόντιοι Πιλάτοι

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε ώρες κρίσεων, όπως αυτή που διανύει σήμερα η χώρα μας με την Τουρκία, παρέχεται ευχερέστερα του συνήθους η δυνατότητα στάθμισης του ρόλου που διαδραματίζουν όσοι δηλώνουν φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδας. Όπως αντίστοιχα και του ρόλου ενός εκάστου εκ των... υπολοίπων.

Υπάρχει, με άλλα λόγια, ένα μέτρο στάθμισης το οποίο απουσιάζει σε καιρούς ηρεμίας.

Εκ του αποτελέσματος της εμπλοκής του και ανεξαρτήτως των όποιων άλλων τυχόν κινήτρων ή σκοπιμοτήτων είχε εις έκαστος εκ των εμπλεκομένων, κρίνεται ο πραγματικός ρόλος του.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι αξιοσημείωτο ενδεχομένως το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα ανανέωσε σχετικά πρόσφατα την αμυντική συμφωνία που έχει με τις ΗΠΑ, αναβαθμίζοντας την παρουσία τους στη χώρα μας από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, τελικώς με την Γαλλία διεξήγαγε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν προσέφερε χείρα φιλίας και η Γαλλία ήταν η χώρα η οποία απέστειλε τώρα ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις να διεξάγουν ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αντίστοιχες των οποίων είχαν διεξαχθεί μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών στα τέλη Ιουλίου, με τη συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ.

Όπως αντίστοιχα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του Ισραήλ ήσαν εκείνοι που επίσης έτειναν χείρα φιλίας και ενίσχυσαν εμπράκτως την Ελλάδα την ώρα της ανάγκης της. Προσέφεραν, δε, πολλά περισσότερα από απλή ρητορική στήριξης, όπως αντιλαμβανόμεθα.

Όπως αντίστοιχα, οφείλουμε να καταγράψουμε τη στήριξη που παρείχαν χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ,  οι οποίες επίσης βλέπουν την Τουρκία ως απειλή.

Αντίθετα, η εταίρος και σύμμαχος Γερμανία, παρά τον διαμεσολαβητικό ρόλο που εμφανίζεται να προσφέρει μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας, απέχει από κινήσεις παροχής πλήρους στήριξης προς την Ελλάδα ενώ παρουσιάστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευσθεί, να διαφωνεί με τη σύγκληση της έκτακτης συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, που είχε ζητήσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Ν. Δένδιας με κύριο αντικείμενο την τουρκική παραβατικότητα, αν και τούτη θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, με τηλεδιάσκεψη.

Όσο για τους λοιπούς κοινοτικούς μας εταίρους, έλαμψαν δια της απουσίας τους, γεγονός το οποίο, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, προϊδεάζει και για τη στάση που θα τηρήσουν και σήμερα ενώ η Κομισιόν προσέφερε την απολύτως στοιχειώδη στήριξη προς δυο εκ των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται από την Τουρκία.

Τα προσχήματα “έσωσε”, βεβαίως, η χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο κατά τη συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ας μην γίνει καν λόγος, δε, για το ρόλο που διαδραμάτισε το ΝΑΤΟ και ο γενικός του γραμματέας Γ. Στόλντεμπέργκ, ο οποίος ζήτησε να επιλυθεί η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης, δίκην ενός νέου πόντιου Πιλάτου.  Όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή, του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προφανώς η στάση που θα τηρήσει εφεξής η χώρα μας δεν θα εδράζεται αποκλειστικά στις παραπάνω “επιδόσεις”, υπό το φως των λοιπών παραμέτρων που απαρτίζουν την γεωπολιτική σκακιέρα, όμως η στάση φίλων και… “Πόντιων Πιλάτων” κατεγράφη και οφείλει να συνυπολογιστεί σε μελλοντικές αποφάσεις.

Αν μη τι άλλο, ας φανεί χρήσιμη η παρούσα συγκυρία για την άντληση διδαγμάτων, ενδεχομένως χρήσιμων κατά το… εγγύς μέλλον.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v