Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Πώς η κυβέρνηση έμπλεξε... τις ζώνες της

Το Σάββατο, άλλα μάς έλεγε ο πρωθυπουργός και τη Δευτέρα, άλλα μάς είπε ο εκπρόσωπός του για τα μέτρα και τη Θεσσαλονίκη. Πού «χάθηκε η μπάλα» και ποιος φταίει γι' αυτό; Είναι χρήσιμο, για πολλούς λόγους, να μάθουμε.

Κορωνοϊός: Πώς η κυβέρνηση έμπλεξε... τις ζώνες της

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το ερώτημα σε αυτόν τον τόπο πάντα ήταν και -κατά τα φαινόμενα- παραμένει σε πλήρη ισχύ: Είναι ο γιαλός στραβός ή στραβά αρμενίζουμε;

Το προηγούμενο Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο πανελλήνιο, ανακοίνωνε ότι «από (σ.σ. σήμερα) την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου».

Αντ’ αυτού, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε τοπικό “lockdown” σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ότι πλέον η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: Η ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που είναι στο πράσινο και το κίτρινο, η ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και το κόκκινο και πλέον οι ζώνες που είναι στο γκρι, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Δίχως να «κόβουμε και το χέρι μας», δια αυτών των εξαγγελιών η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί με αξιώσεις παγκόσμια πρωτιά στην ταχύτητα ανατροπής των κυβερνητικών εξαγγελιών, από την ίδια την κυβέρνηση… Πριν καλά καλά αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το Σάββατο, ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την έναρξη lockdown για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Πέραν του προφανούς, ωστόσο, το οποίο αφορά το γεγονός ότι ο έλεγχος χάθηκε, οφείλουμε να αναρωτηθούμε ως προς το τι ακριβώς συνέβη και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανατρέψει -κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης- τόσο ριζικά τον σχεδιασμό της και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 48 ωρών;

Όλα αυτά, δε, όταν οι αρμόδιοι επιστήμονες έκριναν, σχετικά πρόσφατα, ότι «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά»...

Τους τρόμαξαν τα νούμερα των κρουσμάτων του τελευταίου διημέρου; Είχαν την εικόνα από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά δίσταζαν να εφαρμόσουν το lockdown; Υπήρξαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί η κυβέρνηση ανοικτή σε ενδεχόμενη κριτική εξαιτίας της μη εφαρμογής lockdown; Εξελίχθηκε η πανδημία κατά τρόπο εκθετικό και μη προβλέψιμο;

Όποια κι αν είναι η δόκιμη απάντηση στον συγκεκριμένο προβληματισμό, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο έλεγχος της κατάστασης χάθηκε. Είτε αυτό οφείλεται σε μη έγκαιρη λήψη μέτρων, είτε στην απουσία συμμόρφωσης ως προς αυτά εκ μέρους των φίλτατων Θεσσαλονικέων, είτε εξαιτίας του εκθετικού και μη προβλέψιμου τρόπου εξέλιξης της πανδημίας.

Πρόκειται για συνθήκες που οφείλουν να αναλυθούν εκ μέρους των αρμοδίων, καθώς είναι βέβαιο ότι μπορούν να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για την κυβέρνηση, αναφορικά με τα όποια μέτρα επιλέξει να υιοθετήσει στο μέλλον, όσο και για τους πολίτες, σε σχέση με τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν σε συνθήκες αυτού του είδους.

Υπάρχει, ωστόσο, θεμελιώδης διαφορά, εάν η «μπάλα χάθηκε» κάπου στις φιέστες στα Λαδάδικα ή εάν υπήρξε όντως καθυστέρηση στη λήψη επαρκών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπως υποστήριξε χθες ο φίλτατος, επίσης καθηγητής, Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του.

Ο καταλογισμός ευθυνών σαφώς δεν μπορεί να είναι ο ίδιος…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v